Obiecte de mobilier ce nu pot lipsi din sufrageria ideală 

Sufrageria, ca și concept de amenajare, a suferit anumite modificări de-a lungul timpului, cel puțin la noi în țară. Dacă până nu demult reprezenta un spațiu în care se regăseau deopotrivă o masă cu scaune, canapeaua cu fotolii împreună cu o bibliotecă masivă de lemn, unde cei ai familiei împreună cu invitații se reuneau, în ultimii ani acest concept a suferit transformări. În ultimele două decenii, în special, zona de dining și living au devenit, încet-încet, zone distincte. 

Zona de dining, destinată servirii mesei, este tot mai des integrată într-un spațiu deschis, de tip open space, un spațiu ce permite socializarea și interacțiunea mult mai rapidă și directă.Zona de living rămâne, în acest context, cea unde se află o canapea comodă, unul sau două fotolii, o masă de cafea, câteva rafturi de bibliotecă, eventual, un șemineu. Astfel, aceste spații sunt mult mai bine definite și delimitate fie cu ajutorul unor covoare separate, fie prin amenajarea lor în părți distincte. Totul depinde, în amenajare, în primul rând de funcțiile pe care dorim să le atribuim încăperii respective.

Indiferent de tipul de apartament de care dispui, iată câteva piese de mobilier care nu pot lipsi din sufrageria ideală.

Masa de dining și scaunele 

Chiar și într-o configurație deschisă, zona de servire a mesei rămâne una din principalele puncte de atracție dintr-o sufragerie. Dacă spațiul este în plan deschis și continuat dinspre bucătărie, zona de servire poate fi o insulă cu scaune înalte de bar, deasupra cărora se află unul sau două lampadare moderne.

Dacă ai optat, însă, pentru o amenajare clasică și vrei să păstrezi o masă mare, din lemn masiv, de exemplu, poți însufleți aspectul încăperii dacă schimbi scaunele masive din lemn cu unele cu o textură și culoare diferită, de exemplu din catifea sau chiar plastic transparent sau viu colorat. Ai grijă doar ca ansamblul să fie reușit, din punct de vedere stilistic. 

Citește și: Dicționar Feng Shui – animale și plante pentru locuința ta

Canapeaua 

În zona de living sau a camerei de zi, canapeaua este una dintre principalele piese care se regăsește într-un apartament modern, open space sau nu. Livingul este destinat relaxării, când toți cei din familie se reunesc acasă, iar canapeaua este cel mai potrivit element de aici. 

Este important felul în care alegi designul, culorile și materialul din care este confecționată canapeaua pentru a nu crea impresia unui spațiu prea încărcat. Dacă livingul este pătrat, poți construi zona de socializare în jurul unei măsuțe de cafea, având, eventual, în jurul ei și două fotolii. Dacă, însă, livingul este dreptunghiular, mobilierul trebuie plasat către centrul încăperii, chiar și numai cu câțiva centimetri, pentru a nu crea senzația unui spațiu prea mic.

Comoda TV

Pentru că puțină lume este dispusă să renunțe la televizor sau chiar la consola pentru jocuri, o comodă TV completează zona amenajată pentru relaxare. Cumpără una în ton cu restul mobilierului din încăpere sau fă o alegere mai îndrăzneață, dar care să se integreze bine în decor. 

Comoda servește, de obicei, nu doar ca suport pentru televizor ci pentru multe alte obiecte adiacente: telecomenzi, ziare, cărți etc, pentru că e prevăzută, în general, cu spații generoase de depozitare. În plus, o poți personaliza cu un obiect decorativ interesant, unul vintage, de exemplu, pentru a o pune și mai bine în evidență.

Biblioteca

O bibliotecă masivă din lemn era nelipsita din sufrageriile de pe vremuri, pe lângă masa cu scaune și cele două fotolii. În spațiile mai moderne, biblioteca a fost înlocuită de niște rafturi montate pe perete, cu o selecție din cărțile preferate și câteva obiecte decorative. În acest fel, păstrezi o atmosferă aerisită și relaxată în încăperea respectivă. 

Dacă optezi pentru rafturi, alege unele în ton cu restul mobilierului și suficient de mari ca dimensiuni, montate pe toată înălțimea peretelui. Atenție! O selecție de cuburi puse pe un perete, într-o configurație deschisă, riscă să se „piardă” vizual pentru că nu va umple suficient spațiul. În plus, nu trebuie să te oprești cu amenajarea la nivelul ochilor, ci poți amplasa rafturile sau etajerele până la o înălțime mai mare.

Măsuța de cafea 

Masa de cafea e nu doar o achiziție utilă, ci și o piesă de mobilier care permite să te joci cu elemente de design, deoarece o poți „rupe” din restul decorului dacă o alegi diferită. Un exemplu este masa din sticlă, masivă și pătrată sau dreptunghiulară, așezată în fața unei canapele sau, din contră, o piesă rotundă, mică, amplasată lateral. O altă alegere îndrăzneață este o secțiune dintr-un trunchi de copac, prelucrat și șlefuit, astfel încât să reprezinte un element de decor rustic, într-un ambient minimalist sau industrial, de exemplu. 

Inspira-te din ideile de mai sus, din ofertele pe care le găsești în online, dar lasă-ți și imaginația liberă pentru a creiona sufrageria ideală pentru tine! 

 

Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: unsplash

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.