15 melodii de ascultat in drum spre mare

By  | 

Vrei să intri în dispoziţie de vacanţă încă dinainte de a pune piciorul pe litoral? Ţi-am pregătit un playlist indie-alternative, mai puţin comercial şi fără eternele “hituri de vară” care se aud pe la toate radiourile în această perioadă. Dacă te-ai săturat de “Vara asta”, “Summer Jam”, “Cruel Summer”, “Island in the Sun” şi “All Summer Long”, închide radioul şi porneşte iPod-ul. Press play and enjoy!

Kodaline – “Brand New Day”

Melodia irlandezilor de la Kodaline este caldă şi cristalină ca un răsărit de soare într-o zi relaxantă de vară, când nu ai altceva de făcut decât să ieşi afară şi să “râzi cu faţa la soare”, vorba lui Creangă. Aşa că scoate capul pe geamul de la maşină, lasă-te mângâiată de soare şi cântă împreună cu Steve Garrigan: “Come away with me/ Just think of all the places we could be/ I’ll be waiting, waiting on a brand new day”!

The Maccabees – “Ayla”

E greu de descris în cuvinte cât de încântător sună acordurile cristaline de pian în combinaţie cu ritmul sacadat al tobelor şi vocea catifelată a lui Orlando Weeks (care include şi un accent britanic delicios!).

Stereophonics – “Dakota”

Chiar şi fără să-i vezi videoclipul (în care scoţienii de la Stereophonics străbat cu maşina Dakota în lung şi-n lat), ascultând “Dakota” vei simţi nevoia să te urci la volan şi să porneşti către o destinaţie însorită!

Arcade Fire – “Keep The Car Running”

Este evident de ce această piesă trebuie să se regăsească în playlist-ul oricărui roadtrip, dar mai ales al unui roadtrip de vară. Are de-a face cu acordurile armonioase de mandolină care se potrivesc perfect cu vocea lui Win Butler.

Spector – “Celestine”

Vara înseamnă să trăieşti prezentul cu maximă intensitate, iar piesa londonezilor de la Spector exact despre asta vorbeşte. Începe alert, se domoleşte, apoi iar accelerează ritmul, astfel încât până la a doua strofă o să te trezeşti dansând pe scaun. Iar la următorul refren o să cânţi din toţi rărunchii: “Keep the past in the past and notice me toniiiight”!

Suede – “Beautiful Ones”

Este, probabil, singura melodie pe care poţi s-o asculţi în maşină cu volumul dat la maxim fără să pari… piţi! Pe ce fundal sonor mai potrivit să-ţi faci apariţia în Mamaia decât pe celebrele versuri: “Here they come, the beautiful ones”?

Foster The People – “Pumped Up Kids”

“All the other kids with the pumped up kicks/ You better run, better run, faster than my bullet”. Cu siguranţă, contradicţia dintre versurile care vorbesc despre intenţii criminale şi vibe-ul atât de pozitiv pe care îl transmite melodia lui Mark Foster provine din neputinţa lui de a se decide ce să facă în ziua însorită în care a scris cântecul cu pricina: ar fi stat în studio să lucreze, dar parcă ar fi vrut şi să meargă la plajă. Muncă sau distracţie? Studio sau plajă? Uite-aşa se nasc hiturile…

Empire Of The Sun – “Walking On a Dream”

Încearcă să te opreşti din a fredona: “We are always running for the thrill of it, thrill of it”. Nu poţi, nu-i aşa? Refrenul este atât de catchy încât nu ţi-l mai poţi scoate din cap. Transmite energie, bună dispoziţie şi optimism, chiar dacă sună uşor ridicol. Dar, la fel ca în cazul lui David Bowie sau Iggy Pop, băieţii de la Empire Of The Sun pot să scoată pe gură cele mai ridicole chestii şi tot vor părea cool.

The View – “Sunday”

De la un cântecel care începe timid şi vorbeşte despre trezitul duminica dimineaţa, Sunday creşte în intensitate şi, până ajunge la refren, “explodează” de-a dreptul, iar tu te vei trezi dansând, cu dorinţa stringentă de a-ţi scoate capul pe geamul de la maşină ca să urli la vecinii din trafic: “I’m not stealing hope from youuuuu”!

Vampire Weekend – “Cousins”

Din aceeaşi categorie a melodiilor pe care e imposibil să nu le cânţi în gura mare face parte şi Cousins, o nebunie de sunete vocale şi instrumentale cu nuanţe punk, de la zdrăngăneli de chitară şi ritm neregulat de tobe, la vocea alertă a frumuşelului Ezra Koenig care cântă versuri pe bandă rulantă. N-o să înţelegi 80% din ele, dar “me and my cousins and you and your cousins” o să-ţi răsune în cap mult şi bine!

Mando Diao – “Dance With Somebody”

“Clap your hands and shake/ On a summer’s day/ To the music, to the music” – exact asta trebuie să faci când te duci vara la mare!

MGMT – “Kids”

Dacă închizi ochii, Kids îţi va aminti de verile din copilărie când n-aveai nicio grijă pe lume decât te joci. Nu-i aşa ţipetele de copii care acompaniază ritmul electric din “Kids” seamănă teribil de bine cu sunetele scoase de pescăruşi? Melodia asta sigur te va duce cu un pas mai aproape de mare!

Vance Joy – “Riptide”

Vance Joy e australian, aşa ştie o chestie sau două despre mare, soare şi, probabil, surfing. Inclusiv orice melodie cântată la ukulele devine instant hit de vară. Desigur, are nevoie şi de versuri inteligente şi de o voce care ţi mângâie auzul, iar Vance stă bine la capitolele astea...

Vanessa Paradis – “Divine Idylle”

Este soundtrack-ul perfect pentru flirturile de vară! Orice e legat de dragoste sună mult mai romantic în limba franceză, iar dacă mai auzi şi vocea ingenuă a Vanessei Paradis cântând suav “ma folie, mon envie, ma lubie, mon idylle”, poţi te aştepţi ţi se facă pielea de găină.

Phoenix – “1901”

Deşi piesa lui Thomas Mars & co. vorbeşte despre Parisul începutului de secol 20, versurile optimiste şi riff-urile exuberante de chitară sunt fundalul sonor perfect pentru orice escapadă estivală din zilele noastre. “Lie down, you know it’s easy/ Like we did it over summer long”. Ce mai aştepţi? Întindete pe nisipul fierbinte şi bucură-te de soare, mare, muzică şi distracţie!

Comments

comments