Semnificația zilei de 1 iunie, Ziua Copilului

Copilăria este una dintre cele mai frumoase perioade din viaţa unui om, iar cu ocazia Zilei Copilului cei mici sunt sărbătoriţi, primesc cadouri şi iau parte la tot felul de evenimente dedicate lor.

Ziua Copilului a fost pentru prima dată menţionată în 1925, la Conferinţa Mondială pentru Protejarea şi Bunăstarea Copiilor ce a avut loc la Geneva. Atunci, 54 de reprezentanţi din diferite ţări au adoptat Declaraţia pentru Protecţia Copilului, o serie de proclamaţii legate de drepturile copilului.După acea conferinţă, Ziua Copilului a fost introdusă de multe guverne, iar în 1954 UNICEF a emis o recomandare care prevedea ca fiecare stat să dispună de o astfel de zi. Data sărbătorii variază în funcţie de ţară, însă în jur de 30 de state, inclusiv România, au stabilit-o pe 1 iunie, după modelul Chinei şi al Statelor Unite ale Americii.

Nu se ştie clar de ce tocmai 1 iunie a fost aleasă ca fiind Ziua Copilului, dar este posibil ca totul să fi pornit de la un eveniment ce a avut loc în San Francisco, când a fost strâns un număr mare de copii orfani chinezi pentru a sărbători Festivalul Dragonului. De asemenea, şi Conferinţa de la Geneva a avut loc tot pe 1 iunie.

Dacă acum Ziua Copilului este dedicată în totalitate celor mici, în perioada comunistă lucrurile nu stateau chiar aşa. În „epoca de aur”, sărbătoarea era închinată mai mult tovarăşului Nicolae Ceaşescu. La Palatul Pionierulor şi Şoimilor Patriei (Palatul Copiilor din zilele noastre) aveau loc evenimente culturale, iar cu această ocazie copiii îi aduceau omagii dictatorului.

În prezent. însă, copiii sunt cei care se află în prim plan. De 1 iunie sunt organizate diferite evenimente pentru cei mici: târguri, spectacole, concerte, jocuri, concursuri, ateliere, expoziţii sau parade. Şi pentru că este ziua lor, cei mici primesc şi cadouri.

Spre deosebire de alte sărbători precum Crăciunul, Dragobelete sau Valentine’s Day, Ziua Copilului încă îşi păstrează farmecul şi nu a devenit doar o altă sărbătoare comercială.

Bucură-te şi tu de această zi, indiferent dacă ai tu însăţi un copil sau dacă vrei să sărbătoreşti copilul din tine!

 

 

Citește și: Idei de cadouri de 1 iunie, Ziua Copilului

Etichete: hot
Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.