Optiuni nelimitate – De ce e un paradox sa ai prea multe

Latte? Mocha? Manichiură simplă? Manichiură cu gel? Dacă să ai opțiuni nelimitate te-a obosit, Robyn Wilder are o soluție definitivă.

Lângă vechiul meu birou era un magazin cu sandvișuri, numit Jojo’s. Era cam înghesuit și avea în fereastră un semn galben pe care scria mare „Primim doar cash”. Dar toți colegii mei aveau cuvinte de laudă pentru acest magazin. În fiecare pauză de prânz, se întorceau de acolo cu recipiente din care pluteau arome de cârnați, humus și sos sriracha. Apoi luau câte o înghițitură mare și îi vedeam dându-și ochii peste cap a satisfacție supremă, îmbătați și hipnotizați de acele arome intense. Între timp, eu mușcam din bagheta mea obișnuită cu șuncă și cașcaval, gândind despre ei că sunt prea pretențioși. Până la urmă, curiozitatea mea a ieșit victorioasă, așa că într-o zi ploioasă, pe la ora prânzului, am mers și eu la Jojo’s ca să văd care-i șmecheria cu preparatele lor divine. Am regretat imediat. Magazinul avea mărimea unui Renault Clio, iar în spatele casei de marcat era o tablă neagră care pornea din podea și urca până la tavan. Pe ea, era scris de mână, cu litere minuscule, meniul. Din ce mi-am putut da seama, erau 15 feluri de pâine, de două ori mai multe feluri de carne și brânzeturi și felurite amestecuri de salate și legume care mi-au dat peste cap universul. Lista cu cafea era și ea interminabilă, iar eu stăteam la capătul unei cozi rapide, compusă din oameni care păreau să știe exact ce vor. Era timpul să iau o recizie. Repede.

În timp ce coada se scurta, volumul impresionant de opțiuni mi-a anulat abilitatea de a lua o decizie. Creierul meu se încorda de fiecare dată când cântăream o nouă alternativă. Până să ajung la casa de marcat, eram leoarcă de transpirație. și asta doar pentru că nu știam ce să mănânc la prânz. Simțeam cum mă apăsa greutatea meniului stufos și presiunea cozii din spatele meu, dar tot nu știam ce să aleg. Până la urmă, în panica momentului, am ales (ghici!) o baghetă cu șuncă și cașcaval, apoi am plecat repede de acolo, dorindu-mi să fi ales orice altceva. După acest episod, n-am mai mers niciodată la Jojo’s și nici nu le-am povestit colegilor experiența mea.

Când puțin înseamnă mai mult

La prima vedere, e o prostie să te plângi că ai prea multe opțiuni — mai ales de vreme ce libertatea și dreptul de a alege sunt privilegii pe care femeia le-a obținut ducând lupte grele de-a lungul timpului. Dar adevărul este că noi avem infinit mai multe opțiuni comparativ cu orice generație anterioară. Vrem latte sau mocha? Manichiură sau pedichiură? Tinder sau eHarmony? Familie, carieră sau ambele?

Esti prea pretentioasa in alegerea partenerului

Uite cum stau lucrurile: știința sugerează că procesul de a „pescui” opțiuni dintr-o piscină mult prea mare ne poate copleși, afectându-ne abilitatea de a lua o decizie cu care să fim împăcați. Psihologii spun că putem face o fixație cu privire la ce am fi putut avea dacă am fi ales diferit și, în unele cazuri, ne putem pierde încrederea de sine alunecând în depresie.

Și nici măcar nu trebuie să fie vorba despre decizii cruciale, cu privire la carieră sau viața personală (Îmi îngheț sau nu ovulele?). Vorbim aici despre ceva la fel de banal precum alegerea gemului pentru clătite. „Când merg la cumpărături, vreau ca totul să fie simplu și să mă întorc acasă cu niște produse/alimente care îmi satisfac nevoile imediate. Nu vreau să fiu nevoită să aleg între gem de căpșune, de coacăze sau de mure, pentru ca în final să fiu atât de zăpăcită încât să uit cu totul că îmi trebuia gemul”, mărturisește Sheena Iyengar, profesor în cadrul Universității Columbia. Aceasta nu este prima incursiune a profesorului Iyengar în lumea complicată a versiunilor de gem. Acum ceva vreme a condus un experiment în care le-a arătat cumpărătorilor două ecrane: unul cu 24 de tipuri de gem și altul cu doar 6 tipuri. Ce s-a întâmplat mai departe e foarte interesant. Ecranul cu mai multe borcane a atras 60% dintre cumpărători, în timp ce doar 40% dintre subiecți au fost interesați de cel mic. Totuși, la final, o treime dintre vizitatorii ecranului mic au făcut o alegere, în timp ce dintre aceia care aveau de ales între 24 de borcane, doar 3% dintre oameni s-au putut hotărî asupra unei variante.

Așa cum profesorul Iyengar subliniază în cartea ei, The Art of Choosing, deși suntem atrași de ideea de a avea multe opțiuni, în realitate creierul nostru se simte mai confortabil când avem mai puține variante.

Goana după perfecțiune

Prietena mea, Cara, 27 de ani, înțelege fenomenul. „Shoppingul era pe vremuri o activitate relaxantă, dar acum îmi dă o stare de anxietate”, spune ea. „Centrele comerciale sunt atât de mari, încât îți vine să te lași păgubașă. Nu mai poți să-ți spui <<Îmi place fusta asta, dar vreau să văd dacă găsesc ceva mai bun>>, pentru că cel mai probabil vei fi deja obosită și flămândă până ajungi la finalul circuitului. Este oribil să te simți epuizată și să realizezi că trebuie să mergi înapoi doi kilometri ca să ajungi la acel prim magazin unde ai văzut fusta”.

Cum iei o decizie importanta fara regrete

Goana după fusta perfectă este parte din problemă. Într-o discuție marca TED, numită Paradoxul Alegerii, psihologul Barry Schwartz vorbește despre faptul că multitudinea de opțiuni pe care le avem la dispoziție ne crește așteptările. Dacă avem opțiuni infinite, oare nu e posibil ca una dintre acestea să fie însăși perfecțiunea? Dr. Schwartz a ilustrat acest punct de vedere nu cu borcane de gem, ci cu dressing-uri pentru salată. „Dacă îți cumperi un dressing de salată și descoperi că nu e perfect, e ușor să-ți imaginezi că ai fi putut alege ceva mai bun”, spune el. „Această alternativă imaginară induce regretul deciziei luate, ceea ce anulează satisfacția alegerii — chiar dacă a fost una bună. Cu cât există mai multe opțiuni, cu atât mai ușor se instalează regretul legat de decizia pe care ai luat-o”.

Leg această descoperire de o altă prietenă de-a mea, Eliza, care a renunțat recent la online dating pentru că pur și simplu „piața” de bărbați este mult prea vastă.

„După ce i-am eliminat pe cei care nu-mi plăceau, au rămas cei așa și-așa, care aveau șanse egale. Dar de fiecare dată când mă întâlneam cu unul dintre ei, nu puteam să nu-mi pun la îndoială alegerea, indiferent cât de bine se desfășura întâlnirea. De exemplu, aveam multe în comun cu un tip cu care am ieșit într-o zi, dar discuția se derula cam lent. Cât el a mers la toaletă, am stabilit o întâlnire cu un alt tip, așa că tot restul conversației noastre am fost distrată. Cred că dacă aș fi lăsat lucrurile să-și urmeze cursul și nu m-aș fi îngrijorat atât de mult că ratez bărbatul perfect, ar fi putut ieși ceva între noi”, se confesează ea.

Dr. Schwartz crede că fericirea stă în așteptări mici. Oamenii din generațiile anterioare și-au trăit viața fiind conștienți de noțiunea cauză-efect; s-au căsătorit devreme pentru a-și putea forma familii mari sau au mers la Universitate pentru a construi o carieră solidă. Acum ne putem îngheța ovulele, ne putem schimba dramatic traseul profesional și ne putem căsători cu cine vrem, când vrem, dacă vrem. Dar dacă simțim că viața noastră nu e așa cum ne-o dorim din absolut toate punctele de vedere, suntem tentați să ne învinuim, pentru că avem totul la dispoziție ca să fim fericiți. Acest gen de atitudine contribuie la o cultură a depresiei și nu-i ajută deloc pe oamenii care au deja anumite afecțiuni psihice.

Laura Carland, 29, suferă de anxietate și depresie. În perioadele foarte proaste, capacitatea ei de a lua decizii este prima afectată. „Întrebări simple precum <<De unde comandăm mâncare astă seară?>> creează o spirală de incertitudini. Încep să mă întreb: <<De ce nu știu niciodată ce vreau?>> sau chiar <<De ce sunt atât de idioată?>>, ajungând astfel să-mi atac sistematic stima de sine, care e oricum la pământ”.

7 obiceiuri ale tipelor puternice

Ironia, spune Dr. Schwartz, e că oricât de nesatisfăcuți am fi de alegerile noastre, probabil că nu sunt atât de neinspirate. „Oamenii au experiențe dezamăgitoare pentru că standardele lor sunt foarte înalte. Deși facem lucrurile mai bine, obiectiv vorbind, noi ne simțim de fapt mai rău”.

Vederea de ansamblu

Așadar, cum combatem paralizia care vine odată cu opțiunile copleșitor de diverse? Trebuie să privești lucrurile în perspectivă, spune Iyengar. „Cât de important este să comanzi <<mâncarea potrivită>> la cină?”, întreabă ea. „Dacă aleg vită în loc de pui, o să-mi reproșez asta și peste 40 de ani?”. „Totuși, ia în considerare faptul că unele mici decizii sunt importante pentru viitorul tău, mai ales dacă vorbim despre opțiuni de investiție/economisire. Peste 40 de ani, acea decizie pe care ai luat-o azi s-ar putea dovedi crucială”. De asemenea, specialistul te sfătuiește să reduci numărul deciziilor pe care trebuie le iei zilnic. Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, poartă în fiecare zi același outfit — jeanși și tricou — fiindcă este de părere că abilitatea lui de a lua decizii nu trebuie să fie irosită pe chestiuni legate de garderobă. „Mă aflu în poziția norocoasă de a mă trezi dimineața ca să servesc mai mult de un miliard de oameni. Vreau să-mi ordonez viața astfel încât să iau cât mai puține decizii în celelalte sectoare. Astfel, pot să-i dedic mai mult timp scopului meu suprem”, a declarat în primul său interviu.

Dacă o uniformă zilnică e prea mult pentru tine, Dr. Schwartz sugerează să te limitezi la un anumit număr de magazine sau website-uri unde îți faci cumpărăturile, pentru ca experiența să fie mai puțin copleșitoare. și, cel mai important, spune el, „Învață să fii satisfăcută cu <<suficient de bun>>”. Asta nu înseamnă că trebuie să te mulțumești cu puțin. Standardele înalte sunt lesne de înțeles într-o lume a posibilităților nelimitate, însă nu este realist să țintești constant perfecțiunea. Concluzia profesorului Iyengar privind această chestiune este foarte practică: „Acordă atenție deciziilor cu adevărat importante. Trebuie să fim diplomați și să ne dăm seama în ce și cum investim energia alegerilor — alege doar dacă trebuie să alegi”, spune ea. Iar într-o lume care îți oferă opțiuni infinite, aceasta pare cea mai inspirată dintre toate.

Moduri deștepte pentru a evita paralizia alegerii

Ghidează-ți viața după motto-ul „Repară doar ce s-a stricat”. Faptul că oamenii care îți livrează pizza știu pe de rost ce o să comanzi este un lucru bun.

Încearcă să-ți dai seama care magazin îți satisface cele mai multe nevoi și mergi direct acolo. Nu mai pierde timpul alergând pe la zeci de magazine, doar în caz că o să găsești ceva mai bun. Oricum te vei întoarce la preferatul tău.

La restaurant, întreabă-ți prietena ce comandă și copiaz-o. Nu este cazul să te frămânți prea mult, e doar mâncare.

Nu mai petrece ore întregi încercând să decizi la ce serial să te uiți. De ce nu revezi serialul tău preferat? Cel puțin ai certitudinea că nu te va dezamăgi.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.