Secretul productivitatii – Cum faci sa duci la capat tot ce incepi

Mintea îți fuge în toate părțile? Secretul productivității nu e unul complicat, iar ca să duci la capăt tot ce începi ai nevoie doar de un pic mai multă voință și atenție.  

Un studiu britanic recent a descoperit că durata medie a atenției s-a înjumătățit în ultimii zece ani. Încă citești? Sunt impresionată! De ce ne e din ce în ce mai greu să ne concentrăm pe un task pentru mai mult de două minute?

Esti foarte neproductiva la serviciu?

”Creierele noastre s-au adaptat ritmului nebun, întreruperilor frecvente și multitasking-ului cu care ne confruntăm zi de zi”, explică Lucy Jo Palladino, psiholog și autoare a cărții Find Your Focus Zone. ”Pentru că suntem hyper stimulați din toate părțile, corpul nostru pompează mai multă adrenalină. Chestia asta ne face însă să tânjim după și mai multă stimulare, deci e un cerc vicios la mijloc.”

Stimulare regulată

Dar, grație unui fenomen numit neuroplasticitate (abilitatea creierului de a se schimba conform experienței), putem contracara efectele traiului nostru înnebunitor cu câteva mici trucuri. ”Trebuie să ne antrenăm să menținem un nivel stabil de stimulare, nici prea multă, nici prea puțină”, ne sfătuiește Palladino.

Aplicatii care te fac mai productiva

Asta înseamnă să găsești metode pentru a face task-urile plictisitoare mai interesante și a le limita pe cele care te stimulează în exces. Te lupți cu o activitate monotonă – curățenia de weekend? Revitalizează-te cu muzică antrenantă sau vizualizând o casă curată la finalul procesului. Pe partea cealaltă, dacă ești angrenată într-un proiect super stresant și solicitant, calmează-te respirînd adânc și sorbind ceai verde.

Amână… să mai amâni

Plănuiești să te reapuci de lucru după ce termini de citit articolul acesta? Și mai arunci un ochi pe net? Și iei și o gură de cafea? Cheia pentru a nu mai amâna este să dezgropi adevăratul motiv pentru care eviți taskul – adesea o faci pentru că ți-e teamă. ”Poți spune, <Nu vreau să fac raportul acesta de cheltuieli pentru că e plictisitor>”, spune Palladino. ”Dar, în adâncul tău, spui <Mi-e teamă să caut chitanțele pentru că nu mi-am ținut actele în ordine>.” Gândirea pozitivă te poate ajuta să ieși din acest hățiș.

Nu te mai lăsa întreruptă

”Când ești distrasă, întreabă-te ce NU faci”, spune Palladino. ”Identifică activitatea pe care trebuie să o faci, sparge-o în pași ușor dirijabili, ia-o încet și conștientizează-ți tendința de a evita să o duci până la capăt.” Mintea e tot în nori? Fă o pauză. Ieși la o plimbare în aer liber, calmează-te și întoarce-te cu forțe proaspete.

Cum sa fii mai productiva daca lucrezi de acasa

Răsplătește-te

Ajută-ți creierul să se concentreze mai bine promițându-ți ”cadouri” după fiecare activitate dusă la bun sfârșit. De exemplu, spune-ți așa ”Dacă muncesc cu sârg o oră încheiată, pot să intru apoi zece minute pe Facebook.” Dacă nu te crezi capabilă să te deloghezi după zece minute, alege ceva mai puțin dătător de dependență. ”Trebuie să vezi chestia asta ca pe oricare altă probă de autocontrol, ca o dietă, de exemplu”, explică Palladino.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.