Oamenii te plac mai mult decât crezi, arată un studiu

Există ceva mai rău decât schimbul inițial de discuțiile generale, fără conținut, pe care le porți cu persoane pe care abia le-ai cunoscut? Cu siguranță: analiza conversației după ce aceasta s-a terminat. Oare ai fost plictisitoare? Oare ai făcut vreo glumă proastă? Oare ai fost enervantă? Frica de a face o primă impresie proastă este universală.

Însă a venit momentul să ne calmăm, pentru că un nou studiu, publicat în Psychological Science, arată că oamenii ne plac mai mult decât credem. La studiu au participat persoane care nu se cunoșteau și care au fost puse să discute una cu cealaltă. La finalul conversației, au fost rugate să dea note acesteia și să estimeze ce notă au primit ei.

Rezultatele sunt interesante: s-a observat că participanții se subestimau, oferindu-și note mai mici decât primeau. Diferența a fost mai evidentă în cazul persoanelor timide, pentru că acestea consideră că nu au abilități conversaționale.

Studiul a arătat că avem tendința de a neglija semnalele care indică faptul că cealaltă persoană se bucură de conversație, deoarece suntem prea implicați în a ne gândi la propria performanță, la ce ar trebui să spunem și cum ar trebui să ne purtăm. Acesta poate fi și motivul pentru care uităm numele cuiva imediat după ce s-a prezentat.

Cercetătorii au studiat și un grup de studenți care locuiau împreună. Aceștia și-au dat note la începutul anului universitar, dar și în luna mai a anului următor. S-a observat că diferența dintre nota pe care credeau că o vor primi și cea pe care au primit-o cu adevărat exista și în acest caz, ceea ce indică faptul că impresia că oamenii nu ne plac așa mult poate persista mult timp.

 

Citește și: Cum lași o primă impresie bună la noul job 

 

*articol preluat din Harper’s Bazaar UK (autor: Victoria Kingdon)

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.