Povesti incredibile de viata

80 de destinatii din întreaga lume, o viaţă de lux, un salariu de vis pentru Romania! Aşa a arătat viaţa Cristinei Toader timp de trei ani, perioada în care a fost stewardesă pentru cea mai renumită companie aeriană din lume – Emirates. Departe de casă, într-o lume visată de mii de tinere din România, Cristina a învăţat ce înseamnă să alegi corect în viaţă. S-a întors de doi ani acasă, a pornit blogul www.cumajungistewardesa.ro şi încearcă, prin cursurile pe care le ţine, să ajute tinerii şi tinerele să îşi împlinească un vis. Despre lux, renunţare, sănătate şi situaţii limită trăite la 10.000 de metri în aer, Cristina povesteşte pentru COSMO în interviul de mai jos:

Pasiunea pentru zbor vine din copilarie?

Nu mi-am dorit niciodată să ajung stewardesă. Nu am visat la asta. Nu mi-am imaginat, pe când eram copil, că o să văd întreaga lume la bordul unui avion. Totul s-a întâmplat într-o zi norocoasă… deşi atunci nu părea aşa. Pasiunea pentru zbor şi călătorii totuşi a apărut în viaţa mea încă de la nouă ani, când am păşit pentru prima oară într-un avion. O călătorie la Londra, la bordul unui avion britanic avea să îmi influenţeze, se pare, întreaga viaţă. Atunci mi s-a deschis apetitul pentru zbor şi călătorii, însă nu şi pentru jobul de stewardesă, pe care l-am descoperit mult mai târziu. Totuşi, faptul că până să împlinesc 14 ani deja călătorisem în aproape toată Europa, a contat foarte mult în alegerile pe care le-am făcut mai departe şi în întreaga mea dezvoltare personală.

Ai fost stewardesa la Emirates, un job visat de multe tinere. Este totul atat de minunat precum pare in pozele de prezentare ale companiei?

Să fii stewardesa e mult mai dificil decât îşi imaginează majoritatea. Să fii stewardesa e o combinaţie de ambiţie, perseverenţă, muncă şi răbdare, dar mai ales inteligenţă şi adaptabilitate. Da, călătoreşti în toată lumea, toţi întorc capul după tine când păşeşti în aeroport, stai doar în hoteluri de 5 stele. Azi îţi bei cafeaua la Paris, mâine dansezi un tango la Buenos Aires, iar săptămâna viitoare înoţi cu delfinii în Africa de Sud. E o viaţă „poleită“, o viaţă frumoasă, plină de aventuri. Însă nu e peste tot la fel. Fiecare meserie are părţi bune şi părţi rele, are perioade de stres şi oboseală şi în care simţi că vrei să renunţi, însă şi perioade în care întâlneşti oameni care te fac să realizezi că ai cea mai frumoasă meserie din lume. Să fii stewardesă Emirates, în Orient, e poate, cel mai dificil job din aviaţie. Asta pentru că te loveşti – ca femeie în Orient, de tot soiul de probleme şi legi, de faptul că musulmanii nu respectă femeile şi eşti, mereu, un străin între arabi. Oricât de bine te-ai adapta, oricâţi prieteni ţi-ai face acolo, nu te vei simţi niciodată ca acasă, nu vei fi niciodată de-a lor. Viaţa în Dubai e plină de necunoscut. Chiar dacă pentru turişti totul pare rupt din rai, pentru rezidenţi regulile şi legile se aplică la fel ca pentru localnici. Astfel, trebuie să respecţi toate religiile şi regulile impuse de UAE şi de religia musulmană, altfel rişti să fii trimis acasă, rapid. Totuşi, ca stewardesă, călătoreşti mult timp şi esti plecat din UAE în majoritatea timpului, astfel că părţile bune tind să fie mai multe decât părţile rele. Iar asta, la finalul zilei, contează şi îţi dă putere să mergi mai departe.

Ce sanse are o tanara romanca obisnuita sa ajunga acolo?

Oricine poate ajunge stewardesă. Orice româncă poate să faca acest job, fără o mare pregătire în prealabil. Nu mai este ca pe vremuri, când nu se ştiau multe lucruri despre această meserie, iar mirajul aviaţiei prindea pe toată lumea. Aşadar, oricine îndeplineşte câteva reguli şi condiţii obligatorii, poate să ajungă însoţitor de bord. Marele avantaj, acum, este că mai toate companiile din Orient oferă gratuit trainingul de obţinere a licenţei de zbor, astfel că nu mai eşti obligat să învesteşti câteva mii de euro în Şcolile de Aviaţie de la noi şi nici să ai certitudinea că vei reuşi să obţii jobul mult visat. Aşadar, dacă vorbeşti limba engleză, ai o înălţime de minimum 1.58-1,60, eşti bine proporţionată, ştii să înoţi şi deţii cel puţin diploma de bacalaureat, îndeplineşti aproape toate condiţiile ca să ajungi stewardesă. De-acolo, mai e un singur pas până la meserie de însoţitor de bord, pas pe care noi îl facem pentru tine şi alături de tine, la cursurile Cum Ajungi Stewardesă. Fie că eşti dintr-un sătuc uitat de lume, din Moldova sau dintr-o reşedinţă de judeţ, indiferent de studiile sau de educaţia ta, şansele sunt egale pentru toată lumea.

Care crezi ca a fost secretul succesului tau?

Sincer vorbind, nici acum nu ştiu. Probabil că am fost omul potrivit, la locul potrivit. Perseverenţa şi ambiţia m-au caracterizat mereu, aşa că, dacă le aplici în ceea ce faci şi îţi şi place ceea ce faci, cu siguranţă e o reţetă câştigătoare. Site-ul meu funcţionează atât de bine fiindcă mă regăsesc în toate poveştile şi istorisirile, sunt păreri personale, sunt poveşti pe care eu le-am trăit şi pe care vreau să le împărtăşesc tuturor, pentru a înţelge mai bine ce înseamnă viaţa de stewardesă. Mirajul aviaţiei şi a vieţii de stewardesă prinde şi acum şi sunt zeci de mii de tinere care visează la acest job. Fiecare mic secret pe care îl împărtăşesc pe blog mă aduce mai aproape de cititori, iar asta se vede din cifrele record pe care le facem cu site-ul nostru pentru stewardese.

Da 3 sfaturi fetelor care merg la un interviu pentru a obtine un post de stewardesa!

Să creadă în ele, să zâmbească şi să se pregătească. Au trecut zilele în care se duceau doar câteva persoane la interviurile de angajare din aviaţie, pentru că nimeni nu află de ele. Acum, concurenţa este acerbă, aşa că ziua interviului trebuie să fie perfect: ţinuta, coafura, limbajul, CV-ul. În plus, dacă nu reuşeşti să zâmbeşti şi să ai încredere în tine, în ziua recrutării, cum o vei face într-un avion cu 300 de pasageri stresaţi sau speriaţi de turbulenţe? Rolul tău nu va fi doar să serveşti pasagerii şi să le arăţi unde este ieşire. Rolul tău va fi să fii acolo pentru problemele pasagerilor şi în caz de urgenţă, să fii pregatită pentru orice situaţie şi să ştii să răspunzi oricărei întrebări.

Aveai un ritual de infrumusetare care trebuia musai urmat?

Viaţa de stewardesă te afectează destul de mult, fizic. Asta pentru că organismul nostru nu este obişnuit cu presiunea diferită din avion şi nici cu nivelul de oxigen din cabină. În plus, nopţile pierdute, fusul orar şi viaţa dezordonată cauzată de layovere, te afectează în timp. Aşadar, dacă vroiam să rezist să fac acest job, atât fizic, cât şi psihic, trebuia să am mereu grijă de mine. Altfel riscam să mă îngraş, să am probleme cu pielea deshidratată sau căderea părului. Nu plecam niciodată la zbor fără să iau micul-dejun. Îl numeam mic-dejun chiar dacă avea loc la miezul nopţii, înainte de un zbor de 16 ore către Statele Unite. Asta îmi dădea energie pentru următoarele patru sau cinci ore. Apoi, întotdeauna încercam să mă hidratez şi din interior, şi din exterior. Niciodată nu îmi lipseau ciorapii de compresie, meniţi să ajute în cazul unor tromboze sau varice, dezinfectantul de mâini (pentru că intrăm în contact cu mulţi pasageri) şi un pahar de 200 ml de apă, pentru fiecare oră de zbor. Nu săream niciodată peste demachiere, oricât de obosită aş fi fost şi întodeauna, indiferent de oră, dacă organismul îmi cerea somn, mă duceam să mă culc. Pe perioada în care zburam am acordat mare atenţie felului în care mă îngrijeam, fiindcă o stewardesă trebuie să arate foarte bine în orice moment: la şapte dimineaţa sau la 12 noaptea, după zece ore de zbor. Aşa că machiajul trebuia să fie mereu perfect (foloseam mereu apă termală), manichiura îngrijită (mâinile sunt semnătura unei stewardese), iar postura — impunătoare.

Ce sanse le dai fetelor care vin la cursul tau sa obtina un job?

Uneori mă încearcă un sentiment de regret. Însă nu fiindcă nu mai zbor, ci fiindcă nu mai călătoresc atât de mult şi nu mai duc aceeaşi viaţă lipsită de griji. Am revenit în România de peste doi ani, însă nu regret nici un moment alegerea făcută. Am călătorit cât pentru o viaţă, am învăţat multe lucuri noi şi am întâlnit oameni deosebiţi. Acum, m-am întors pentru a împărtăşi şi altora toate experienţele mele şi cu dorinţa de a schimba ceva, aici, în România. Acum, am lângă mine familia şi prietenii, care mă susţin necondiţionat şi îmi dau putere, zi de zi, să cred în ceea ce fac şi în ceea ce pot schimba. Şi încerc să fac asta, prin cursurile pe care le susţin, pentru cei care îşi doresc să zboare. Alături de toţi cei care au venit la noi, i-am ajutat, iar acum zboară pentru cele mai mari companii aeriene din lume. Simt că zbor în continuare şi eu, fiindcă sunt permanent conectată cu noutăţile şi ştirile din domeniu, dar şi cu reglementările şi schimbările din aviaţie. Un procent foarte mare dintre cei care vin la cursul nostru, Cum Ajungi Stewardesă, ajung să zboare. Avem peste 30 de domnişoare care zboară acum la Emirates, şi tot atâtea care zboară la alte companii din Orient. În jur de 25 lucrează acum pentru companii din Europa şi cu siguranţă mulţi alţii care îşi vor împlini visele, cât de curând. Fiecare dintre cei care îşi doresc să zboare are o şansă să îşi împlinească visul. Eu doar îi susţin şi îi îndrum pe calea pe care ei şi-o doresc.

Care este cea mai frumoasa amintire a ta?

Călătoriile sunt cu siguranţă cele mai importante amintiri pe care le am, din vremea în care zburam. Am reuşit să vizitez peste 80 de destinaţii, de pe toate continentele, am ajuns în Noua Zeelandă, Statele Unite, China, Seychelles, Africa de Sud, locuri în care nici nu visam să păşesc vreodată. Călătoriile au fost principalul motiv pentru care am ales această meserie, şi se pare că a meritat fiecare moment. Totuşi, amintirile mele din Dubai se leagă de alcteva. Se leagă de familie şi prieteni. Pentru mine, care sunt din Bucureşti, pachetele de acasă nu au însemnat niciodată nimic, până când nu am plecat în Dubai, la Emirates. Abia atunci am înţeles cât de frumos este când primeşti ceva de la familia ta, când primeşti ceva de acasă, care să îţi amintească de cei dragi. Dorul de casă este, probabil, principalul duşman al acestui job. Fiindcă deşi călătoreşti şi vezi întreaga lume, întâlneşti mereu oameni noi, familia şi prietenii nu sunt niciodată lângă tine, să împărtăşeşti cu ei bucuriile tale. Tocmai de aceea, cele mai frumoase amintiri din acea perioadă sunt legate de vizitele prietenilor mei, în Dubai, de pachetele cu mâncare tradiţională, trimise de mama, de orele petrecute pe Skype cu prietena cea mai bună şi bineînţeles, de momentele în care mi se afişa orarul şi aflam, pe lângă noile destinaţii în care urma să zbor, zilele libere pe care le voi putea petrece în România, alături de cei dragi.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.