Luminează-ți casa!

Iluminatul locuinei tale este o necesitate fiindca asigura vizibilitate în diferite locuri ale casei, dar și detaliul care poate transforma și îmbunatăți atmosfera unui cămin. În 2020, alegerea unui corp de iluminat poate fi aproape un act artistic, având în vedere oferta din ce în ce mai creativă…

Sofisticate, minimaliste sau retro, multicolore, încorporate în mobilier, sustenabile, adevarate creații de design, unele exagerat de scumpe, altele cu motive grecești, unele îți taie respiraia, dar nu sunt deloc folositoare… Pentru tavan, noptiere sau podea, de exterior sau pur și simplu obiecte decorative care pot concura cu un tablou… Abia începusem sa caut pe site-uri câteva corpuri de iluminat pentru casa, când am resimit un atac de panica.

Exista, pe de o parte, o varietate atât de mare, pe de alta parte ești pus față în față cu un fel de close-up al căminului tau — trebuie sa alegi un obiect care, dincolo de utilitatea lui, trebuie să desavârească mood-ul particular al unei încaperi, dar și aspectul general al casei. Această alegere nu este foarte ușor de facut, deși nu a fi crezut asta înainte sa mă trezesc în fața unui raion cu lustre și să îmi dau seama: Sunt complet depașită de situație!

Dacă mai iau în considerare și faptul că m-am certat de câteva ori cu partenerul pentru ca avem viziuni de „luminare” complet opuse, mă resemnez: nu voi depași niciodată stadiul de „becuri care atârnă dezgolite” prin casa. Așa că nu, nu am renunțat — m-am organizat.

Primul pas este să îți faci o listă concisă cu locurile unde ai nevoie de lumină: pe tavan, perete, masă, noptieră, podea… sau, de ce nu, pe balcon sau în exterior. Să separi clar unde ai nevoie (repet: nevoie) de lumină (pentru a lua masa fără sa te tai cu cuțitul, unde gătești ca să nu îi dai foc la șorțul de bucatarie, lânga pat ca să poți citi înainte de culcare; decizii de bun simț) și unde crezi că, de exemplu, un simplu lampadar ar transforma holul tău într-o oază de pace sau o aplică deasupra tabloului tău preferat va oferi un plus de stil întregii locuințe.

Lustră Ikea, www.ikea.ro, 94,90
Lustră Ikea, www.ikea.ro, 94,90 

Apoi, să stabilești ce stil are casa ta în general, dar și ce pete de twist vrei să creezi sau ce contraste ai vrea să punctezi. Uneori, pur și simplu, poți să dai scroll pe câteva site-uri și să îți apară din neant un obiect de iluminat de care te vei îndrăgosti iremediabil. Totuși, chiar și în astfel de momente ale sorții, înainte să apeși pe butonul „Cumpără”, trebuie să te gândești de două ori: unde se potrivește și cum îl pot integra așa încât să pătrezi un strop de armonie. E ca atunci când începi o relație!

Ți-am pregătit mai jos câteva categorii (cele mai importante) și câteva detalii de care să îți amintești când faci achizițiile de rigoare, păstrând diferențierea cea mai practică, oricât de tern ar suna: locurile unde le vei monta. Restul detaliilor se pliază pe acestea:

Tavan&perete

Așadar, aici vei căuta lustre sau aplice. În funcție de locul de montaj, gândește-te dacă vizibilitatea pe care o acoperă e suficientă pentru acțiunea pe care o întreprinzi cel mai des acolo, și dacă se îmbină perfect cu design-ul casei. Aici nu prea poți șoca, o lustră încheie un ciclu decorativ. Opțiuni ai cu miile: cu motive florale, retro, industriale (unele dintre cele mai căutate modele din 2020), cu iz aristocrat, pictate etc.

Masă/ noptieră/ podea

Acestea sunt corprurile mele de iluminat preferate. De ce? Pentru că pot fi acel quelque chose care poate surprinde, poate spune, deloc intruziv, povestea casei sau a felului tău de a trăi. Și nu trebuie să ții cont neapărat de mood-ul general: poți alege (într-o casă stil french, de exemplu) o veioză ultra modernă pe care să o așezi pe noptiera din dormitor. Ea va vorbi, fără să deranjeze, despre dualitatea felului tău de a percepe lucrurile. Sau viceversa. Ești un artist pur sânge? Alege un lampadar ca un obiect de artă sau o veioză creată manual. Am găsit chiar un model creat din pene de gâscă. You go, Cosmo girl!

Exterior

Când te gândești să îți decorezi (punctual, să îți luminezi) balconul sau grădina, sau orice spațiu cât de mic sau cât de mare din exterior, oferă-ți libertatea să fii un Robinson Crusoe care îl învață pe Vineri bunele maniere. În 2020, poți prelungi living-ul în grădina ta și nu, nimeni nu poate să te condamne că ești snoabă. Sau poți să îți trezești copilul din tine și să te joci cu formele și culorile.

Accesorii

Știai că poți deschide ușa de la șifonier fără să aprinzi toate becurile din casă… și bum, să se aprindă un led pe senzori de mișcare chiar lângă rochiile tale? Sau chiar lângă borcanul cu făină? Sigur că știai. Doar eu încă sunt uimită de această invenție veche de când lumea. Nu-mi dau seama cât de utile sunt astfel de accesori, dar au un efect scontat. Aw, mă tot gândesc dacă să cumpăr, sau nu, câțiva clești luminați de care pot prinde câteva poze, pentru unul dintre pereții dormitorului. Ție ți-ar plăcea să faci din lumină un strop de artă?

FOTO: PR, iSTOCK

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.