Obiceiurile oamenilor destepti pe care sa le adopti si tu

Cu puţină motivaţie şi determinare, oricine îşi poate extinde capacităţile mentale pentru a deveni mai deştept. Integrarea de noi obiceiuri în rutină şi furnizarea stimulării adecvate îţi pot ascuţi intelectul.

COSMO îţi prezintă câteva moduri prin care poţi deveni mai deşteaptă, fără prea mult efort.
 

Continuă-ţi educaţia

Educaţia este foarte importantă în copilărie şi adolescenţă, însă mulţi adulţi renunţă la ea când termină facultatea. Să îţi continui educaţia ca adult este una dintre cele mai bune investiţii de timp, bani şi energie pe care o poţi face. Te poţi înscrie la un curs – dacă nu ai destul timp liber, încearcă platforme gratuite precum Coursera, unde poţi urma cursuri de la cele mai bune universităţi din lume. Pe deasupra, primeşti şi un certificat la final! De asemenea, poţi să înveţi o limbă nouă, de exemplu, sau poţi pur şi simplu să citeşti multe cărţi de specialitate. 
 
Acestea sunt oportunităţi perfecte pentru creierul tău, dacă vrei să creezi noi conexiuni şi să ai o inteligenţă mai ridicată.
 

Citeşte ştirile

Dacă petreci jumătate de oră pe zi citind ştirile, creierul tău va rămâne activ. Ştirile te fac să te gândeşti la diferite subiecte şi, pe deasupra, îţi umplu creierul cu noi informaţii. Fă-ţi, deci, timp pentru a citi cele mai importante ştiri ale zilei dimineaţa, la micul dejun, sau seara, când te întorci de la muncă. Iar dacă mergi la muncă folosind transportul în comun e perfect! În loc să te plictiseşti pe drum, citeşte un ziar.
 

Citeşte cărţi

Lectura are atâtea beneficii încât ne mirăm cum mai sunt unele persoane care nu citesc! Vei avea un vocabular mai dezvoltat, vei comunica mai bine, vei fi mai intuitivă, mai creativă şi în mod clar vei învăţa foarte multe lucruri, chiar şi involuntar.
 
Nu contează dacă alegi ficţiune, non-ficţiune, literatură istorică sau chiar poezie. Lectura oferă creierului oportunitatea de a face conexiuni între literatură şi viaţa reală. În acest fel, creierul tău „călătoreşte” în locuri noi şi se reconectează pentru a înţelege informaţiile noi, în timp ce imaginaţia lucrează pentru a crea persoane, locuri şi experienţe.
 

Antrenează-ţi creierul

Organizaţii ca Lumosity oferă antrenamente grozave pentru creier. Cu puzzle-uri şi diferite jocuri create pentru a creşte neuroplasticitatea, site-ul a apărut pentru a ajuta creierul să facă noi conexiuni. Programul a fost dezvoltat de un grup de neurologi de la Universitatea din California pentru a oferi stimulente pentru creier, pentru ca acesta să se adapteze unui teritoriu noi. Noi l-am încercat şi ţi-l recomandăm şi ţie!
 

Desenează sau pictează

Nu trebuie să fi un artist pentru a desena. Această activitate aduce numeroase beneficii creierului şi o poţi face oricând. Pictura este asemănătoare, însă introduce texturi şi culori noi care stimulează creierul. Îţi vei da seama după ceva timp că începi să observi altfel detaliile din jurul tău.
 

Cântă la un instrument

Şi această activitate are beneficii remarcabile: coordonarea mână-ochi, memoria, concentrarea şi abilităţile matematice sunt îmbunătăţite când cânţi la un instrument. Iar partea bună este că indiferent ce instrument alegi, toate facilitează creşterea şi îmbunătăţirea funcţionării cognitive.
 

Scrie

La fel ca în cazul lecturii, scrisul încurajează creşterea vocabularului, a competenţelor gramaticale şi a folosirii sintaxei corecte. De asemenea, scrisul ajută mult memoria. Unele studii arată că studenţii care iau notiţe în timpul orelor iau note mai bune la teste. Sună bine, nu?
 

Fă exerciţii

Studiile arată că oamenii care fac exerciţii în mod constant au un IQ mai ridicat. Nu doar că îţi menţii corpul sănătos şi în formă, ci prin exerciţiile pe care le faci stimulezi creşterea celulelor creierului. Un proces numit neurogeneza are loc în timpul exerciţiilor fizice riguroase, care creşte producţia de neurotransmiţători. 
 
Foloseşte şi tu aceste metode pentru a deveni mai deşteaptă!

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.