Obiceiuri de nuntă care nu existau acum 20 de ani

Nunțile au fost dintotdeauna un prilej de sărbătoare și petrecere până în zori, mai ales când vine vorba de poporul român. Obiceiurile s-au schimbat de-a lungul timpului, unele s-au pierdut cu totul, altele au fost păstrate cu sfințenie de către tinerii însurăței, iar altele au luat naștere odată cu trecerea timpului. Sunt unele care cu siguranță nu existau acum 20 de ani, dar de care cuplurile care își unesc destinele se bucură, aproape fără excepție. Cum au evoluat cele mai așteptate evenimente din viețile românilor și de ce nu se puteau bucura bunicii noștri?

Disk Jockey

Sau, mai pe scurt, DJ. Odinioară, românii obișnuiau să aibă un alt fel de entertainment decât cel de astăzi. Lăutarii erau nelipsiți de la petreceri de nuntă, de unde și celebra vorbă autohtonă, „Nu există nuntă fără lăutari”. Muzica live a fost, ușor, îndepărtată sau cel puțin a fost scurtat programul în care se cânta cu instrumentiști. Locul lor a fost luat de pupitrul DJ-ului, pentru că, în primul rând, într-un laptop sau pe CD-uri poți avea mai mulți artiști într-o singură seară, chiar dacă aceștia se întâlnesc în difuzoare. Pe de altă parte, nu ești nevoit să asculți același gen de muzică toată seara, pentru că poți trece prin mai multe genuri și, în acest fel, poți mulțumi pe toată lumea și toate gusturile. Nu în ultimul rând, un DJ este cu siguranță mai ieftin decât un taraf întreg, pentru că vei plăti un singur om, în loc de mai mulți instrumentiști. Cu alte cuvinte, din acest punct de vedere, evoluția este clară și benefică cuplurilor nou formate.Filmarea

Și nu amintim de cea clasică, cu o cameră video obișnuită, ci cu o dronă. Rar mai întâlnești însurăței care să nu opteze pentru pachetul complet de foto-video, care include și acest tip de amintire. Desigur, filmarea cu drona nu durează foarte mult, dar este un detaliu care condimentează întreg filmul evenimentului. Imaginea pleacă de la același nivel al pământului și urcă în aer, făcând din acest tip de suvenir ceva deosebit. Pachetele de imagine nu sunt cu mult mai scumpe dacă adaugi această opțiune, deși amintirile nici nu merită măsurate în bani.

Petrecerea burlacilor

O modă la fel de recentă ca și cele amintite mai sus este cea a organizării a unei petreceri mai mici cu o sâmbătă înainte la care să fie prezente numai persoane de același sex ca și tine. Ideea a fost preluată de la americani și adoptată imediat și în România și, la fel ca și la ei, de obicei ieșirea într-un club sau un party acasă este pusă la cale de domnișoarele de onoare sau de cavaleri, în funcție de cui i se organizează, miresei sau mirelui.

Artificii

Deși nu e recomandat să organizezi un foc de artificii în absența unui profesionist, un spectacol de acest gen oferit invitaților va face furori. Obiceiul nu este foarte vechi, însă a fost încercat de multe cupluri și a avut efectul scontat.

Nunțile sunt un tip de eveniment foarte așteptat în țara noastră și, de obicei, se încheie cu ciorba de potroace de a doua zi, semn că petrecerea s-a terminat târziu și toată lumea s-a distrat. Chiar dacă obiceiurile nu mai sunt ca acum 20 de ani, cele de astăzi sunt la fel de apreciate și puse în practică de către cuplurile proaspăt căsătorite.

sursa foto: pixabay.com

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.