Semnificatia zilei de 8 martie

By  | 

Anual, pe 8 martie este sărbătorită pe tot globul Ziua Femeii. Unele persoane cred că Ziua Mamei este acelaşi lucru, dar sunt două sărbători diferite – prima serbează toate femeile, în timp ce a doua este dedicată doar celor care ne-au dat viaţă, iar datele nu coincid. 

În prezent Ziua Femeii este acea zi din an când copiii dăruiesc un cadou mamelor, mătuşilor şi bunicilor, iar bărbaţii fac acelaşi lucru pentru partenerele lor. Dar puţini ştiu că Ziua Internaţională a Femeii a apărut ca un simbol al luptei femeilor pentru drepturi egale.

8 martie: Cadouri pe gustul tuturor femeilor

Totul a început pe 8 martie 1857 în New York, când muncitoarele unei fabrici au protestat faţă de condiţiile de muncă. În acele vremuri poliţia a reuşit să oprească rapid protestul, dar după jumătate de secol acest lucru s-a repetat tot la New York, tot pe 8 martie. De această dată peste 15,000 de femei au ieşit în stradă strigând că vor mai multe drepturi, iar protestele au fost ceva mai violente.

Despre Ziua Internaţională a Femeii s-a discutat prima dată în 1909, la o întrunire a Partidului Socialist din Statele Unite ale Americii, iar în 1910 la Copenhaga sărbătoarea a fost stabilită… deci nu avea o dată anume. Într-un final, în 1914, 8 martie a fost desemnată Ziua Femeii, iar de atunci data a rămas aceeaşi.

Idei de cadouri pentru 8 martie

Deşi Ziua Femeii semnifică o zi anti-discriminare, anti-sexism şi sărbătoreşte emanciparea femeii, chiar şi în prezent multe femei sunt considerate inferioare bărbaţiilor şi sunt plătite mai puţin decât aceştia. 

În orice caz, femeile sunt nişte fiinţe minunate şi puternice, care merită sărbătorite. De 8 martie fă-i o vizită mamei tale sau dă-i măcar un telefon, petrece timp cu prietenele tale la un spa, cumpără un bucheţel de flori pentru vecina bătrână care locuieşte sub tine şi, nu în ultimul rând, răsfată-ţe şi… fă-ţi singură un cadou!

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *