Romane pe care sa stai cu ochii

Ne plac cartile deştepte, care ne lasă cu gura căscată şi în urma cărora simţim că parcă ne-am îmbogăţit sufleteşte. Iată ce romane nu ar trebui să îţi scape acest sezon:

Invelit in propriul corp. Denisa Duran

Cea de-a cincea carte a Denisei Duran vorbeşte despre împingerea limitelor, radiografiate în mai multe registre stilistice. O carte în care atât trupul, cât şi spiritul se răsucesc în sine, în încercarea de a scrie o altă hartă a fiinţei. Şi din aceasta tensiune fără sfârşit se naşte poezia. Editura Cartea Românească.

Vremuri second-hand. Svetlana Aleksievici

Vremuri second-hand este un mausoleu literar închinat cetăţenilor unui imperiu care a dispărut în trei zile, la fel de fulgerător cum Rusia ţaristă a devenit, în 1917, Uniunea Sovietică. Dar este, mai presus de toate, un monument dedicat celor care, în cursul Istoriei, s-au simţit la un moment dat străini de vremurile pe care le trăiau. Acest exil interior nu poate fi mărturisit decât la persoana întâi, de la suflet la suflet.“ (Julie CLARINI, Le Monde). Editura Humanitas

1913. Vara secolului. Florian Ilieş

1913 e anul în care Louis Armstrong pune pentru prima oara mâna pe o trompetă – şi nu oriunde şi oricum, ci într-o şcoală de corecţie, unde fusese închis. Charlie Chaplin semnează contractul pentru cel dintâi film al său, e inventat drogul ecstasy, discipolul Carl Gustav Jung se desparte de maestrul său, Sigmund Freud. Toate aceste personaje şi evenimente le regăsim în cartea 1913. Vara secolului, alături de ceilalţi eroi (sau monştri): Thomas Mann, Hesse, Rodin, Gottfried Benn, Matisse, dar şi Hitler, Stalin şi Tito. Editura Polirom.

Tâlcul tuturor faptelor. Shmuel Yosef Agnon

Shmuel Yosef Agnon continuă meşteşugul povestitorilor din neamul lui Israel, rămânând totodată puternic ancorat în spiritul secolului XX. În povestirile sale, chibzuinţa arhaică se întretaie cu satirizarea unor moravuri anacronice, nostalgia după shtetlul natal e dublată de ironii fine faţă de naivitatea obştii – totul într-o lume imprevizibilă, ale cărei convenţii cotidiene pot fi răsturnate în orice moment de întâmplări suprarealiste. Editura Humanitas.

Etichete: hot
Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.