MGM Close-up: John Schlesinger – An English Man Abroad

By  | 

Regizorul premiat cu Oscar John Richard Schlesinger, nascut in Londra, Anglia pe 16 februarie 1926, a fost copilul cel mare al unei familii evreiesti din clasa de mijloc. Schlesinger a avut un interes deosebit pentru filmul amator si a jucat roluri minore intr-o serie de filme. „Eu nu am fost un actor foarte bun. Nu mi-as fi acordat vreun rol daca m-as fi vazut jucand”, declara regizorul.

John Schlesinger realizat o serie de filme ce se situeaza in fruntea clasamentelor din istoria filmului si stau marturie pentru viata secolului XX din Anglia. Pelicula sa, „Cowboy-ul de la miezul noptii”, a devenit primul film cu restrictia +18 ani ce a castigat un premiu Oscar®. In acesta, Schlesinger arunca o privire necrutatoare asupra vietii urbane din New York.

Marele regizor a alternat intre filme de Hollywood si productii modeste in Marea Britanie, de multe ori de televiziune, dintre care cea mai remarcabila este „An Englishman Abroad”. Filmul a fost realizat dupa scenariul lui Alan Bennett, inspirat dintr-o intalnire reala la Moscova intre actrita Coral Browne si notoriul spion britanic Guy Burgess. Cu Browne jucandu-si rolul si cu Alan Bates ca Burgess, este impresionanta demonstratia lui Schlesinger (care a devenit de asemenea un distins regizor de opera si teatru) de a nu fi pierdut abilitatea de a regiza o drama intima.

Homosexual declarat, Schlesinger a tratat aceasta tema in mai multe filme, printre care „Cowboy-ul de la miezul noptii”, Duminica blestemata” si „Ce e mai bun in viata”, iar doua din personajele principale din „Marathon Man” sunt de asemenea gay.

Vorbind despre portretizarea homosexualitatii in „Cowboy-ul de la miezul noptii” el a declarat ca este impotriva atitudinii acceptate si a autocenzurii implicite, ce a ar fi prevenit ca un astfel de film sa existe. In 1991 Schlesinger a surprins cu o revenire pasagera la actorie aparand in productia BBC pentru televiziune The Lost Language of Cranes, jucand rolul unui personaj homosexual.

In decembrie 2000, Schlesinger a suferit un accident vascular cerebral.

In data de 24 iulie 2003, partenerul sau de viata, Michael Childers, a fost de acord ca Schlesinger sa fie deconectat de la aparatele care il tineau in viata. A doua zi, acesta a murit, in Palm Springs, California. Avea 77 de ani.

MGM Channel prezinta trei dintre cele mai importante filme ale lui, in data de 20 februarie.

Urmariti-l pe Martin Sheen in misteriosul thriller „In numele credintei” de la ora 23:40.

Dupa moartea sotiei sale, psihiatrul din fortele de politie Cal Jamison (Sheen) se muta la New York, unde trebuie sa ajute in ancheta privind uciderea a doi tineri, care par sa fi fost jertfiti in timpul unui ritual de cult. Jamison crede ca a fost Voodoo si, ignorand avertismentele menajerei sale, se implica si intra curand sub influenta lor. Ei incearca chiar sa-l determine sa-si sacrifice propriul fiu.

In „Mese separate” ii regasiti pe Alan Bates si Julie Christie in ecranizarea TV a doua piese apartinand lui Terrence Rattigan, ce trateaza tema relatilor esuate. Actiunea se petrece in decorul restaurantului unui hotel luxos, sub bagheta lui John Schlesinger.

Filmul „Spionii” spune povestea adevarata a doi prieteni din copilarie ce decid sa-si tradeze tara vanzand secrete guvernamentale catre Rusia.

20 Februarie, de la 21:35

MESE SEPARATE (USA, 1983)

Ecranizarea TV a doua piese apartinand lui Terrence Rattigan, ce trateaza tema relatiilor esuate. Protagonistii sunt Alan Bates, Julie Christie, Claire Bloom si Irene Worth, in decorul restaurantului unui hotel luxos, sub bagheta lui John Schlessinger. Regizor: John Schlesinger. Cu: Julie Christie, Alan Bates, Claire Bloom, Irene Worth.

20 Februarie, de la 23:40

IN NUMELE CREDINTEI (USA, 1987)

Revenindu-si dupa moartea sotiei sale in urma unui accident ciudat, un psiholog se muta impreuna cu fiul sau la New York si se angajeaza la NYPD. In curand este prins intr-o serie de omoruri sangeroase care duc la secta Santeria, care crede in sacrificiul copiilor. Fara sa-si dea seama, ii conduce pe cei din aceasta secta catre fiul lui. Regizor: John Schlesinger. Cu: Martin Sheen, Helen Shaver, Robert Loggia, Richard Masur, Harley Cross.

21 Februarie, de la 1:35

SPIONII (USA, 1985)

O poveste adevarata despre doi prieteni din copilarie ce provin din familii americane instarite. Acestia isi tradeaza tara in momentul in care se decid sa vanda rusilor secretele guvernului. Regizor: John Schlesinger. Cu: Timothy Hutton, Sean Penn.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *