Mamele sunt mai stresate decât tații, arată un studiu

E oficial, mamele sunt mai stresate decât tații! Probabil presupuneai deja asta, dar un studiu recent o confirmă.

E de înțeles de ce mamele sunt mai stresate: țin un copil în ele timp de 9 luni, trec prin durerile nașterii, trebuie să se confrunte cu așteptările societății… Iar dacă cineva nu crede că mamele sunt stresate, un studiu efectual de profesori de la Universitatea din Minnesota și Universitatea Cornell o confirmă.

Citește și: Copiii moștenesc inteligența mamei, arată un studiu 

Potrivit studiului, mamele sunt mai puțin fericite, mai stresate și mai obosite decât tații. Explicația este simplă: mamele fac mai multe activități cu copiii și cel mai des nu primesc ajutor. Aceste activități la care ne referim sunt, evident, cele nu chiar atât de distractive, precum gătitul pentru copil, curățenia după copil, spălatul copilului… Pe de altă parte, tații care au luat parte la studiu petrec mai mult timp cu copilul atunci când se joacă cu acesta.

Rezultatele studiului sună ca un stereotip (femeia face totul în casă, bărbatul este doar cel care se joacă cu cel mic), însă nu putem nega răspunsurile celor 12.000 de participanți.

„Mamele fac diferite lucruri cu copiii, lucruri care nu sunt neapărat plăcute”, spune Kelly Mucisk, unul dintre autorii studiului. „Să te joci cu copilul este o activitate plăcută pentur părinți, dar tații sunt cei care se joacă mai mult, iar mamele au alte activități.”

Citește și: Sfaturile mamei demne de reținut 

Musick adaugă: „Ca sociolog, îmi doresc ca societatea să scape de stereotipurile acestea . Cuplurile ar trebui să lucreze împreună pentru a crește copilul, iar soluția este să nu avem unele așteptăți de la mame și alte așteptăți de la tați.”

Asta este, bineînțeles, ușor de zis, dar greu de făcut. Însă, deși societatea scapă greu de stereotipuri, este important să ne concentrăm fiecare pe familia noastră, pentru a schimba situația.

 
*articol preluat din Woman’s Day (autor: Mallory Schlossberg)

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.