Recenzie The Imitation Game (2014)

By  | 

„The Imitation Game: Jocul codurilor”, în regia lui Morten Tyldum, cu scenariul scris de Graham Moore şi bazat pe romanul biografic „Alan Turing: The Enigma” (Andrew Hodges), este unul dintre cele mai bune filme ale anului 2014. Acest lucru îl indică şi cele 5 nominalizări la premiile Oscar 2015, 5 nominalizări la Globul de Aur şi 10 la BAFTA.

Drama biografică urmăreşte încercările şi reuşita lui Alan Turing de a sparge codurile secrete pe care naziştii le foloseau în al Doilea Război Mondial. Folosind maşini de criptat Enigma, germanii reuşeau să trimită mesaje pe care nimeni nu le putea sparge, în special pentru că în fiecare noapte codul era schimbat. 

A fost aleasă o echipă de matematicieni pentru a sparge codul Enigma, însă acesta le dădea mari probleme de cap tuturor celor implicaţi. Singurul care şi-a dat seama cum trebuie abordată problema a fost Alan Turing, care a realizat că pentru a descifra o maşină este nevoie nu de o minte umană, ci de altă maşină. Astfel, el a început construcţia lui Christopher, o maşinărie care a reuşit, într-un final, să spargă codul şi să mărească şansele Aliaţilor împotriva Germaniei Naziste.

Poate la prima vedere „The Imitation Game: Jocul codurilor” pare o dramă cu o poveste interesantă, dar poate prea tehnică şi plictisitoare, însă nu este cazul. Filmul are numeroase momente amuzante, te va ţine cu sufletul la gură şi, de multe ori, te va emoţiona. 

Ne sunt prezentate şi câteva momente din copilăria lui Turing care îţi vor arăta cum a ajuns să fie interesat de criptologie, ce relaţii avea cu colegii lui, dar mai ales cu prietenul său cel mai bun, care a trecut cu vederea boala de care suferea (sindromul Asperger, derivat din autism). De asemenea, urmărim şi evoluţia relaţiei sale cu Joan Clarke, o tânără foarte inteligentă care face parte din echipa sa. Am fost puţin dezamăgită că nu s-a prea pus accent pe homosexualitatea lui Turing, mai ales pentru că natura sa l-a adus în faţa justiţiei şi l-a făcut, indirect, să îşi ia viaţa mult prea devreme.

În orice caz, „„The Imitation Game: Jocul codurilor” este cu siguranţă un film pe care îl recomand tuturor şi mi-aş dori să îl revăd.

Benedict Cumberbatch şi-a jucat excelent rolul şi îi doresc să câştige premiul Oscar pentru că îl merită cu adevărat. În alte roluri îi găsim pe Keira Knightley, Matthew Goode, Rory Kinnear, Allen Leech, Matthew Beard, Charles Dance şi Mark Strong.

Filmul „„The Imitation Game: Jocul codurilor” este distribuit de Forum Film România şi va avea premiera pe 30 ianuarie 2015.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *