"Oglinda lumii. O noua istorie a artei" de Julian Bell

By  | 

Raspunsul ni-l ofera Julian Bell, calauza acestei calatorii imaginare admirabile, intreprinse de-a lungul mileniilor si de-a latul oceanelor lumii, pe firul unei naratiuni incitante din care este tesuta cea mai bogata istorie a artei din cate s-au povestit.

Editura bucuresteana Vellant, ofera cititorilor romani cea mai noua istorie universala a artei: “Oglinda lumii”, de Julian Bell. Cartea este publicata in co-editie cu prestigioasa editura Thames & Hudson.

“Oglinda lumii” este scrisa pentru iubitorul de cultura vizuala cu tonul si deschiderea de orizont potrivite primului deceniu al mileniului al treilea. Avem de-a face cu o reala istorie universala a artei; firul istoric, urmarit de o coerenta si captivanta naratiune – iata beneficiile viziunii autorului unic – se desface in sub-trasee ce cuprind mai multe continente la fiecare capitol.

In cele aproape 500 de pagini ale volumului, Julian Bell reuseste sa cuprinda Povestea artei de la inceputurile sale preistorice pana la inceputurile anilor 2000. Atrage atentia ca textul sau are mai degraba statutul unei Introduceri, nu cauta Concluziile. Este o istorisire pe orizontala a evolutiei fenomenului artistic, pornind de la un domeniu de definitie general acceptat.

Cartea lui Julian Bell se adreseaza cititorilor de categorii diverse, de la studentii institutelor de arta si alti profesionisti, la iubitorii de cultura in general. In aceasta ordine de idei, vocabularul autorului are un registru amplu, de la formulari familiare specialistilor, la cele colocviale. Conform unei strategii de limbaj pe care am considera-o postmoderna, Bell incearca in repetate randuri sa faca din cititor un personaj care sa interactioneze cu textul sau.

Oglinda lumii, “noua istorie a artei”, scrisa de Julian Bell, transforma acest domeniu de creatie si cercetare intr-un teritoriu accesibil fiecaruia si tuturor, ne apropie de un taram fascinant spiritual, unul care face din Om fiinta emblematica a acestei Planete.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *