(P) „Jurnalul Aurorei Serafim”, un roman de dragoste într-o epocă de ură

Al treilea roman al Sidoniei Drăgușanu este o incursiune în sufletul unei femei singure, de 25 de ani, scăpată dintr-o relație abuzivă, care-și găsește împlinirea în muncă, dar e plăcut surprinsă și de atenția bărbaților din jur. Totul pe fundalul unei epoci complicate.

„Jurnalul Aurorei Serafim”, cel de-al treilea roman al Sidoniei Drăgușanu, este călătoria solitară spre independență a unei femei scăpată dintr-o relație abuzivă cu un bărbat dominant. Aurora reușește să-și depășească traumele emoționale lucrând cu copiii într-o grădiniță și dăruindu-se lor. Deși se teme să iubească din nou, dragostea o surprinde și o vindecă.

Acțiunea se petrece în primii ani ai comunismului românesc și are personaje foarte bine conturate pentru sublinierea luptei dintre bine și rău, așa cum se cerea în epocă: Aurora este bună, dreaptă și nefericită; Lavinia e o vampă în căutarea veșnică a bărbatului pe care să-l exploateze; inginerul Runcan este tatăl văduv care încearcă să-și crească gemenii năzdrăvani cu oarecare asprime, fără să le arate iubirea pe care le-o poartă; doctorul Horia iubește copiii și dreptatea; Neacșu a fost un om bun, dar s-a pierdut cu firea pe parcurs, directoarea Marta e o conformistă. Povestea lor e scrisă în stilul inconfundabil al Sidoniei Drăgușanu în care marile frământări sufletești se ascund în spatele micilor înțepături ironice. Sidonia reușește să te țină în suspans până la final, făcând să pară că nici măcar Aurora nu știe cu care dintre cei doi bărbați interesanți va rămâne: doctorul sau inginerul.

Ne aflăm în fața unui roman care analizează slăbiciunile societății în care trăim. În care o femeie divorțată este curvă. În care un bărbat cu doi copii nu e de luat. În care un doctor fără nicio hangara e mai preferabil decât unul cu doi copii. Suntem într-o formulă foarte falsă despre realitățile vieții. Romanul asta arată, falsitățile societății.”, spune Ioana Crăciunescu, actrița care a întruchipat-o pe Aurora Serafim pe ecrane, în filmul „Să-ți vorbesc despre mine” (1987).

Sidonia Drăgușanu (foto) a fost una dintre cele mai iubite jurnaliste și scriitoare din România secolului trecut, opera lăsată în urmă fiind compusă din câteva romane de dragoste, mai multe cărți pentru copii, piese de teatru care s-au jucat până la finele anilor 80 pe scenele din București și din țară.

Reeditarea operei scriitoarei este o inițiativă a familiei, începută în 2017, când au fost reeditate romanul de debut – Într-o gară mică – prima carte pentru copii – Moața, Creața și Grasu la bal – și o culegere de nuvele – Doamna cu ochelari negri.

„Jurnalul Aurorei Serafim” se găsește în librării și online pe site-ul Editurii Hoffman. Mai multe despre Sidonia Drăgușanu găsiți pe www.sidonia.ro.

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.