Mihai Șora, în premieră la „Mic dejun cu un campion”

Sâmbătă, 21 aprilie 2018, de la ora 10:00, emisiunea TVR 2 „Mic dejun cu un campion” vă propune o „ediție de diamant”. Daniela Zeca Buzura se va afla într-un dialog emoționant și antrenant cu un martor al evenimentelor din ultimul veac, filozoful și eseistul Mihai Șora. Ediția va fi difuzată și duminică, de la ora 9:00, la TVR3.

„Apropiat de cel de-al 102-lea an al vieții sale, în anul primului nostru centenar, Mihai ȘORA vine să împartă cu noi câte ceva despre bucurie, noblețe, speranță și “împreunăfăptuire”. Și să ne privească în ochi. Cu aceiași ochi cu care i-a privit, ca de la egal la egal, pe marii săi prieteni: Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Emil Cioran, în câteva clipe de splendoare și grație ale României”, a spus Daniela Zeca Buzura despre ediția de sâmbătă, 21 aprilie, pe care telespectatorii TVR 2 o pot urmări începând cu ora 10.00.Întâlnirea cu Mihai Șora nu a fost lipsită de emoții. Cunoscut pentru punctualitatea sa, filozoful a întârziat câteva minute. Și-a făcut însă apariția în platoul amenajat la Cărturești cu o bucurie nedisimulată, însoțit de soția sa, Luiza Palanciuc-Şora, eseistă, poetă, traducătoare, cercetătoare pe teme de filozofie politică, o prezență rafinată și protectoare. A explicat că, deși s-a trezit de la primele ore ale dimineții, a stat să îi pregătească un dar gazdei „Mic dejun cu un campion”, un desen de mari dimensiuni în alb, negru și roșu, realizat în tuș pe hârtie groasă, de gravură.

„Mă ghidez întotdeauna după inimă. Fiindcă o am și bate încă”. Cu aceste gânduri mărturisite Danielei Zeca Buzura a debutat întâlnirea matinală. Atent la gest, semnificații și detalii, Mihai Șora a străbătut un secol de viață. Ascultându-l, îți dai seama ce zestre afectivă, spirituală și intelectuală capacitează un om de talia sa, cel pe care, prietenul său, Emil Cioran îl califica ca fiind cel mai înțelept al generației sale, iar Constantin Noica îl definea în „Jurnalul de la Păltiniș” ca fiind cel mai pur.

Filozof şi eseist de talie europeană, Mihai Şora se identifică cu Centenarul. La cei aproape 102 ani, pe care îi va împlini în luna noiembrie a acestui an, surprinde prin vitalitate, putere, exemplu personal. Continuă să scrie, desenează, călătoreşte, susţine conferinţe și se implică în campanii sociale. Mai mult, alături de soția sa, Luiza Palanciuc-Şora, a început în urmă cu câțiva ani un proiect cu totul special: mai multe filme în care filozoful se confesează, desenează, scrie, meditează. Un jurnal vizual în care descoperim firescul vieții alături de o mare personalitate. Pentru luna noiembrie a acestui an, când va împlini 102 ani, iar România aniversează Primul Centenar, Mihai Șora pregătește filmul „Cu doi ani mai bătrân decât țara mea”.

„M-am născut îndrăgostit. Adică, deschis, avid de a vedea ce e bun și frumos în jurul meu și a încerca să fac și eu ceva bun. Nu e meritul meu. E meritul celor care m-au precedat, părinții, bunicii, străbunicii. Mă simt solidar cu ei și cu toată spița familiei”, a mărturisit Mihai Șora în emisiunea „Mic dejun cu un campion”.

Citeşte şi: Iuliana Tudor dă startul sezonului 2 Vedeta populară la TVR 1

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.