Obiceiuri de petrecere în diferite țări

Când vine vorba de obiceiuri de petrecere, fiecare cultură are reguli diferite. COSMO a strâns mărturii de peste tot din lume!

Să te descalţi la intrare, odată ajunsă în locuinţa gazdelor sau e chiar nepoliticos să îţi expui… şosetele? „În Anglia nu se obişnuieşte ca gazda să solicite musafirilor să îşi lase încălţările la intrare“, ne spune Jackie (32) despre regulile de politeţe din ţara ei natală.Anglia

În Anglia, cele mai frecvente băuturi prezente în meniul unei petreceri sunt berea, vinul şi spirtoasele. „Totodată, şi noi, englezii am împrumutat de la americani acea celebră reţetă de punch, aşa că mai ales la petrecerile cu tineri, o vei întâlni cu siguranţă“, ne informează Lauren (28).

Dacă vrei să ştii care este felul de mâncare cu care gazda întâmpină musafirii, ei bine, acesta se numeşte chili con carne şi reprezintă o reţetă mexicană de fasole cu carne tocată, dar bine frăgezită înainte. „Gazda are sarcina de a comanda din timp carnea la măcelar şi de a-i spune acestuia cum o doreşte, astfel că bucata de vită aleasă petrece mai multe zile la macerat“, explică Lauren. Ca musafir este indicat să aduci gazdei o sticlă de vin – sauvignon blanc fiind cel mai preferat vin de către englezi, conform unei statistici naţionale.

Elveția

Una dintre cele mai importante reguli de politeţe într-un cadru de socializare în partea germană a Elveţiei este să stabileşti neapărat contact vizual atunci când ciocneşti paharul cu gazda. „E şi mai bine să i te adresezi pe nume când te uiţi în ochii persoanei respective, de exemplu <Zum Wohl, Fritz!>“, afirmă Beat (31). Expresia „Zum Wohl“ poate fi tradusă ca un fel de „Noroc!“ şi se pronunţă „ţum vol“. Un alt obicei des întâlnit la party-uri este să se fumeze un soi de trabuc format din trei trabucuri împletite, care ulterior se desfac şi se fumează separat.

America

Americanul obişnuit nu alocă prea multă cheltuială pe petrecerea pe care o dă“, ne dezvăluie Jessica (27). „Sigur că există petrecerile acelea fabuloase, dar o gazdă obişnuită are grijă ca la party să existe snack-uri, dulciuri şi băuturi, iar invitaţia se face online“.

Tot ea ne spune că se obişnuieşte ca petrecerile tematice dedicate copiilor să se organizeze într-un parc. Cadourile nu trebuie să constituie neapărat o surpriză, ţinând cont de faptul că gazda poate fi întrebată ce îşi doreşte, iar grupul de prieteni al sărbătoritului îi poate face cadou chiar şi o vacanţă, fără să mai existe un party în prealabil.

Venezuela

Cea mai populară aniversare în Venezuela este cu siguranţă cea de împlinire a vârstei de 15 ani“, ne povesteşte Emily (19). „În ţările sud-americane, tradiţia spune că gazda nu se zgârceşte când vine vorba de organizat o petrecere, şi la care băutura şi mâncarea trebuie să existe din plin.“ În plus, spune Emily, dansul şi muzica sunt două ingrediente care nu lipsesc de la nici o ocazie de distracţie – doar atmosfera latino e una incendiară, nu-i aşa?

Turcia

Una dintre regulile de politeţe de bază este ca atunci când primeşti în casă invitaţii, le pupi mâna celor în vârstă şi apoi o duci la fruntea ta. „Urmează ca aceştia să fie serviţi cu bomboane sau cu ceva de dulce, şi odinioară, acestea se preparau chiar în casă“, explică Gunay (33). Desertul poate fi cuşcuş cu compot şi se serveşte şi între felurile de mâncare de la masă, deoarece se spune că gustul dulce sporeşte pofta de mâncare.

Printre cele mai clasice opţiuni culinare în cadrul unei mese festive sunt ciorba cu carne de vită şi paste mici, dar dreasă cu iaurt, sarmale, ardei umpluţi, fasole cu friptură de pui, de oaie sau de vită peste care se presară frunze de pătrunjel tocate. „Ce e de notat este faptul că nu se pierde mult timp la masă, iar farfuriile şi tacâmurile nu se înlocuiesc între felurile de mâncare – odată ce ai primit o farfurie şi o lingură, le păstrezi până la final“, accentuează Gunay. De asemenea, una dintre cele mai populare întâlniri între tineri poartă denumirea de toplantî, unde invitaţii se distrează, se cunosc mai bine şi poate se lasă… şi cu o nuntă în viitor.

Nici un comentariu

Comentariile sunt inchise