22 melodii care te linistesc inainte de culcare

By  | 

Cine are nevoie de ulei de lavandă sau lapte cald pentru a adormi mai uşor? Iată un playlist cu melodii care te vor ajuta să te relaxezi şi să laşi somnul să te cuprindă în mrejele lui!

Depeche Mode – „Waiting for the night to come”. Melodie lentă, sunete cristaline în background şi vocea lui Dave Gahan aproape şoptind: „I’m waiting for the night to fall/ When everything is bearable/ And there in the still/ All that you feel is tranquility”. Ce-ţi poţi dori mai mult când pui capul pe pernă?

Oh Land – „Wolf and I”. Melodia frumoasei daneze Nanna Øland Fabricius are un iz de basm, cu păduri fermecate, lună plină şi creaturi mitice, astfel încât ascultând-o te vei simţi ca în copilărie când bunica îţi citea poveşti ca să te adoarmă.

Muse – „Soldier’s Poem”. Deşi este un cântec cu mesaj politic, dedicat soldaţilor care îşi riscă viaţa pentru ţara lor, melodia celor de la Muse e liniştitoare ca un cântec de leagăn. Are un sound cald de jazz, iar vocea catifelată a lui Matt Bellamy se „împleteşte” spre final cu un cvartet care sună ca în anii ’30, retro şi liniştit.

Muse – „Exogenesis Symphony Part 3”. Mare iubitor de muzică clasică, Bellamy mai renunţă din când în când la riff-uri stridente şi falsetto-ul lui trademark pentru a compune câte o simfonie pentru pian, instrument pe care îl stăpâneşte la fel de bine ca pe chitară. „Exogenesis Symphony Part 3” începe duios, cu sunete calde de pian, şi explodează spre sfârşit într-un cor emoţionant pe două voci.

A Silent Film – „Tomorrow”. Deşi este mai alertă, cu un ritm nervos de tobe, melodia britanicilor de la A Silent Film este perfectă pentru a te culca cu gândul că mâine vei realiza lucruri mari. Dacă te aşteaptă o zi grea la birou sau ai un examen de dat, cântecul ăsta te va mobiliza să dai tot ce-i mai bun din tine.

Fever Ray – „Keep the streets empty for me”. Ca şi cum beat-ul minimal şi vocea lui Karin Andersson n-ar fi fost suficiente pentru a-ţi relaxa simţurile, cântecul abundă în sunete netede de sintetizator, care par că imită diferite păsări şi animale.

Massive Attack – „Teardrop”. Este o alegere clasică pentru oricând simţi nevoia să te calmezi. Ritmul aminteşte de bătăile inimii, iar vocea lui Elizabeth Frasier te învăluie pur şi simplu într-o stare de relaxare şi acalmie. Ca şi cum te-ai afla din nou în pântecul mamei – nu degeaba videoclipul melodiei e cu un fetus care pluteşte în lichid amniotic.

Alex Turner – „Hiding Tonight”. Te vor trece fiori de plăcere când vei auzi vocea catifelată a lui Alex Turner proiectată pe sunete liniştite de chitară acustică. Este cântecul perfect de adormit în braţele iubitului!

Dead Man’s Bones – „Paper Ships”. Rămânem la băieţi frumoşi care cânta bine. Mai exact, Ryan Gosling. Ce, nu ştiai că are trupă? Şi încă una bună! Ascultă „Paper Ships”. Este retro, în stilul anilor ’40, cu sunete de xilofon şi sintetizator care imită şuierul viscolului de iarnă. Iar corul de copii e cireaşa de pe tort.

Noir Désir – „Le Vent Nous Portera”. Un cântec lent, care nu-şi schimbă linia melodică aproape deloc de la început până la sfârşit, şi care induce ideea că toate lucrurile sunt trecătoare. Închide ochii şi lasă vântul să-ţi ducă grijile departe.

Thom Yorke – „Hearing Damage”. Solistul trupei Radiohead se pricepe de minune să creeze melodii hipnotizante cu sintetizator şi beat-uri electro care te „atrag” pur şi simplu în muzică.

The XX – „Crystalized”. Muzica britanicilor de la The XX este în general bună pentru calmat nervii, abundând în sunete melodioase de sintetizator şi corzi ciupite de chitară. Ca să visezi frumos, ascultă „Crystalized” şi „VCR”.

Surface of Atlantic – „Ancestors”. Pianul poate scoate cele mai duioase sunete, iar dacă e acompaniat de o voce caldă precum cea a canadianului Dave Douville, rezultă melanjul perfect pentru a-ţi calma gândurile înainte de culcare.

Yann Tiersen – „Comptine d’un autre été: L’Après-midi”. Rămânem la pian. Cu siguranţă ai remarcat coloana sonoră superbă a filmului „Amélie”. Muzica francezului Yann Tiersen este cu adevărat o încântare pentru orice ureche!

Yann Tiersen – „Summer 78”. Acelaşi Tiersen a făcut treabă minunată şi pentru filmul „Goodbye, Lenin”. „Summer 78” este un cântec cu o bogăţie de sunete care te învăluie şi te umple de optimism şi gânduri vesele.

The Kills – „Goodnight, bad morning”. Chitară, puţin pian, vocea captivantă a lui Alisson Mosshart şi Jamie Hince îngânând ceva pe fundal. Noapte bună să fie!

Mini Mansions – „Heart of Glass”. Băieţii de la Mini Mansions au creat un cover mult mai liniştit decât originalul cântat de Blondie, numai bun pentru relaxat mintea atunci când pui capul pe pernă.

Peter Von Poehl – „The Story Of The Impossible”. Cu sunete cristaline de flaut şi vioară, plus o voce caldă care atinge note înalte fără să spargă timpanele, această melodie te umple de calm şi încredere că poţi atinge imposibilul.

Hozier – „Cherry Wine”. Hozier are o voce care pur şi simplu te mângâie pe suflet. Nu are nevoie decât de o chitară pentru a crea cele mai suave armonii. Ascultă „Cherry Wine” în braţele iubitului şi vei uita de toate grijile de pe lume.

Jamie Woon – „Night Air”. Aşa cum îi spune titlul, melodia lui Jamie Woon vorbeşte despre liniştea şi acalmia care curpinde toate vietăţile naturii atunci când se lasă întunericul. Este şi destul de lungă… ai timp să adormi ascultând-o.

Moby – „Porcelain”. E genul de cântec care îţi permite să te detaşezi de tot şi să nu te mai gândeşti la nimic. Închide ochii şi lasă notele de pian şi vocea şoptită a lui Moby să te poarte în lumea viselor.

Hooverphonic – „Pink Fluffy Dinosaurs”. Sunete cristaline de xilofon şi imaginea unor dinozauri roz pufoşi. Mai ai nevoie de ceva pentru a visa frumos la noapte?

Comments

comments