Secretele milionarilor sau cum să ai succesul lor?

Vrei să faci parte din acel procent de 1% al oamenilor care au construit adevărate imperii? Descifrează ideile secrete pe care toți milionarii le împărtășesc, ca să ajungi să guști și tu „o felie” de succes.

Ce îl deosebește pe un magnat de mine și de tine? Nu e doar despre ținuta impecabilă și postura încrezătoare, ci, mai ales, despre felul în care gândește. Steve Siebold, autor al bestsellerului How Rich People Think, a petrecut aproape 30 de ani intervievându-i pe cei mai bogați oameni din lume, și a descoperit o diferență majoră de mentalitate: în timp ce noi, muritorii de rând, avem o mentalitate de „loterie” când vine vorba despre bani, cei care fac parte din procentul de 1% al celor mai înstăriți pământeni, se focusează mai mult pe „acțiune”.„În timp ce masele așteaptă miracolul de a nimeri acele numere magice la loterie, cei cu adevărat motivați se pun pe treabă”, spune el.

Așadar, dacă vrei să mai adaugi câteva zerouri soldului tău bancar (sau să nu mai fii nevoită să alegi între a-ți plăti chiria sau a comanda o rochie de pe ASOS), e timpul să adopți aceste obiceiuri care se opun mentalității tale actuale, și să începi să gândești ca o tipă super bogată (chiar dacă nu ești, momentan).

Creează cel puțin trei surse de venit

E timpul să țintești mult mai sus mai sus. Milionarii nu au o singură sursă de venit — Thomas C. Corley, care a stat de vorbă cu peste 200 de oameni bogați care și-au făcut singuri norocul, a publicat în cartea sa, Rich Habits, descoperirea că 65% dintre ei primeau bani în cont din cel puțin trei surse diferite. Acele surse includeau salariul lunar, profitul (bani din vânzare de bunuri) și câștiguri capitale (investiții).

Nu e ușor să fii un fel de Ashton Kutcher (care se apropie de lista celor mai bogați datorită investițiilor în Skype, Airbnb și altele) atunci când nu ai nimic de investit — dar lucrurile sunt pe cale să se schimbe.

Aplicațiile de micro-investiții, care țintesc spre demistificarea pieței de acțiuni și care au devenit populare în US de câțiva ani, încep să se răspândească încetul cu încetul și în restul continentelor.

Spre exemplu, Moneybox se conectează la contul tău bancar pentru ca, de fiecare dată când faci cumpărături, să rontunjească suma pe care o plătești, și să permită apoi investirea „mărunțișului”. Să spunem, de exemplu, că ai cumpărat o cafea care costă 5,60 lei. Vei plăti 6 lei, iar restul de 40 de bani va merge către investiții.

Cât despre profit, începe prin a vinde online toate lucrurile pe care știi că nu le folosești de fapt: un monitor, o perie rotativă, o trusă de machiaj pe care regreți că ai cumpărat-o, haine, accesorii, piese de mobilier. Iar dacă ai un hobby ce poate fi transformat într-un business online (desenezi, faci goblenuri etc.), ești pe calea cea bună.

Fii mereu 100% focusată

Oamenii care au reușit pe cont propriu scanează în permanență împrejurimile pentru a identifica noi oportunități — iar când găsesc una, se concentrează 100% pentru ca lucrurile să iasă bine, relatează o cercetare realizată cu ajutorul a 1,300 de oameni foarte înstăriți și condusă de o firmă de investiții.

focusată pe acțiunea pe care o întreprinzi la momentul respectiv. Cercetarea de mai sus a mai relatat că „niciuna dintre întâlnirile pe care le-am avut cu acești oameni nu a fost întreruptă de secretare, apeluri telefonice sau notificări. Nu și-au verificat telefonul nici măcar o dată. Când sunt cu tine, îți acordă atenție 100%”. Încearcă să stabilești anumite ore stricte la care să îți verifici telefonul pe parcursul unei zile și alege să te dedici unei singure acțiuni în defavoarea multitaskingului. Fă-ți o listă, conform priorităților, și abordează lucrurile pe rând.

Pune multe întrebări

Știi cum, la sfârșitul unei conferințe, cel care vorbește întreabă dacă oamenii din sală au întrebări, și se așterne o liniște jenantă? Acest lucru nu s-ar întâmpla la o întâlnire cu un om de succes. În timp ce mulți dintre noi se tem să nu cumva să pună o întrebare stupidă, milionarii vor să pună cât mai multe întrebări: „Sunt curioși și deschiși către opțiuni noi”, spune Siebold. „Vor să iasă câștigători în orice joc pe care-l întreprind, și e mai ușor să copiezi genialul decât să-l creezi”.

Milionarii nu vor doar să știe răspunsul la întrebări despre lume, ci și la întrebări despre ei înșiși sau despre afacearea lor. „Cei mai mulți dintre cei care au participat la studiul meu erau fanatici ai feedback-ului”, spune Corley. Da, e timpul să lași deoparte frica și să-i întrebi pe ceilalți cum te văd din punct de vedere profesional. Nu apela doar la șeful tău — și colegii care lucrează zi de zi alături de tine îți pot da niște informații folositoare. Dacă ai stabilit o întâlnire față în față cu șeful, specialiștii spun că cinci întrebări sunt de ajuns.

Citește multă filozofie

Milionarii au mereu câte o carte pe noptieră. Corley a descoperit că, în medie, acești oameni citesc două cărți pe lună — și nu pentru că e distractiv. Warren Buffett (al patrulea cel mai bogat om din lume) spune că își petrece 80% din zi citind.

„Cea mai des menționată carte în timpul interviurilor a fost romanul filozofic Revolta lui Atlas, de Ayn Rand (ed. Cartier, 2014)”, spune Siebold. „Oprah Winfrey a dezvăluit că Puterea prezentului, de Eckhart Tolle (ed. Curtea Veche, 2016) este cartea care a ajutat-o cel mai mult, în timp ce Mark Zuckerberg a menționat Creativity, Inc, de Ed Catmull (ed. Bantam Press, 2014, disponibilă în limba engleză pe www.carturesti.ro)”.

„Cea mai des menționată carte în timpul interviurilor a fost romanul filozofic Revolta lui Atlas, de Ayn Rand (ed. Cartier, 2014)”, spune Siebold. „Oprah Winfrey a dezvăluit că Puterea prezentului, de Eckhart Tolle (ed. Curtea Veche, 2016) este cartea care a ajutat-o cel mai mult, în timp ce Mark Zuckerberg a menționat Creativity, Inc, de Ed Catmull (ed. Bantam Press, 2014, disponibilă în limba engleză pe www.carturesti.ro)”.

 

Foto: iStock. Text: Teodora Tîrcă

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.