Lindos: Satul inconjurat de plaje virgine

Peisajul din jur este atat de sterp ca pare de pe alta planeta. Insa tabloul satului cu stradute inguste si castel cocosat pe deal este perfect.

De pe plaja, mi s-a parut ca vad un oras de zahar cubic. Am stat in cumpana: sa urc pe magarus, pana in centru, asa cum faceau 80% dintre turisti, sau sa merg pe jos, pe drumul prafuit si abrupt, pe care trecea din cand in cand cate o masina, lasand in urma un nor de nisip si o melodie greceasca.

Am ales a doua varianta si am mers pana la prima casa insotit de o atmosfera gen Vama Veche.

Un sat minunat si aglomerat

Alba, cu o terasa impresionanta umbrita de bungavilea ciclam, leandri roz si palmieri in ghiveci, locul ideal sa-ti petreci serile de vara admirand golful linistit si frumoasele plaje de nisip care-l inconjoara.

De altfel, Lindos e faimos pentru plajele virgine; fie ca sunt de nisip sau cu pietricele, ele vin la pachet cu valuri brilliantine de un verde luminos sau cu unduiri albastre si cristaline.

Straduta pe care se afla casuta cu terasa a inceput sa se ingusteze si sa urce tiptil, transformandu-se intr-o alee cu ditamai treptele.

Cate-o pisica supraveghea trecatorii de pe cate un pervaz sau de pe cate o bancuta de lemn, vopsita in albastru si asezata sub o tufa ornamentala plina de flori colorate.

Mi-am dat seama ca ma indrept catre centru cand am intrat in zona comerciala, izbindu-ma de torentele de turisti in cautarea suvenirului perfect.

Buticuri colorate, cu bureti agatati la intrare si ochelari de 10 euro langa bijuterii de aur si argint „hand made”, cu sandale din piele, model grecesc sau roman, cu vederi pentru bunica si matusa Aurelia, cu ceramica pictata, magneti de frigider si prosoape de bucatarie pe care este brodat castelul din Lindos…

O acropola elena, un templu antic, un castel medieval

Ideal localizat intre doua micute porturi naturale si acropolele usor de aparat, de deasupra, satul cu aproape 800 de locuitori este locuit dinainte de secolul al III-lea a.Hr., fiind atunci un important centru comercial al insulei Rhodos.

Acropolele sunt dominate de sanctuarul Athena Lindia, cu drumul si scarile sale masive care conduc catre poarta si catre templul Atenei. Majoritatea ruinelor este din era elena. Statuia Atenei a disparut din peisaj, ajungand la Constantinopol in perioada bizantina, iar biserica Sf. Ioan a fost construita ulterior in partea Nordica a satului.

Singura cale de acces la acropole, in perioada antichitatii, era acelasi drum folosit si azi, destul de lung si de anevoios. Pe vremea cavalerilor medievali, platoul a fost inconjurat de ziduri groase, vizibile si azi in unele locuri.

Tot atunci a fost ridicat si castelul, fix in varful scarilor care conduc la acropole. Cand turcii au controlat Rhodosul, au convertit biserica Sf. Ioan in moschee si au mai construit cateva edificii care au fost demolate de italienii sositi sa escaveze situl, la inceputul secolului 20.

Chochlaki – mozaicul din biserica

Biserica Panagia este cea mai vizitata. Cuibarita pe una din stradutele din centru, are un acoperis de sigla rosie si o clopotnita alba, care se vad grozav de pe dealul Acropolelor. Intrarea se face printr-o curte cu o alee ce duce exact la usa de sub turnul cel alb al clopotului.

Mai multe clopote in basorelief sunt cioplite in piatra turnului, un stil tipic grecesc pe care l-am mai vazut si la alte biserici. Interiorul bisericii este pictat in culori vioaie, iar altarul de lemn sculptat este aproape acoperit de icoanele de argint.

Podeaua te intampina cu chochlaki, un superb mozaic de piatra de mare, alba si neagra, intalnit in mai toate insulele Dodecaneze.

Ai grija cum pasesti, pietrele nu sunt uniforme. Frescele cu sfinti si scene biblice au fost restaurate.

Ponturi grele

Plimbarea catre acropole este prima optiune în Lindos. Nu uita sa iei apa la tine, vei avea nevoie de rehidratare dupa urcusul destul de greoi. Sus nu exista nici un loc unde se vinde apa, iar primul magazin il vei gasi abia cand te intorci in sat.

Intrarea in muzeul de pe acropole costa 6 euro, dar merita. Imediat ce platesti, te mai asteapta cateva trepte care ajung la principala poarta a fortaretei.

In apropierea scarilor, se afla Trireme, un vas de razboi sapat in stanca in anul 170 a.Hr., in onoarea unui capitan lindian.

Castelul cavalerilor cruciati se afla la al doilea nivel al acropolei. Dupa sala intunecoasa a castelului mai sunt cateva trepte ce duc la Palatul Comandorului si la ruinele unei biserici bizantine din secolul al XIII-lea.

Privelistea incepe sa fie din ce in ce mai interesanta. Sus de tot, pe marginea unei stanci care spanzura la cateva sute de metri deasupra marii, o sa vezi templul reconstruit al Athenei Lindia.

Vederea catre golful Sf. Pavel (in care se presupune ca ar fi pus mai intai piciorul Sf. Pavel cand a ajuns in Rhodos) este magnifica.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.