Pregătită pentru picnic?

Escapada perfectă pentru lunile călduroase de vară — picnicul — poate fi cea mai inspirată alegere pentru a te relaxa și a te bucura de natură, într-un spațiu sigur. Doar că depinde cât ești de pregătită să mergi la picnic…

Să merg la picnic, ba chiar să organizez picnicuri este una dintre pasiunile mele: se desfășoară în aer liber, are strânsă legătură cu mâncarea și aduce oamenii aproape într-un mediu informal. Altfel spus, este o întâlnire cu iz romantic indiferent dacă mergi în cuplu sau cu gașca de prieteni. Perfect pentru sufletele boeme, cum este al meu.

Doar că realitatea bate, de fiecare dată, pozele de pe Pinterest, sursa mea inepuizabilă de inspirație pentru o viață trăită ca într-un tablou. Stai, nu arunca cu pietre! Nu-mi spune că nu ai încercat măcar o dată să reproduci o imagine cu o experiență idilică de pe Pinterest sau Instagram?

Scurtă lecție de istorie

Dar să începem cu începutul, așa cum îi stă bine oricărui povestitor. Termenul picnic, vine din cuvântul franțuzesc pique-nique (nici nu se putea altfel, totuși poporul francez este unul dintre cele mai «social oriented»), folosit pentru prima oară în mod oficial în ediția Origines de la Langue Française, de Tony Willis, 1692, unde era descris drept întâlnire într-un restaurant a unui grup de oameni care iau cina, fiecare aducându-și propria sticlă de vin.

De fapt, definiția extinsă punea accentul pe conotația unei întâlniri organizate, la care fiecare invitat contribuia cu ceva anume. Alte dicționare fac corelația între termenii «piquer» și «nique» = a aduce un lucru mic, neînsemnat. Însă, picnicul a devenit celebru după Revoluția Franceză, când oamenilor de rând li s-a permis să viziteze parcurile regale.

În secolele 18 și 19 picnicurile au devenit evenimente sociale elaborate, cu mâncăruri și băuturi complexe pentru care oamenii se pregăteau cu câteva zile bune înainte. În Anglia, cuvântul a apărut pentru prima oară într-o scrisoare a Lordului Chesterfield, 1748, când acesta descria o întâlnire asociată jocurilor de cărți, băutului și conversațiilor.

Citește și: Colecția Picnic Bitolia s-a lansat pe ritmurile muzicii Damian & Brothers

Pe vremea aceea, picnicul a devenit mai degrabă o cină elegantă în aer liber decât o masă simplă a unui agricultor, în mijlocului unui câmp.

Mai mult, în secolul 19, un grup de londonezi fashionable au creat Picnic Society, iar întâlnirile aveau loc în Pantheon, pe Oxford Street. Fiecare membru trebuia să creeze un moment de entartainment.

Surprinzător este că picnicurile au folosit, de-a lungului timpului, și drept protest politic pașnic: un exemplu faimos este Pan-European Picnic, organizat pe teritoriul dintre granițele ungaro-austriece, în 1989, ca parte din lupta pentru reunificarea Germaniei.

În 2000, francezii au organizat un picnic ce se întindea pe o suprafață de peste 900 de metri, de pe o coastă pe alta, pentru a sărbători pentru prima oară Bastille Day din noul Mileniu.

Revenind în prezent…

… e o bucurie să mergi la picnic, fie că este pe malul unui râu, pe o plajă pustie sau într-un parc citadin. Doar că, pentru a te bucura cu adevărat de ce poate să ofere o astfel de întâlnire trebuie, din păcate, să fii destul de bine organizată. Și o spun din propria experiență: vara trecută am organizat cel mai fiasco picnic pe care aș fi putut să îl trăiesc vreodată.

În mintea mea totul ar fi trebuit să fie de vis: pătura colorată, mâncarea (de la sandvisuri la croissante umplute cu mascarpone) era delicioasă și arăta și foarte french, coșulețul cu flori în el nelipsit, ba chiar am luat pahare din cristal. Stai, știu deja ce gândești, dar, totuși, sunt o #CosmoGirl.

Din momentul când am ajuns și până am plecat, am stat într-un stres permanent: pătura nu era impermeabilă și voiam neapărat să stăm chiar lângă râu (undeva, în mijlocului unui peisaj feeric de pe drumul spre Câmpulung), așa că în câteva minute eram uzi.

Pentru că nu aveam recipientele potrivite, mâncarea a fost instantaneu invadată de furnici, în plus imaginați-vă cum arătau croissantele cu mascarpone și zmeură după ce au stat numai 30 de minute în căldură… Câinele s-a dezlănțuit, tăvălindu-se când prin jarul rămas de la un grătar făcut de oamenii dinaintea noastră, când pe frumoasa pătură. Iar roiuri de albine vuiau pe la capul nostru.

În tot acest timp, prietenul meu se văita fără întrerupere că mica mea escapadă nu e deloc comodă și nici relaxantă, ba mai mult că i se activase alergia la polen. Dezamăgită, după ce am mutat pătura de colo-colo și am spart unul dintre paharele de cristal, m-am îndepărtat și de prieten și de câine, m-am întins pe iarbă cu cartea în mână, mi-am tras fusta până la genunchi și mi-am băgat tălpile în apa râului. După câteva minute, cu picioarele reci sloi, m-am resemnat: fusese un dezastru.

Asta pentru că m-am axat atât de mult pe cum să arate totul, excluzând din start componenta de utilitate. De aceea, vara aceasta sunt pregătită cu tot ce e nevoie ca să creez un spațiu plăcut, dar și în care să funcționez fără stres oricâte ore ne vom pierde în mijlocul naturii: de la soluție de pulverizat pe corp împotriva insectelor, la caserole cu sisteme de depozitare ermetice și frigorifice.

Am găsit pahare șic, dar care să nu fie neapărat dintr-un material prețios, scaune și o măsuță pliabile (pentru prietenul meu care iubește mai mult nisipul fin decât dealurile noduroase), pătură prin care nu va trece niciun strop de apă și chiar și un recipent de încălzit mâncarea.

Pentru că nu renunț la picnic! Cum să renunț când chiar și așa, după dezastrul de vara trecută, încă de pe drumul de la întoarcere ne-am dat seama cât de minunat a fost – și asta tocmai pentru că totul s-a petrecut ca într-o comedie în care noi doi eram acei actori frumos de penibili. A devenit o întâmplare pe care o povestim prietenilor și de fiecare dată, se râde mult. Câmpulung, venim din nou!

★Set 8 boluri★ bonami.ro – 33 lei

★Geantă termică★ bonami.ro – 123 lei

★Grătar pentru picnic★ vivre.ro – 119,90 lei

★Scaun pliabil★ vivre.ro – 34,90 lei

★Cană de voiaj eco-friendly★ bonami.ro – 63 lei

★Sticlă de apă★ Ikea – 9,90 lei

★Ploscă ermetică din aluminiu★ Zara Home – 99,90 lei

Citește și: 5 idei de ținute pentru picnic

Foto: iStock, PR

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.