Martisor: istorie si traditii

Povestea spune că într-o zi Soarele s-a întruchipat într-un bărbat chipeş şi a coborât pe Pământ pentru a dansa hora cu fetele frumoase de la sat. Un dragon l-a răpit, însă, şi l-a închis în beciul întunecat al unui palat, unde nimeni nu se încumeta să intre. Dar un tânăr curajos a vrut să îl salveze pe Soare, aşa că a călătorit vara, toamna şi iarna până când a găsit castelul cu pricina.

Tânărul cel curajos s-a luptat zile întregi cu dragonul şi într-un final a reuşit să îl înfrângă, eliberându-l pe Soare. Din păcate, salvatorul nostru a fost rănit în timpul luptei, dar sângele său s-a transformat în ghiocei când a atins zăpada. Astfel, el a murit aducând venirea primăverii, iar culorile roşu şi alb ale firului de mărţisor sunt de fapt sângele tânărului şi zăpada.

Cum alegi martisoarele in functie de zodie

Dar lăsând la o parte această poveste, tradiţia mărţişorului provine de la strămoşii noştrii romani, unde 1 martie era prima zi din an – cuvântul „mărţişor” provine de numele popular al lunii martie în latină. Semnificaţia sa este simplă, dar frumoasă: mărţişorul este simbolul primăverii şi al revenirii la viaţă.

Mărţişoarele erau iniţial pietre de râu vopsite în alb şi roşu, care se agăţau la gât pe o aţă. Tradiţia s-a schimbat, iar mărţişorul a devenit un şnur în cele două culori, care trebuie purtat la mână. În prezent, totuşi, obiceiurile vechi au fost date uitării, iar această sărbătoare a început să aibă doar caracter comercial, vânzătorii aducând pe tarabe tot felul de obiecte kitsch.

Mărţişorul se poartă întreaga lună martie (în unele locuri până când vezi un stol de berze sau până când înfloreşte primul copac), apoi se scoate şi se leagă de ramura unui pom tânăr. Dacă pomul creşte frumos, înseamnă că persoanei care a legat mărţişorul de el îi va merge bine tot anul.

Se spune că dacă îţi pui o dorinţă atunci când legi firul de copac, aceasta ţi se va îndeplini în acest an. De asemenea, pentru a speria duhurile rele, mărţişoarele se atârnă de uşi şi ferestre, dar şi de coarnele animalelor domestice (în Transilvania).

Un obicei cunoscut din această perioadă este Zilele Babelor, când fiecare femeie trebuie să îşi aleagă baba sa. În general, baba se alege astfel: dacă ziua ta este pe 21, se adună 2 cu 1, rezultă 3, deci baba ta este pe 3 martie. Dacă în ziua aleasă vremea va fi bună, vei fi veselă tot anul. Dacă vremea va fi posomorâtă, vei fi tristă.

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.