LOVE STORIES – Citeste-l pe Iulian Tanase in numarul de august!

By  | 

În numărul de august al revistei Cosmo, vei găsi un dosar de povești cu și despre dragoste, scrise de autori consacrați. 

Printre aceștia se numără și Iulian Tănase, autor al Oase Migratoare, Cucamonga, Iubitafizica, Manualul Îmblânzitorului de Cafele, Teoria Tăcerii și multe alte volume, atât de proză, cât și de poezie. Prezență inedită în literatura contemporană, Iulian Tănase scrie apăsat, conștiincios și conștient. Despre tăceri atemporale, despre iubire ca ecuație abstrascto-absurdă. Despre multe. Te invităm să citești câteva fragmente din textul scris de Iulian în exclusivitate pentru Cosmopolitan.

”Să presupunem că ajungem, pentru prima oară în viață, în localitatea Distanța, și nu ne mirăm câtuși de puțin că această mică așezare se întinde, ca o pisică filiformă, o linie vag îmblănită pe direcția N-S, între două puncte, de care, dacă ne apropiem imprudent de mult, observăm că sunt, de fapt, două case. În localitatea Distanța se află doar două case, una la capătul nordic, cealaltă la capătul sudic. Locuitorii din sud se numesc, previzibil, distănțeni, însă cei din nord preferă să își spună distanți, bărbatul – distant, femeia – distantă, cei doi copii ai lor – distanți sau distanțânci, cum mai sunt alințați, însă e nevoie de multă grijă ce nume asociezi umilei tale ființe, căci cuvintele sunt mai puternice decât oamenii, și s-au văzut destule situații în care cuvintele au răpus oamenii fără o vorbă, mai rar invers. Distanța a atras atenția oficialităților atunci când femeia și bărbatul din nordul localității au înaintat cerere de divorț, între distantă și distant se infiltrase o răceală inexplicabilă, de parcă sufletele lor ar fi prins igrasie. Judecătorul a rămas cu gura căscată atunci când distantul a spus că el își iubește femeia, și distanta a spus și ea că își iubește bărbatul, și-atunci de ce să divorțați, a întrebat judecătorul, și distanta a bălmăjit câteva cuvinte, Mai tare, a spus judecătorul, și femeia a spus mai tare: Poate că oamenii nu se despart doar pentru că nu se mai iubesc. Judecătorul, scandalizat, i-a trimis acasă, dându-le un termen de gândire sau, mai exact, un termen de răzgândire: Ne vedem peste treizeci de zile…”

Citește continuarea în numărul de august al revistei!

cover august

Coperta_Teoria_tacerii

Comments

comments