Lotul național al României la dezbateri academice, pe podiumul Campionatului Mondial pentru liceeni

La finalul lunii iulie 2018 a avut loc Campionatul Mondial de Dezbateri Academice pentru Liceeni – World Schools Debating Championship (WSDC), la care a participat și o echipă reprezentând România. Pentru prima dată în 14 ani de când participă la această competiție, Lotul Național al României urcă pe podium, ocupând, ca echipă, Locul 1 la categoria sa de limbă (la categoria English as a Foreign Language, limba engleză ca limbă străină[1]). Mai mult decât atât, Smaranda Moroșanu, debater în lotul național, a primit premiul de Cel mai bun vorbitor la aceeași categorie de limbă (Best EFL Speaker). Cea de-a treia mare realizare a Lotului național de anul acesta este faptul că, tot pentru prima dată, România avansează dincolo de fazele preliminarii, în cele eliminatorii, ceea ce îi situează pe a 14-a poziție la nivel mondial.

Anul acesta campioană mondială a fost China, urmată pe locul al doilea de India și pe trei de Anglia. Lotul României a concurat alături de țări cu tradiție în practicarea dezbaterilor academice printre care Canada, Wales sau Scoția echipe care s-au situat mai jos în clasament și care provin din sisteme educaționale în care dezbaterile academice sunt materii studiate în școală. Printre temele dezbătute în runde se numără: „Acest Parlament crede că statele ar trebui să permită tuturor migranților care muncesc dar care nu au statut de cetățean să voteze în cadrul alegerilor locale și naționale” sau „Acest Parlament regretă convingerea larg răspândită că a fi mamă este o experiență plină de satisfacții.”Încă din anul 2004, o echipă formată din 5 tineri debateri, arbitri și antrenori participă la WSDC, cea mai prestigioasă competiție, la nivel mondial, în acest domeniu. Ediția din 2018 s-a desfășurat la Zagreb, în Croația, în perioada 17-27 iulie, iar echipa de liceeni a fost formată din:

 • Smaranda Moroșanu, elevă în clasa a 12-a (acum absolventă) la Colegiului Național Iași, începând din toamna lui 2018 studentă a prestigioasei Universități din Oxford. Este la a doua participare la Campionatul mondial și practică dezbaterile de aproape 4 ani.
 • Miruna Cozianu, elevă în clasa a 11-a (acum a 12-a) la Colegiu Național „Emil Racoviță” din Iași. Miruna face dezbateri de 3 ani, și a participat pentru a doua oară la Campionatul mondial.
 • Alexandru Dănescu, elev în clasa a 11-a (acum a 12-a) la Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc”, face dezbateri de 3 ani, pentru prima dată membru al echipei naționale a României.
 • Călin Ilieș, elev în clasa a 11-a (acum a 12-a) în cadrul Colegiului Național „Decebal din Deva”, pentru prima dată în echipa națională a României pentru Campionatul Mondial.
 • Teodora Munteanu, elevă în clasa a 12-a (acum absolventă) la Colegiul Național „George Coșbuc” din București și face dezbateri de patru ani, anul acesta participantă pentru a treia oară la Campionatul Mondial.

Șerban Pitic, antrenorul principal al Lotului Național spune despre rezultatul României de anul acesta că: „reprezintă încununarea unui efort depus an de an de nenumărați oameni care au crezut în talentul și dedicarea unor liceeni care au făcut din dezbateri mai mult decât o activitate extra-școlară. Alături de concurenții care au făcut o treabă extraordinară, merită felicitată întreaga echipă pe care am avut-o alături: antrenorii și arbitrii de anul acesta, dar și cei din ultimii 14 ani, care au dedicat, voluntar, timp și energie antrenării Lotului. În condițiile în care există țări în care dezbaterile se studiază în sistemul de învățământ, loturile naționale sunt finanțate iar antrenorii sunt dedicați profesional (angajați și remunerați), acest rezultat este cu atât mai impresionant și, sperăm noi, va contribui la generarea unei susțineri din ce în ce mai mari atât a Lotului cât și a întregii mișcări de dezbateri din România.”

Echipa de antrenori a fost formată din următorii reprezentanți ai ARDOR:

 • Șerban Pitic este, de peste 5 ani, principalul antrenor al Lotului Național de Dezbateri al României și pregătește în fiecare an echipa de liceeni care participă la Campionatul Mondial. Este președintele ARGO (asociație regională ce face parte din ARDOR) și coordonează din această poziție activitatea de debate din județul Prahova. După ce parcursul său competițional l-a adus în poziția de câștigător în cadrul uneia dintre cele mai prestigioase competiții internaționale pentru studenți (Oxford IV), și-a continuat activitatea în domeniul dezbaterilor drept instructor și arbitru, ajungând să arbitreze sferturile de finală ale Campionatului Mondial de Dezbateri Academice. Din 2007, de când și-a început cariera ca trainer, a livrat sute de training-uri și workshop-uri către elevi, studenți și profesori, pe teme legate de public speaking, gândire critică și dezbateri.
 • Andrei Olaru este în lumea dezbaterilor de 10 ani. A fost mai întâi membru al lotului național, apoi antrenor asistent și, în acest an, co-antrenor. Este antreprenor în domeniul jocurilor video cu caracter de responsabilitate socială și trainer de dezbateri la British Council București.
 • Ioana Covei face dezbateri de aproape 12 ani. Ca trainer, a lucrat pentru instituții precum British Council Bucharest, Complexul Educațional Lauder-Reut sau Școala ARC drept trainer de dezbateri și discurs public, a fost reprezentant de Tineret la Organizația Națiunilor Unite în mandatul 2017-2018 și a colaborat în cadrul Centrului pentru Advocacy și Drepturile Omului (CADO). WSDC 2018 a reprezentat prima ei participare la Campionatul Mondial.
 • Vlad Surdea este membru al comunității de dezbateri de aproape 7 ani, timp în care a fost membru al lotului național pentru WSDC 2015, întorcându-se în această echipă anul acesta ca antrenor asistent al lotului.

România a fost reprezentată în cadrul Campionatului și de următorii arbitri:

 • Laura Drăgoi este absolventă a Academiei de Studii Economice din București. Este trainer ARDOR de 5 ani, și își ocupă majoritatea timpului „de debate” cu instruirea celor care își doresc să învețe ce sunt dezbaterile. Ocazional, își exersează abilitatea de a practica acest sport și competitiv, amintindu-și de „vremurile bune”, când se califica în finalele unor competiții cum ar fi Oxford IV (ESL) sau Sofia Open. În timpul liber, pictează și se bucură de teatru.
 • Simona Mazilu este instructor, arbitru și formator de instructori de debate și este co-autor al primului Manual de Dezbateri Academice din România (1999). Din 2006 până în prezent, a reprezentat România ca arbitru internațional la Campionatele din Țara Galilor, Coreea de Sud, Grecia, SUA, Qatar, Scoția, Africa de Sud, Turcia.

Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică (ARDOR) este una dintre cele mai relevante organizații neguvernamentale din domeniul educației din România. ARDOR este o rețea de asociații regionale care lucrează cu mai mult de 250 de instituții de învățământ la nivel național și are mai mult de 30.000 de beneficiari anuali. Scopul său este de a răspândi în cât mai multe contexte educaționale instrumentul numit debate și valorile asociate acestui instrument (respect, toleranță, argumentare, coerență, gândire critică etc.). ARDOR are 20 ani de experiență în programe educaționale la nivel național: organizează cursuri de formare pentru cadre didactice și tineri, dezbateri publice, concursuri de dezbateri, realizează materiale educaționale pentru folosirea metodelor de educație deliberativă la clasă sau în diverse contexte educaționale, colaborează cu instituții de prestigiu precum Ministerul Educației Naționale, Consiliul Britanic, Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României, UNICEF. [Pentru detalii suplimentare, persoana de contact este: Augustina Mihaela Vasile – Coordonator Relații Publice, +40740.998.510, [email protected]]

[1] Întrucât competiția se desfășoară în limba engleză, nivelul de cunoaștere al limbii engleze joacă un rol important în hotărârea pozițiilor pe podium. Există, așadar, 3 categorii diferite de echipe și competitori: nativi, limba engleză ca a doua limbă (ESL – English as a Second Language, competitorii doar studiază în limba engleză) și limba engleză ca limbă străină (EFL – English as a Foreign Language, competitorii studiază limba engleză ca limbă străină). Ca atare, există și premii pentru fiecare dintre aceste categorii.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.