(P) Mobilierul democratic. Cum a devenit designul interior accesibil tuturor

Din vremuri imemoriale, omul a încercat să-și facă habitatul cât mai frumos. De la picturile rupestre din peșteri, până la covoarele persane din corturile otomane. Astăzi însă, această grijă pentru spațiul în care trăim poartă un nume mai sofisticat.

Toată lumea e pasionată de „design interior”, o îndeletnicire care, până nu de mult, solicita ceva studii superioare pentru a fi practicată. Cum a ajuns, atunci, acest termen să fie atât de accesibil? În primul rând, datorită mobilei accesibile, dar frumoase. Și nu vorbim doar despre mobila în rate. Iată care sunt principiile pe care s-a dezvoltat design-ul democratic. Principii pe care fiecare om ar trebui să le urmeze când își decorează locuința.Funcție

În principiu, orice piesă de mobilier ar trebui să servească unui scop. O bibliotecă ține cărți. O veioză face lumină. O canapea face privitul la televizor mai confortabil. Funcția de bază a unei piese n-ar trebui să fie știrbită de briz-brizuri sau accesorii avangardiste.

Formă

Dar funcția de una singură nu e suficientă. Poți să așezi un pahar și pe un butuc de copac, dar nu înseamnă că-ți dorești așa ceva în casă. Decât dacă trăiești într-o poveste din Lord of the Rings. Obiectele pe care le primim în viețile noastre zilnice trebuie să ne aducă plăcere. Sau, în cel mai rău caz, să nu ne facă să închidem ochii. Funcția trebuie să arate bine.

Sustenabilitate

Este un termen ușor pretențios și cam greu de pronunțat. Dar aplicat la mobilă, înseamnă două lucruri: să nu arunci o masă după 100 de cine; și să nu tai două păduri ca să-l fabrici. Alăturate, cele două pot să sune paradoxal. Dar aici intervine tehnologia și inovația. Pentru asta sunt plătiți bine oamenii de design și inginerii, care lucrează împreună ca să obțină calitate din surse responsabile.

Calitate

Dincolo de sustenabilitate, calitatea ține de interacțiunea ta cu mobila. Calitatea înseamnă mobilă pe care o cumperi o dată și de care te bucuri 20-25 de ani, dacă nu chiar toată viața. Înseamnă scaune care nu-ți lasă așchii la atingere și canapele care nu se decolorează după două veri.

Preț mic

Aici se închide cercul. Da, vrei mobilă de calitate, funcțională și frumoasă. Dar nu vrei să dai o avere pe ea. Și asta face mobila să fie democratică, să aducă bucurie în viețile majorității. Mobilierul de calitate, la prețuri mici, a reușit să facă din design-ul interior ceva accesibil oricărui posesor de locuință.

Deși design-ul democratic este un concept nordic, dezvoltat în Suedia, cele cinci principii pe care se bazează au fost preluate între timp de producătorii de mobilă din toată lumea. Și cu siguranță ai multe variante din care să alegi în decorarea casei tale. Iar în continuarea celor cinci principii, poți să adaugi și folosirea unui card de credit responsabil, care-ți împarte prețurile în rate fără dobândă*. Pentru că n-ar trebui să strângi bani o veșnicie ca să te bucuri de mobila care-ți place.

 

*Dobanda zero se aplică dacă se achită lunar suma totală de plată, astfel cum este evidențiată în extrasul de cont emis de către Bancă. Pentru o limită de credit de 5.367 lei, dobânda fixă este de 28%/an, rata lunară de plată este de 512,57 lei, iar dobânda anuală efectivă (DAE) este de 38,94%, fiind calculată pentru suma menţionată mai sus retrasă în întregime în prima zi de la un ATM Credit Europe Bank (România) S.A. şi rambursată în 12 rate lunare egale. Valoarea totală plătibilă este de 6.307,27 lei incluzând dobânda, comisionul anual de administrare cont curent de card în valoare de 49 lei şi costul de utilizare a mijlocului de plată în valoare de 107,69 lei.

 

 

 

 

Sursa Foto: Card Avantaj

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.