(P) Georgia, vacanță în Raiul vinului

Acolo s-a născut Stalin. Și, în consecință, tot acolo și-au instalat rușii tabăra timp de 70 de ani. Și cam asta știe toată lumea despre Georgia. Dar această țărișoară se schimbă și o face în direcția bună. E greu să te scuturi de praful sovietic și să-ți găsești locul într-un capitalism haotic. Noi, românii, cunoaștem destul de bine situația. Dar georgienii au reușit cumva să întoarcă destinul în favoarea lor.

Este destinația cu cea mai rapidă creștere din ultimii ani. Un motiv ar putea fi vinul georgian, care se bate cu tot ce are Franța de oferit. Un alt motiv îl reprezintă prețurile. Georgia, după cum te aștepți, nu este foarte scumpă. Mai ales pentru occidentali. Nici pentru noi n-ar fi. Poate doar drumul să ne pară mai piperat decât zborurile spre Italia, Spania sau Marea Britanie. Dar chiar și biletele de avion pot fi cumpărate printr-un card de credit.

Dincolo de obstacolul geografic și, poate, de cel cultural, Georgia merită cunoscută îndeaproape. Pentru că e incredibil de frumoasă. Mâncarea e bună. Oamenii sunt calzi și primitori. Iar vinul… Doamne, v-am povestit de vin?

Umblă vorba că prin Georgia s-ar fi descoperit prima dată secretul strugurilor. Și anume, că se pot transforma în vin. Cam prin Epoca Bronzului, cică. Nu e foarte clar. Ce știm cu siguranță este că metoda gruzină de producere a vinului nu s-a schimbat foarte mult de atunci.

Georgienii merg pe principiul „Domnul ne-a dat strugurii, strugurii ne dau vin, noi de ce să ne băgăm?”. Iar metoda de vinificare presupune cât mai puțină intervenție. Strugurii cresc, în proporție de 90%, în regiunea Kakheti. Și sunt aproape neatinși de oameni până când le vine vremea. Apoi, sunt culeși, presați și lăsați la fermentat în amfore din lut, îngropate în pământ. În tot acest timp, natura se ocupă de toată magia transformării.

Ce rezultă este un vin care spune povestea locului mai bine ca în oricare altă parte a lumii. Este acel terroir despre care francezii vorbesc poetic. Dar toate profunzimile vinului gruzin răspund perfect papilelor noastre gustative. Ne merg la inimă. Pentru că vinul natural georgian e prietenos, ușor de înțeles și băut, un vin făcut pentru socializare, nu analiză intelectuală. Și, dacă mergi acolo să-l întâlnești, sigur îl vei savura într-un cadru social. Nu există degustări fără mâncare, oameni prietenoși și discuții despre viață, nu doar despre vin.

Pe de altă parte, șansele de a te întâlni cu vinurile Georgiei sunt minime dacă nu ești în Georgia. Bineînțeles, e posibil să găsești vreo sticlă printr-un magazin moldovenesc. Dar, în general, oferta este limitată în România. Pentru că distribuirea constantă la noi ar presupune niște condiții speciale de transport. Și pentru că, momentan, cererea este prea mică pentru a se justifica aceste transporturi speciale.

E bine să menționăm că nu sunt toate roz în Georgia. Este încă o țară în curs de dezvoltare. Și dacă pășești dincolo de Tbilisi și de cramele idilice, te lovești și de cicatricile unor evenimente brutale, care nu pot fi date uitării. Pentru că, într-o oarecare măsură, ele se pot întâmpla din nou. Amenințarea unor intervenții agresive din partea Rusiei persistă. Dar poate că georgianul și-a dat seama că cea mai bună armă împotriva acestei amenințări este viața. Mâncare bună, vin bun, oameni buni alături de care să le savurezi. Iar pentru asta, merită să-i vizităm.

Cu un card de credit precum CardAvantaj, poți să cumperi biletele în rate fără dobândă*. Ca să-ți mai rămână bani și pentru vinuri. Și alte delicii gruzine.

*Dobânda zero se aplică dacă se achită lunar suma totală de plată, astfel cum este evidențiată în extrasul de cont emis de către Bancă. Pentru o limită de credit de 5.367 lei, dobânda fixă este de 28%/an, rata lunară de plată este de 512,57 lei, iar dobânda anuală efectivă (DAE) este de 38,94%, fiind calculată pentru suma menţionată mai sus retrasă în întregime în prima zi de la un ATM Credit Europe Bank (România) S.A. şi rambursată în 12 rate lunare egale. Valoarea totală plătibilă este de 6.307,27 lei incluzând dobânda, comisionul anual de administrare cont curent de card în valoare de 49 lei şi costul de utilizare a mijlocului de plată în valoare de 107,69 lei.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.