Ochelari de soare polarizați: Cum îi alegi corect?

Ochelarii de soare polarizați îți protejează ochii mult mai bine decât o pereche de ochelari de soare cu lentile normale. Aceștia sunt recomandați mai ales pentru persoanele care practică activități în aer liber, cum ar fi pescuitul, ciclismul sau canotajul. Însă, ochelarii de soare polarizați pot fi purtați și când conduci sau când te plimbi în parc. Totuși, înainte de-a achiziționa o pereche de ochelari cu lentile polarizate, trebuie să ai în vedere mai multe aspecte.

Ce sunt ochelarii polarizați?

De multe ori, anumite activități desfășurate în aer liber îți expun ochii la lumină, așa că este indicat să-i protejezi, alegând o pereche de ochelari polarizați. Acest model oferă un grad de protecție mai ridicat decât ochelarii de soare obișnuiți, datorită lentilelor polarizate, care au în compoziția lor un filtru laminat ce absoarbe lumina orizontală și permite doar luminii verticale să treacă prin lentilă. Astfel, aceste lentile reduc strălucirea cauzată de reflectarea razelor de lumină, pe anumite suprafețe, cum ar fi zăpada, apa, gheața sau asfaltul.

Expunerea prelungită la strălucirea orbitoare a luminii poate provoca în timp apariția multor afecțiuni oculare, cum ar fi cataracta. Așa că, pentru a evita astfel de complicații, este recomandat să porți ochelari de soare polarizați, mai ales în momentele în care desfășori activități în aer liber.

Citește și: Idei de ținute pentru zile caniculare 

Ochelari de soare normali vs. ochelari de soare polarizați

Ochelarii de soare cu lentile polarizate protejează ochii mult mai bine decât ochelarii de soare normali. În primul rând, ochelarii nepolarizați au doar un filtru de protecție împotriva razelor UV, în timp ce ochelarii polarizați au un filtru de polarizare, dar pot avea și filtru UV. Apoi, lentilele ochelarilor de soare nepolarizați doar reduc cantitatea de lumină care ajunge la ochi, în timp ce lentilele polarizate absorb lumina, nu doar o filtrează.

Cum alegi ochelarii de soare polarizați 

Dacă vrei să achiziționezi o pereche de ochelari de soare polarizați, trebuie să ții cont de mai mulți factori. Cel mai important atribut al ochelarilor polarizați este filtrul de polarizare, care elimină strălucirea orbitoare și îți protejează ochii. Totuși, filtrul de polarizare este diferit de filtrul UV, care te protejează împotriva razelor ultraviolete.  Așa că, dacă vrei o pereche de ochelari de soare cu ambele filtre, va trebui să verifici dacă pe ambalaj se află și inscripția de protecție UV. 

De asemenea, atunci când vrei să alegi o pereche de ochelari de soare polarizați, trebuie să optezi pentru un model potrivit la forma feței. De obicei, ochelarii oversized îți protejează mai bine ochii, pentru că au o dimensiune mai mare, așa că nu permit luminii să pătrundă prin lateralele ramei, însă poți opta și pentru o pereche „wrap around”, care au o formă aerodinamică.

Un alt aspect pe care trebuie să-l iei în calcul este culoarea lentilei. În funcție de culoare, lentilele pot avea proprietăți diferite, care le fac să fie potrivite pentru anumite activități în aer liber.

Spre exemplu, ochelarii de soare cu lentile polarizate de culoare gri sunt cei mai populari și se pretează la o mulțime de activități în aer liber. Acești ochelari redau o imagine clară, chiar și în medii puternic luminate, cu cer însorit și multă apă, așa că pot fi purtați  și la pescuit.

În schimb, lentilele maro îmbunătățesc contrastul și percepția în adâncime, așa că sunt perfecte pentru condus, pentru că reduc lumina care se reflectă din asfalt și atenuează strălucirea semafoarelor și a farurilor.

Pentru cei care se antrenează în locuri cu mult soare, dar și pentru persoanele care petrec mult timp în fața calculatorului sunt potrivite lentilele polarizate roșii, deoarece reduc disconfortul ocular, calmează ochii și sunt confortabile pentru purtări îndelungate.

O altă categorie de lentile polarizate sunt cele verzi, care conferă un contrast puternic imaginilor și sporesc acuitatea vizuală. În general, tonurile de verde calmează disconfortul ocular cauzat de lumina puternică, așa că astfel de lentile sunt ideale pentru persoanele care joacă tenis sau golf.

Așadar, dacă-ți dorești o pereche de ochelari de soare originali, cu lentile polarizate, este indicat să-i achiziționezi de la un distribuitor autorizat. De asemenea, înainte de a-i cumpăra, îți recomandăm să-i testezi. Spre exemplu, cea mai simplă metodă de testare a autenticității ochelarilor polarizați este cu ajutorul unui ecran LCD, ca cel al telefonului mobil. Ține telefonul vertical și privește-l prin ochelarii polarizați, după care întoarce-l încet pe orizontală. Dacă imaginea devine distorsionată, înseamnă că lentilele sunt polarizate.

Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: unsplash

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.