Sfântul Andrei – semnificații, obiceiuri și superstiții

Sfântul Andrei este considerat ocrotitorul României deoarece acesta a propovăduit creştinismul pe teritoriul tării noastre şi a înfiinţat şi prima Biserică în peştera în care a locuit în zona Dobrogei. Coincidenţă sau nu, Ziua Naţională a României este sărbătorită chiar a doua zi, pe 1 decembrie, aşadar ne aşteaptă 2 zile de sărbătoare cu numeroase obiceiuri şi superstiţii.

Superstiţiile legate de sărbătoarea Sfântul Andrei sunt mai degrabă de origine păgână, iar multe dintre ele se păstrează şi astăzi sub diferite forme în funcţie de regiune.

Iată care sunt cele mai populare obiceiuri şi superstiţii pe care le respectă românii pe 30 noiembrie.

Noaptea de 29 spre 30 noiembrie are valenţe magice şi se spune că este noaptea în care spiritele morţilor umblă pe pământ sub formă de strigoi denumiţi în unele zone şi moroi. Ca să te asiguri că strigoii nu vor intra şi în locuinţa ta, obiceiul spune că trebuie să pui usturoi pe la uşi şi ferestre. Un alt obicei cere ca toate vasele adânci din casă, căni şi oale, să fie întoarse cu gura în jos în această noapte ca să te asiguri că nu se va acunde vre-un strigoi în ele. În unele zone, femeile aruncau bucăţi de pâine prin curte ca să îi oprească pe aceştia să caute hrană în casă.

În noaptea de Sfântul Andrei se spune că putem lua legătura mai uşor cu spiritele morţilor şi că putem să vorbim cu ei. Cu toate astea, o superstiţie spune că dacă asculţi ce vorbesc strigoii vei muri mai repede.

Tot în această noapte magică se spune că fecioarele (fetele virgine, pure) îşi pot visa aleşii. Cea mai comună practică pentru a-l vedea pe ales în vis este să pui sub pernă un fir de busuioc sfinţit. Un alt obicei le cerea fetelor să pregătească o turtă sărată, iar cel care va veni în vis să le dea apă să le potolească setea este ursitul.

Un obicei simpatic de Sf. Andrei, dar care a dispărut, este ca în această noapte flăcăii să fure porţile fetelor de măritat. Acest obicei a devenit aproape imposibil pentru că foarte multă lume locuieşte la bloc, aşadar uşa de la apartament nu poate fi furată, iar porţile din ziua de astăzi nu mai sunt atât de simplu de cărat. În plus, tinerii din ziua de astăzi nu mai ţin cont de aceste obiceiuri pe care le consideră învechite şi sărbătoresc totul cu mâncare şi băutură.

În ziua de 30 noiembrie, când se sărbătoreşte Sfântul Andrei, ocrotitorul României, în fiecare familie, fiecare membru pune grâu la încolţit. Acest obicei încă se mai păstrează chiar dacă semnificaţia lui a rămas un mister pentru unii. Se spune că pe cât de frumos va fi grâul pus la încolţit de tine, pe atât de productiv va fi anul ce va veni. De aceea fiecare trebuie să aibă grijă ca grâul lui să crească frumos.

Tu ce alte obiceiuri şi superstiţii de Sf. Andrei mai ştii?

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.