(P) La ce să fii atentă când cumperi un detergent vegan

Azi sunt accesibili numeroși detergenți lichizi ecologici și bio cumpărătorilor deschiși către această piață – atât în magazinele online, cât și pe rafturi. Să vedem la ce trebuie să fie atenți cei care ar dori să-și curețe hainele cu un produs vegan.

Una din problemele cele mai mari legate de detergenți este că aceștia conțin des ingrediente poluante și/sau care prezintă riscuri în privința sănătății, care nu numai încarcă mediul, dar nu au neapărat efecte pozitive nici asupra organismului nostru. Merită să fim mai precauți ca de obicei în cazul detergenților, fiindcă acestora nu li se aplică reglementări atât de stricte de etichetare ca alimentelor, astfel, ad absurdum, se poate întâmpla ca marcarea unui ingredient să nu apară în mod exact, de fapt despre ce fel de compus chimic este vorba.

De unde să pornească cei cărora le este important ca detergentul intrat în gospodăria lor să nu dispună doar de origine naturală, ci să conțină și ingrediente vegetale care provin din surse etice, sustenabile?

Eticheta te ajută!

Înainte de a lua de pe raft un detergent vegan, este important să înțelegem, exact  ce înseamnă unele inscripții de pe flacon sau de pe eticheta produsului! Primul și cel mai important: să verificăm ce fel de calificare vegană are produsul!

Rezultat sigur: Vegan Society

Produsele marcate cu sigla Vegan Society sunt cu siguranță 100% vegane. Organizația a fost fondată în noiembrie 1944 de către un grup de vegetarieni cu scopul de a oferi o orientare celor în a căror viață de zi cu zi veganismul joacă un rol important. Una din cele mai importante principii ale organizației este că violența față de animale trebuie oprită (din această cauză se opune atât consumării alimentelor produse din animale, cât și experimentelor pe animale – în științele medicale sau în industria cosmetică), respectiv, că trebuie să renunțăm la utilizarea produselor modificate genetic. Emblema Vegan Society o pot utiliza numai producătorii care își definesc produsele ca fiind vegane, trec prin procedura de certificare, corespund condițiilor stricte și plătesc o cotizație anuală, care mai apoi este oferită de către Vegan Society în scopuri caritabile.

În dumpingul mare de mărfuri ecologice, bio, verzi, când suntem dispuși să plătim mai mult pentru un produs ecologic, devin în mod pronunțat importante etichetele organizațiilor independente de calificare aplicate pe produs.

Pentru a obține calificativul vegan trebuie îndeplinite următoarele condiții:

  1. În fabricarea cosmeticelor este interzisă utilizarea oricărui produs sau ingredient de origine animală. Cosmeticele nu pot conține nici lapte și nici miere.
  2. Este interzisă efectuarea de experimente pe animale în cursul testării cosmeticelor sau a ingredientelor acestora; aceasta nu poate fi efectuată nici de către producător, nici de o altă persoană autorizată de el.
  3. Este interzisă folosirea oricărei modificări genetice, și aceasta se referă și la genele animalelor.

Marcaj important (dar nu soluție 100%): Certificat USDA

Sigiliul USDA Certified Biobased certifică că produsul accesibil în comerț consumatorilor conține în proporție mare ingrediente cultivate biologic – ceea ce nu înseamnă numai un anumit „certificat de origine”, dar este în același timp și un îndemn responsabil spre creșterea cererii pentru produsele care conțin ingrediente la nivel macro pe bază biologică (și biodegradabile). În cazul detergentului universal lichid sau a gelului de spălat pentru rufele colorate comercializate de către Sansin, această proporție de exemplu este foarte mare, adică de aproape 80% – dar din această cauză nu devine neapărat vegan, ci doar bio!  Celelalte ingrediente, în jur de 20%, ale Sansin, sunt de asemenea materii de bază naturale, în mod caracteristic fiind săruri dizolvate ale substanțelor minerale naturale.

Surse foto: Sansin, logodix, Vegan Society

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.