Mască de protecție din bumbac DIY (tutorial Burda Style)

Deși inițial se recomanda ca masca de protectie să fie folosită numai de cei bolnavi sau de cei ce îngrijeau o persoană afectată de Covid-19, mai nou, o serie de instituții internaționale de sănătate publică, printre care Centrul de Prevenție și Control al Bolilor din America (CDC), recomandă ca masca de protecție să fie folosită ori de câte ori părăsim domiciliul pentru a ne proteja pe noi și pe cei din jur împotriva noului coronavirus.

Pe scurt, motivul principal este următorul: s-a determinat faptul că un număr mare de persoane sunt asimptomatice, ceea ce înseamnă că organismul lor poate fi afectat de coronavirus fără să prezinte toate sau chiar niciunul dintre simptomele clasice (febră, dureri de cap, dificultăți de respirație, dureri musculare, tuse seacă). Cazurile asimptomatice pot fi purtătoare ale virusului, mai exact, ai putea să îl ai și să îl transmiți mai departe fără ca măcar să știi vreodată acest lucru. Mai multe despre motivele pentru care s-a ajuns la această concluzie poți citi aici.

Îți poți confecționa propria mască de protecție chiar acasă – Burda Style propune următorul proiect de DIY (do-it-yourself), pentu mâini îndemânatice.

Materiale

Țesături necesare:

 • o bucată de 40×40 cm de bumbac cu țesătură deasă
 • 50 cm de elastic lat de 5 mm
 • 20 cm de sârmă de florărie sau de bricolaj (cu duritate medie)
 • material filtrant cum ar fi șervețel de hârtie folosite în bucătărie sau șervețele antibacteriene din material țesut

Mai ai nevoie de:

 • creion și hârtie
 • centimetru
 • ace cu gămălie
 • cretă de croitorie
 • foarfecă de croitorie
 • ață de cusut, mașină de cusut, ace pentru mașina de cusut
 • ace de cusut

Elemente de tipar:

piesa 1 material pentru stratul exterior al măștii

piesa 2 pentru căptușeală și filtru

1. Pregătirea materialelor

Înainte de a începe, adună toate materialele necesare. Ideal este să ai o mașină de cusut, dar și fără ea te poți descurca dacă ai puțină răbdare, pentru că masca se poate coase foarte bine și de mână. Taie tiparele la dimensiunea necesară ție (poți printa tiparele de aici). Dacă vrei să realizezi mărimi diferite, folosește hârtie indigo pentru a multiplica tiparul. Tiparul include rezerva pentru realizarea tivului. Pentru el va trebui să coși la 1 cm distanță de margine.

2. Croiește materialul pentru mască

Îndoaie materialul în două, cu fața la interior. Fixează hârtia tiparului cu nr. 1 pe materialul pliat, cu fața imprimată a hârtiei în sus și folosește cretă de croitorie sau un creion pentru a trasa linii pe marginea tiparului. Taie de-a lungul liniei făcute anterior. Ciupește cu foarfeca la 3 mm în marginea lăsată pentru tiv la cele două mici marcaje de pe tipar.

Folosește tiparul nr. 2 ca să tai materialele pentru căptușeală și filtru. Micșorează partea de sus și de jos a pieselor pentru filtru cu câte un centimetru astfel încât să încapă mai bine în mască.

3. Realizează cusătura din centru

Îndepărtează hârtiile de tipar, dar lasă piesele de material fixate împreună cu ace de gămălie. Unește piesele printr-o cusătură centrală, executată la 1 cm distanță de margine. Apoi taie marginea lăsată ca rezervă pentru tiv la 5 mm, dar ai grijă să nu tai cusătura. Unește similar cele două piese pentru căptușeală și filtru. Apoi desfă materialul de pe marginile lăsate ca rezervă și fixează-le de-o parte și de alta a cusăturii centrale, atât la căptușeală, cât și la filtru.

4. Execută cusătura decorativă

Coase marginile materialelor în lateralele cusăturii centrale la fiecare piesă în parte, deci atât la exteriorul măștii, cât și la căptușeală și la filtru, prin cusături cu pas mic (2 mm). Astfel marginile vor fi bine întinse.

5. Tivește căptușeala

Finisează rezerva de la marginile scurte ale căptușelii cu o cusătură zig-zag cu pas mic sau cu una de surfilare. Apoi întoarce 1 cm din material (rezerva) spre interior și coase.

masca de protectie

6. Asamblează piesele

Întinde căptușeala pe țesătura care va veni la exteriorul măștii. Materiale să fie față pe față. Fixează materialele pe marginile de sus și de jos ale măștii cu ajutorul acelor cu gămălie, dar astfel încât cusăturile centrale  să se suprapună. Unește materialele pe aceste margini, prin cusături executate la 1 cm de margine. Întoarce masca pe față (cu partea imprimată a materialului la vedere) și presează partea de sus și de jos. Întinde și rezerva care încă nu a fost cusută încă de la capetele măștii.

Execută o cusătură cu pas de 7 mm (cât lățimea piciorușului) de-a lungul întregii marginii superioare ale măștii.

7. Realizează marginea pentru elastic

Întoarce 1,5 cm de materialul din lateralul măștii spre interior (micile ciupituri de la pasul 2 vor indica lărgimea) și coase un tiv de 1 cm.

masca de protectie

8. Introdu elasticul

Taie elasticul în 2 piese egale. Folosește un ac de siguranță pentru a-l trece prin tivul realizat anterior. Suprapune capetele elasticului pentru o prindere bună și folosește un ac de siguranță pentru a fixa fiecare capăt. Elasticul poate fi apoi îndepărtat înainte de a spăla masca.

9. Introdu sârma

Taie o bucată de sârmă de 16 cm lungime. Îndoaie capetele și introdu-o în tivul de la marginea superioară a măștii (spațiul de la marginea de sus măștii până la cusătură). Când îți pui masca, presează partea cu sârma pe față. Astfel se va potrivit perfect. Introdu stratul cu filtrul între masca exterioară și căptușeală. Elasticul, sârma și filtrul pot fi îndepărtate înainte de spălarea măștii.

De reținut:

Acestea sunt instrucțiuni pentru realizarea unei măști. Această mască nu a fost omologată și nu a fost testată oficial. De aceea îți asumi răspunderea pentru producerea și utilizarea măștii.

Toate tiparele și mai multe detalii despre cum să îți faci acasă o mască de protecție, precum și alte proiecte DIY interesante, pot fi găsite aici.

masca de protectie burda style

Traducere și adaptare: Monica Viericiu

Foto: Burda Style

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.