3 secrete pentru o locuință întotdeuna curată și ordonată

Unii oameni par să-și păstreze locuința curată și ordonată fără efort. Însă ei cunosc câteva trucuri care de fapt nu sunt deloc… secrete.

Există, deși par ireali: oameni cu locuințe curate, fără niciun pic de dezordine. Indiferent dacă vă anunțaț în vizită cu câteva săptămâni înainte sau apăreți inopinat la ușă, locuința lor este mereu în ordine și curată. Ca atare, multe dintre noi se întreabă cum reușesc. Cum se luptă cu haosul și entropia? Iată care sunt cele trei secrete mari și late pe care acești oameni le cunosc și le pun în practică.Este mai simplu să faci curățenie mai des, pe bucăți, decât rar și în toată casa

Ce este mai ușor: ca după ce gătești să treci rapid peste frontul de lucru cu un șervet sau să aștepți și să cureți locul după câteva zile, când murdăria s-a întărit și a făcut crustă? Sigur că după ce gătești și te bucuri de o masă plăcută, mai ales dacă e vorba de cină, nu prea ai chef să speli vasele și frontul de lucru. Dacă lași dezordinea așa cum e, curățenia va deveni mai dificilă și va dura mai mult.

Din cauza fenomenului numit procrastinare, mulți oameni amână aceste sarcini neplăcute până când ele nu mai pot fi evitate. Cine spală vasele, curăță frontul de lucru și strânge ustensilele după ce le folosește nu va avea parte de un morman de treburi. Același lucru este valabil pentru punerea lucrurilor la locurile lor. Cine face asta constant, ca o sarcină aproape automată, va avea mai puține de făcut la sfârșitul zilei și va economisi astfel timp pentru lucrurile plăcute. În plus, gospodăria este mult mai ușor de întreținut astfel, iar casa arată mereu în ordine.

Mai multe lucruri înseamnă mai multe lucruri care trebuie curățate și spălate

Fraza de mai sus trebuie luată literal. Cine are multe lucruri și obiecte în casă trebuie să le depoziteze și să le curețe periodic. Este vorba mai ales de obiectele din bucătărie, iar dintre acestea – cele care nu sunt depozitate în dulapuri și adună astfel periodic praf și pe care se depune grăsime. Iar cine vrea să curețe frontul de lucru trebuie să mute mai întâi toate aceste obiecte care s-au adunat de-a lungul timpului.

Citește și: Beneficiile stilului de viață minimalist

Același lucru este valabil pentru mobilă. Când începi să folosești mătura sau aspiratorul, trebuie să dai la o parte obiectele de mobilier. Sigur că asta nu înseamnă deloc ca de acum înainte să te apuci să arunci o mulțime de lucruri din casă. Dar o privire critică este mereu necesară. Chiar ai nevoie de scaunele vechi pe care le ții într-un colț și nu le mai folosești?

Comoda zgâriată e plină de obiecte adunate de-a lungul timpului, dar chiar ai nevoie de toate lucrușoarele din ea și de ea? În cămară se adună borcane și vase, dar și ustensile pe care nu le folosești ani la rând. Oare chiar toate îți sunt necesare? Nu mai trăim în vremea în care astfel de obiecte erau rare sau inaccesibile, așa că adunatul lucrurilor nu mai este necesar unui trai decent.

O privire de ansamblu

Nici măcar oamenii foarte ordonați nu au mereu timp și chef să facă o curățenie perfectă. Dar oamenii care au locuințe ordonate reușesc mereu să creeze iluzia că la ei totul este curat și pus la locul său. Această senzație apare pentru că se concentrează pe camerele importante și pe colțurile aflate la vedere. Mai simplu spus, ei privesc imaginea de ansamblu și se preocupă mai târziu de colțuri și de locurile mai ascunse.

Dacă, prin urmare, îți pui întrebarea „de unde să încep?“, cel mai bine este să părăsești camera câteva clipe și să închizi ochii. Intră apoi din nou în spațiul cu pricina și observă ce îți sare în ochi. Nu vei vedea ce e sub canapea, ci ceea ce se află deasupra. Nu vei observa ce se află pe bibliotecă, ci în rafturile acesteia. De aceea, e bine să faci ordine și curățenie mai întâi pe suprafețele vizibile, care ies imediat în evidență. Astfel, partea cea mai importantă a procesului de ordonare este realizată.

Citește și: 5 trucuri de curățenie care nu funcționează

 

Text: Dana Verescu

Sursă foto: iStock

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.