Mai mergem în vacanță cu Airbnb?

„Mai este sigur să ne cazăm prin intermediul AirBnb?” sau „Ce se va întâmpla cu experiențele online versus cele offline?” sunt doar câteva dintre nedumeririle generate de pandemia de coronavirus pe care le-am clarificat cu ajutorul lui Răzvan Pascu, Consultant Marketing Turistic și poate cel mai renumit călător din România.

Pandemia de coronavirus ne-a pus față în față cu o groază de întrebări la care înainte nici măcar nu aveam nevoie de răspuns, mai ales în ceea ce privește călătoriile noastre. Iar azi vom pleca de la una dintre cele mai folosite resurse pentru cazare — Airbnb. În ultimii ani a devenit o platformă extrem de folosită într-un spirit cool, libertin. De fiecare dată când a trebuit să caut un loc de cazare, a fost prima mea opțiune, în primul rând pentru că mă încântă ideea de a locui în casele altor oameni, de a simți cât mai autentic spiritul locului. Totuși, în această perioadă, m-am întrebat dacă nu cumva, ceea ce oferă Airbnb nu este chiar cea mai potrivită alegere pentru condițiile de siguranță? Haideți să aflăm împreună.

Care sunt cele mai mari schimbări pe care le-a adus pandemia de coronavirus în ceea ce privește mai ales modalitățile de cazare?

Din acest punct de vedere, al modalităților și condițiilor de cazare, cred că pandemia de coronavirus a avut chiar efecte benefice pentru turiști: marile resorturi sunt mai puțin aglomerate, toată lumea este mult mai atentă în ceea ce privește curățenia și dezinfectarea tuturor spațiilor, iar riscurile de a te îmbolnăvi sunt implicit mai mici. S-a implementat în din ce în ce mai multe locuri regimul a la carte, evitându-se astfel îmbulzelile specifice bufetelor… totodată, mă bucur să văd că oamenii își îndreaptă atenția și spre hotelurile boutique sau hoteluri de calitate mai bună sau pensiuni, locuri de cazare mai micuțe, în general, pe care mulți le ignorau, deși unele dintre ele sunt cu mult mai faine decât cazările mai celebre.

Citește și: 8 moduri în care poți da un aer de vacanță ținutelor de zi cu zi

Printre tot felul de alegeri noi, există și întrebarea „mai mergem în vacanță cu Airbnb?”

Eu cred că, de fapt, cazarile de tip Airbnb chiar sunt avantajate și vom asista la o creștere a popularității lor în perioada următoare, îndeosebi grație intimității pe care o ai când alegi o astfel de cazare. Nu te întâlnești cu zeci de alți turiști, ești doar tu cu familia sau prietenii alături de care călătorești, poți mânca în propria bucătărie și poți alege cât și unde te expui etc. De asemenea, știu că AirBnb au introdus un set de reguli și programe (de ex. Protocolul de Curățenie Avansată în 5 pași) ca răspuns la preocupările legate de siguranța în contextul COVID. Aceste practici se aplică atât pentru gazde, cât și pentru oaspeți și au fost dezvoltate în baza recomandărilor OMS și ale Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Așa că da, eu zic că vom mai merge în vacanță cu AirBnb, poate chiar mai des ca anterior. Uitați-vă de curiozitate cât de mult a crescut Airbnb pe burse după lansarea de acum câteva luni, deci potențialul de creștere este enorm.

Cât de mult pot controla respectarea măsurilor de siguranță din locațiile pe care le au ca oferte?

Așa cum menționam mai sus, toate gazdele sunt obligate să respecte un set clar de reguli aplicabile în toate locațiile, așa că nu mi se pare o variantă riscantă AirBnb-ul, din contră.

Ce ar trebui să facem noi ca să ne asigurăm că orice am alege de pe Airbnb ni se potrivește cel mai bine și nu ne pune în pericol?

Noi, indiferent unde am merge, AirBnb, resort, hotel, pensiuni etc, luăm la noi și spirt/dezinfectant, măști, mănuși și respectăm măsurile de distanțare recomandate de autorități. Cred că ține de fiecare să nu se expună mai mult decât este cazul în această perioadă. Sunt anumite aspecte pe care bineînțeles că nu le putem controla, dar fiecare știe ce este mai bine pentru el.

Au apărut la ei pe site două noi categorii: Experiențe și Experiențe online. Ce părere ai despre acest gen de reprofilare, readaptare la noua realitate?

Mi s-a părut o abordare foarte faină, iar selecția tipurilor de experiențe una inspirată. Nu sunt neapărat fan al experiențelor online, ci le prefer pe cele ,,reale”, dar în ultimul an au fost mai mult decât binevenite și aplaudabile, cumva mi se pare că ne-au ținut pe toți pe linia de plutire și cu moralul cât mai ridicat, ne-au dat încredere că putem fi bine și putem face față acestei noi provocări care durează deja de mult mai mult timp decât ne-am fi așteptat și nu pare a se încheia curând.

Mare parte dintre experiențele online au locuri epuizate, iar cel mai rezervat eveniment este Sangria and Secrets with Drag Queens. Este acesta un trend care va continua și după relaxarea măsurilor de restricție — vom înlocui un city-break cu astfel de exepriențe?

Cred că va fi un mix de online și offline. Spre exemplu, cred că turismul de business va avea cel mai mult de suferit pentru că vom prefera să facem întâlniri online, pe Zoom, în detrimentul deplasărilor la fața locului. Pe de altă parte, mi-e greu să cred că vom alege să vedem spectacole la teatru sau chiar să mergem în city break-uri online, pentru că experiența este extrem de departe de cea reală. Am vizitat tot soiul de muzee online în pandemie, am văzut spectacole online, a fost drăguț și oricum nu aveam altă variantă în perioada respectivă, era singura modalitate de a ne mai delecta și a ne distrage atenția de la știrile sumbre. Într-adevăr, Sangria and Secrets with Drag Queens este unul dintre evenimentele cele mai faine pe care le-am văzut online și ceva similar am făcut și noi la agenția de PR și comunicare de care se ocupă sotia mea. Evenimentul nostru a fost pentru Ministerul Turismului din Israel: am trimis către diverși influenceri cutii cu ingredientele necesare pentru a găti preparate israeliene alături de un chef celebru, care a intrat live alături de ceilalți participanți și le-a arătat pas cu pas cum se gătesc mâncărurile respective. A fost un eveniment foarte drăguț, interactiv, unul dintre cele mai faine de când am fost nevoiți să mutăm totul online. Dar asta nu înseamnă că toți cei care am participat la acel eveniment nu ne dorim să ajungem cât mai rapid în Israel, când se va redeschide țara, deci evenimentul online nu îl va înlocui niciodată pe cel fizic, dacă vorbim despre travel.

Citește și: #VisitGreece: Descoperă insula Peloponnese, o destinație idilică de vacanță

Cum se simt evenimentele online din perspectiva unui călător prin lume cu atât de multe povești acumulate?

Am vizitat multe muzee celebre (și) online în perioada pandemiei, am văzut spectacole online, pe care le văzusem și LIVE, inclusiv Cirque du Soleil, am urmărit slujba de Paști de la Mormântul Sfant din Israel online, am cutreierat pe străduțele din Ierusalim online alături de un ghid local, am bătut în lung și-n lat Islanda cu ajutorul unui joc online, dar niciuna dintre aceste experiențe, oricât de simpatice și bine puse la punct, nu se compară cu aventurile „offline”.

Am început să avem parte de experiențe offline ceva mai intime, în locații retranse. Ce părere ai despre acest tip de turism și cum va evolua el în 2021?

Eu iubesc oamenii, îmi place să fiu înconjurat de oameni și să le aflu poveștile de viață, am călătorit cu mii de turiști prin toată lumea și, deși un grup mai micuț se încheagă mai ușor și leagă prietenii mai repede, prefer energia pozitivă pe care o primesc când am lângă mine zeci de oameni frumoși care iubesc călătoriile la fel de mult ca mine. Pe de altă parte, încurajez turismul în locații restrânse, de ce nu, chiar exclusiviste, prefer oricând un hotel boutique cu personalitate unui resort mare copie la indigo cu cele din acelați lanț. Sper să înțelegem în număr cât mai mare că turismul nu este despre a bifa locuri, ci este despre experiențe și amintirile pe care ți le creezi în locurile respective.

Ai continuat să călătorești, în zone exotice, în familie sau cu grupuri. Cum ai experimentat călătoriile în noua normalitate și cum te pregătești pentru 2021?

La început am fost destul de reticenți și temători cu privire la călătorii. Ne-a surprins chiar și pe noi atitudinea noastră, însă odată ce am îndrăznit să facem prima ieșire, ce a fost în Secuime vara trecută, ușor, ușor am mers și mai departe. La final de august am avut și prima călătorie de grup după 7 luni de pauză forțată, a fost în Islanda cu un grup de turiști, iar de atunci am tot plecat cu sute de turiști prin lume și mi-am luat cu mine și familia, inclusiv copiii. Am fost cu grupuri de turiști în Tanzania, în Mexic, în Maldive, iar anul acesta se anunță plin de călătorii, dar într-adevăr imprevizibil. Am multe grupuri, oamenii se înscriu în excursii, își doresc să călătorească și au încredere în deciziile mele, iar cel mai important este că vor să meargă cumva la sigur, să meargă cu cineva care i-ar putea ajuta dacă apar schimbări sau neplăceri.

Cred în vaccinare, în medicină, în medici, în oamenii de știință și cred că va fi mai bine cât de curând, estimez în a doua jumătate a anului că se vor deschide majoritatea destinațiilor turistice.

Din culise

Răzvan Pascu este Consultant Marketing Turistic, a călătorit în peste 90 de țări și a adunat, pe Facebook și Instagram, o comunitate de peste 300.000 de români. Află mai multe despre el pe razvanpascu.ro.

Airbnb
Razvan Pascu

FOTO: PR; iSTOCK

Citește și: Următoarea destinație de vacanță? Astypalea – prima insulă certificată Smoke-Free Culture

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.