Les Films de Cannes a Bucarest, editia a doua – 14-20 octombrie 2011

By  | 

Evenimentul va aduce in premiera absoluta in Romania cateva dintre cele mai apreciate si premiate filme din selectia 2011 a Festivalului de Film de la Cannes. Programul va fi intregit de o selectie de filme romanesti care au ajuns la prestigiosul festival in ultimii zece ani.

Proiectiile vor avea loc la Cinema Studio si Noul Cinematograf al Regizorului Roman din cadrul Muzeului Taranului Roman.

Favoritul criticilor la Cannes 2011, filmul Le Havre, in regia lui Aki Kaurismäki, va fi proiectat in premiera in Romania. Suprarealist, tandru, amuzant si boem – „Le Havre” a sedus jurnalistii de la Cannes, care l-au aplaudat minute in sir la premiera si l-au dat drept favorit la Palme d’Or.

In mai 2011, la Cannes, pelicula a obtinut premiul FIPRESCI (Federatia Internationala a Criticilor de Film) si o mentiune speciala din partea juriului ecumenic. Totodata, a fost nominalizata la premiul LUX, acordat de Parlamentul European, si este propunerea Finlandei la Oscarul pentru cel mai bun film strain in 2012.

Mica bijuterie a cineastului finlandez Aki Kaurismäki este o comedie despre prietenia dintre un batran artist si un baietel african imigrant, urmarit de politie, care incearca sa-si regaseasca mama. Stilul aparte, inconfundabil al lui Kaurismäki este, dupa cum remarca publicatia Variety, „o placere de la un capat la altul”.

Tot in premiera absoluta in Romania, Les Films de Cannes a Bucarest aduce This Must Be the Place, primul film in limba engleza al regizorului italian Paolo Sorrentino (premiat in 2008 la Cannes pentru „Il Divo”). Sean Penn – machiat si imbracat pe modelul Robert Smith de la The Cure – joaca rolul unui fost star rock care decide, atunci cand tatal sau moare, sa termine ceea ce el nu reusise: sa-l razbune pentru o umilinta pe care o suferise in timpul Holocaustului.

O surpriza placuta pentru cinefili va fi si Arirang, cel mai recent film al regizorului sud-coreean Kim Ki-duk, distins cu marele premiu al sectiunii Un Certain Regard (ex-aequo cu „Stopped on Track”, de Andreas Dresen). In „Arirang”, un film-confesiune, cineastul intoarce camera inspre el insusi si isi chestioneaza alegerile, trecutul si succesul.

Route Irish, un alt titlu din program, poarta semnatura lui Ken Loach si trateaza razboiul din Irak. A fost prezentat la Cannes in 2010, generand discutii pe acest subiect, intrucat regizorul britanic Ken Loach – premiat cu Palme d’Or pentru „The Wind That Shakes the Barley” (2006) – chestioneaza metodele brutale ale armatei, crimele comise in numele statului si felul in care soldatii trateaza populatia irakiana.

Spectatorii vor putea viziona si The Tree of Life, laureatul cu Palme d’Or in 2011. Les Films de Cannes a Bucarest este o ocazie rara de a vedea acest film in regia lui Terrence Malick, cu Brad Pitt si Sean Penn pe afis, pentru ca pelicula nu va rula in cinematografele din Romania.

In program se vor regasi si Melancholia, filuml lui Lars Von Trier pentru care Kirsten Dunst a primit trofeul de interpretare feminina la Cannes, si Midnight in Paris, savuroasa comedie a lui Woody Allen.

Ca si la prima editie a evenimentului Les Films de Cannes a Bucarest – cand Thierry Fremaux, delegatul general al Festivalului de la Cannes, si regizorii Gaspar Noe, Kornel Mundruczo si Sergei Loznitsa s-au intalnit cu publicul la Bucuresti – proiectiile vor fi urmate de Q&A-uri cu cineastii invitati.

  • Programul Les Films de Cannes a Bucarest 2011 va fi anuntat pe parcurs si va fi disponibil, in luna octombrie, pe site-ul www.filmedefestival.ro.

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *