(P) Academia UNESCO prezintă programul „Rolul mass media în promovarea drepturilor femeii”

Comisia Națională a României pentru UNESCO va organiza la București, în perioada 13 – 18 mai 2019, cea de-a II-a ediţie a Academiei UNESCO a tinerelor femei, cu tema „ Rolul mass media în promovarea drepturilor femeii”. Programul, organizat cu sprijinul UNESCO și în parteneriat cu grupul editorial Burda – România, va prilejui totodată o colaborare cu Televiziunea Română și cu Federația Europeană a Centrelor, Cluburilor și Asociațiilor pentru UNESCO.

În urma succesului înregistrat de prima ediţie a Academiei UNESCO a tinerelor femei, desfăşurată în august 2017, care s-a încheiat cu o listă de idei de proiecte, atenția inițiatorilor s-a concentrat asupra mass media, care are în societatea modernă o mare putere – aceea de informa, a sensibiliza, a influența categorii largi de oameni, a atenua stereotipurile, a modela mentalități. La ediția precedentă participanții s-au întrebat ce pot face eu în comunitate, în ţara mea, pentru a contribui la rezolvarea problemelor legate de statutul femeii şi a aduce o schimbare în bine?”.

După doi ani, organizatorii constată că întrebarea este la fel de actuală și o reiau țintind o singură arie, cea a jurnalismului de diferite tipuri, apelând totodată la metodele educației non-formale și la învățarea prin experimentare. De data aceasta, 25 de tineri jurnaliști din 10 state europene se vor familiariza cu tematica, vor urma la sediile Comisiei Naționale UNESCO, Burda și TVR cursuri și ateliere practice de jurnalism, fotografie și social media, cu traineri specializați.

De ce Rolul mass media în promovarea drepturilor femeii? Pentru că în toate statele europene există legislație și instituții care își propun să asigure egalitatea de gen și să ofere șanse egale în viață atât bărbaților, cât și femeilor. Dar statisticile arată că în viața de zi cu zi mai sunt multe de făcut pentru ca prevederile legilor să fie aplicate corect, pentru ca stereotipurile legate de rolul femeii să se atenueze iar femeile să își poată pune în valoare pe deplin talentul, pregătirea, capacitatea de dialog, de performanță.

În spiritul reglementărilor și recomandărilor ONU – UNESCO, care plasează egalitatea de șanse între prioritățile lumii de astăzi și ca factor de progres al omenirii în următorul deceniu, inițiatorii contează pe receptivitatea și talentul tinerilor jurnaliști și le propun ca, inspirați și motivați de cei cu care se vor întâlni la București, să realizeze materiale de impact, care să deschidă noi ferestre către un viitor în care femeile să aibă o voce mai pregnantă în societate, să fie apreciate la justa valoare pentru tot ceea ce fac, să fie implicate în luarea deciziilor la nivel de societate. O revistă a Academiei UNESCO va sintetiza în final contribuțiile și ideile tinerilor.

Nu în ultimul rând, Comisia Națională a României pentru UNESCO susține prin acest proiect pledoaria pentru egalitatea de gen pe care o promovează țara noastră pe parcursul actualului mandat la președinția Consiliului Uniunii Europene.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.