Cum îți poți da seama dacă un prieten este toxic

Prieteniile toxice îți pot afecta starea de spirit și calitatea vieții. Dacă în cazul relațiilor romantice este mai ușor să observi când o persoană este nepotrivită pentru tine, în cazul prietenilor este ceva mai greu.

Am vorbit cu mai multe femei care au avut în trecut prieteni toxici și care ne-au spus cum au identificat ele problema. Cunoscându-le experiența, îți va fi mai ușor să observi semnalele de alarmă.

„Am o regulă simplă: dacă mă seacă de energie, atunci este un prieten toxic.”

„Îmi pun o întrebare simplă: mă face să mă simt în siguranță sau mă descurajează? Dacă mă descurajează înseamnă că e toxic pentru mine.”

„Simt că un prieten este toxic dacă eu știu tot de i se întâmplă – toate problemele etc – dar persoana respectivă nu știe nimic despre viața mea pentru că nu este interesată de mine.”

„Dacă mă face să mă simt stoarsă de energie sau anxioasă. Dacă simt că trebuie să am grijă cum mă port sau cum vorbesc în preajma ei.”

„Tu ești cea care are mereu inițiativa? Care pornește conversațiile, stabilește întâlniri etc? Dacă nu ai mai face asta, ai mai avea treabă cu persoana respectivă? Prietenia trebuie să fie reciprocă. Dacă nu este, renunță la acea persoană.”

Citește și: Minciuni pe care ți le spui într-o relație toxică 

„Sunt toxici dacă nu îți respectă timpul. Nu mă refer la o întârziere de 20 de minute, ci la situații dese în care lasă baltă planurile, de exemplu.”

„Dacă nu te simți confortabil să îi faci destăinuiri sau pur și simplu nu te simți confortabil alături de acea persoană în general.”

„Dacă te întrebi dacă o persoană este toxică probabil că este. Într-o relație sănătoasă nu se întâmplă asta. De obicei, oamenii toxici te manipulează și te fac să crezi că ești nebun.”

„Dacă cineva nu îți respectă limitele și/sau te face să te simți nesigură/anxioasă, aș considera acea prietenie toxică.”

„Îți cere mereu sfaturi, dar niciodată nu le ia în considerare. Doar vrea să se plângă și să vorbească cu cineva, nu să facă o schimbare pozitivă.”

„Dacă te face să te simți vinovată că mai ieși și cu alte persoane care nu sunt prieteni cu el/ea, dacă te insultă, dacă nu îi pasă de sentimentele tale, dacă simți că nu poți discuta chestiuni interesante cu el/ea, dacă să fiți prieteni e mai mult stresant decât distractiv.”

„Cauzează mai multe emoții negative decât pozitive? Este o persoană toxică.”

„Dacă petrece mult timp bârfind alte persoane cu tine, fii sigură că și pe tine te bârfește.”

Tu ai avut vreodată un prieten toxic? Cum ai observat problema?

 

Citește și: De ce ne este greu să renunțăm la o prietenie toxică? 

 

*articol preluat din Cosmopolitan UK (autor: Paisley Gilmour)

2 comentarii
  1. Aşa este, prietenii au o influență puternică asupra noastră, iar cei toxici nu fac decât să ne sece de energie. Ei ne limitează toate acțiunile și ne provoacă diverse emoții și stări negative, cum ar depresia, stresul sau angoasa.
    Nu trebuie decât să spunem „NU” atunci când trebuie, să stabilim limite ale încrederii și să punem capăt discuțiilor care ne afectează bunăstarea.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.