Cum să ai o relație sănătoasă cu banii tăi mai ales pe timp de criză

Nu trebuie să fii neapărat o femeie de afaceri cu acte-n regulă ca să trăiești o viață prosperă, să te simți bogată. Trebuie doar să înveți să ai o relație sănătoasă cu banii tăi, să îndrăznești să investești și să știi ce ai de făcut în vremuri incerte precum cele pe care tocmai le trăim. Pornește în noua ta aventură alături de expertul nostru financiar, Ioana Mărgineanu, „pensionară” de la 34 de ani și pasionată de… bani.

Noi, românii, nu avem o cultură solidă în ceea ce privește educația financiară, cei mai mulți dintre noi nu avem sau nu știm cum să avem o relație sănătoasă cu banii. Din propria ta experiență, cum se clădește o astfel de relație?

Orice comportament sănătos se construiește în timp. Noi, în 30 de ani, am trecut de la comunism la un capitalism total nou și e greu să avem o relație sănătoasă cu banii, atâta timp cât nu am învățat asta acasă sau la școală. Părinții noștri, cu cele mai bune intenții din lume, ne dau sfaturi care au funcționat pentru ei, în alte timpuri. Și atunci trebuie să ne informăm singure. Doar că nu multă lume este dispusă să învețe. Toți vrem totul cât mai rapid — ieri. Nici măcar nu cultura de a citi atent ce semnăm. Și atunci, ca societate, suntem foarte atrași de câștigul rapid și facil, deghizat în investiții care se dovedesc a fi înșelătorii.

Putem trăi cât mai mulți o viață prosperă chiar și în România? Care sunt resorturile unei astfel de vieți?

Văd multă lume în jurul meu care trăiește bine, doar că eu am câștigat totul lucrând în afară și investind în România. Deci nu știu să răspund la această întrebare. Pentru mine banii sunt o unealtă, nu un scop. Îi folosesc pentru a-mi cumpăra libertatea de a alege ceea ce fac cu timpul meu.

Citește și Marele businenss al manifestării unei situații materaiale mai bune.

Ce înseamnă pentru tine să fii bogat?

Conceptul F.I.R.E, pe care eu l-am urmat pentru independență financiară timpurie, se obține muncind foarte mult o perioadă de 15-20 de ani, economisind cel puțin 70-80% din venituri și trăind o viață simplă, prioritizând lucrurile importante pentru mine. Eu sunt bogată, fără vilă cu piscină, fără mașină, locuind la bloc, dar pentru că nu trebuie să mă duc la serviciu de luni până vineri. Nu este o viața care li se potrivește multora, însă pe mine mă face fericită.

Cum ar trebui să se raporteze o femeie la viața ei din punctul de vedere financiar, de când ia primul salariu și până devine mamă și mai apoi?

Fiecare etapă din viață unei femei vine cu proiecte și priorități diferite.

Doar un lucru este constant din punctul de vedere financiar: cu cât înveți mai repede să faci banii să lucreze pentru tine, cu atât vei fi o mamă care își va educa copilul cât mai bine, o parteneră care aduce un plus relației în care se află și o bunică care nu va fi o povară pentru familia ei.

De ce este important ca cei mici să primească cât mai devreme o educație financiară corectă?

Banii fac parte din viață și dacă știi cum să îi administrezi este un avantaj enorm. Copii reacționează mai bine la exemple decât la teorie. Noi discutăm în familie foarte deschis despre bani, și eu, la rândul meu am văzut acasă la părinții mei exact pe ce se cheltuiau banii, știam întotdeauna ce și cât avem.

Această atitudine m-a ajutat să înțeleg valoarea banilor și sper să reușesc să fac același lucru cu băiețelul meu. Există cărți de educație financiară pentru cei mici. Chiar eu am colaborat la una dintre ele, care va apărea anul acesta: Aventurile lui Mimi vol 2.

Citește și: Cum să arăți impecabil fără să cheltuiești mulți bani

Este important ca femeile să înțeleagă că pot investi. Eu doar când mă gândesc, începe să îmi fie frică. Spune-ne, te rog, mai multe despre investiții în 2021, care sunt domeniile în care merită să investim și cum să o facem?

Primă mea regulă în investiții profitabile este să nu pierzi ceea ce ai investit. Frica pe care o simți te poate salva de la decizii pripite dar este important să nu te paralizeze. A doua regulă este să înțelegi domeniul sau produsul în care investești ca să nu ajungi la prima regulă. Iar de aici ajungem la faptul că finanțele sunt personale.

Nu există o formulă câștigătoare care se aplică în general. Există în cărțile de specialitate exemple de portofolii folosite cu succes, dar fiecare femeie trebuie să își adapteze investițiile în funcție de scopuri, stil de viată, rezistență la risc și obiective.

Eu am început cu imobiliare, pentru că asta am văzut acasă. Bunicii mei închiriau o cameră din casă pentru a-și suplimenta pensia. Mi s-a părut un domeniu sigur, pe care îl înțeleg.

Cititoarelor Cosmo care se gândesc să investească, le-aș recomanda pentru început produsele cu risc redus, cum ar fi titluri de stat și, în primul rând, să citească cât mai multe cărți despre educație financiară. Recomand să citiți cu pixul în mână Tony Robbins, Robert Kiyosaki, Napoleon Hill. Thomas Stanley sau Benjamin Graham. Avem și cărți românești pentru femei: Femeia Independentă, de Danielei Irimia.

5 REGULI PENTRU O PERIOADĂ DE CRIZĂ, de Ioana Mărgineanu

  • Să cheltuim mai puțin decât câștigăm.

Ca și în cazul unui stil de viață sănătos, cel mai greu este începutul. Mi-a fost greu la început să realizez la ce mă ajută economiile mici, pentru că nu simțeam că îmi schimbă viața, dar cumva conștientizam fiecare lucru pe care trebuia să nu mi-l cumpăr pentru un scop distant.

  • Să știm exact pe ce se duc banii noștri.

Sigur vi s-a întâmplat de multe ori să ajungeți cu o săptămână înainte de ziua de salariu și să nu știți exact de ce ați rămas fără bani. Cel mai plictisitor dintre task-urile legate de bani este să ții o listă cu toate cheltuielile. Mie îmi place această parte pentru că îmi oferă senzația că am controlul banilor mei. Am fost mirată să realizez, după câteva luni, cât de mulți bani cheltuiam pe cafele și ieșiri în oraș. Asta nu a echivalat cu faptul că nu mai ies în oraș, doar că am devenit mai atentă la această categorie.

  • Să avem un fond de urgentă sau să începem să ne facem unul.

Fondul de urgență cunoscut la noi sub numele de Bani albi pentru zile negre ar fi bine să aibă suficiente economii pentru a ne susține pentru cel puțin 6 luni. Suma depinde de fiecare dintre noi dar acest fond mă conduce spre următorul sfat.

 Să știm care este suma minima de bani, fără de care nu putem trăi și dacă se poate să renunțăm la acele lucruri pe care nu le mai folosim. În cazul meu a fost un abonament la cablu, pe care nu îl mai uzitam.

Să calculăm cât câștigăm pe oră și să ne acordăm cel puțin 10% din timpul pe care l-am petrecut câștigând acei bani, în a lua decizia de a îi cheltui. Regula mea este: pentru fiecare 100 ron pe care vreau să ii cheltui pe un produs, trebuie să mă gândesc o zi. Așa evit cumpărăturile impulsive.

Citește și: Cum decizi dacă o piesă scumpă merită banii

ÎNDRĂZNEȘTE SĂ INVESTEȘTI

cu Ioana Mărgineanu

Investitul la bursă este un pas care vine după ce ai ajuns la un nivel ridicat de educație financiară. Să te apuci să joci la Bursă fără să înțelegi bine ce faci, e ca și cum ai conduce fără carnet de conducere.

Eu am început cu un cont demo și m-am jucat o perioadă cu bani virtuali, pentru a mă familiariza cu aplicația și a descoperi ce poți face exact. A durat 2 ani să învăț despre Bursă și să îmi fac curaj pentru a investi.

Cel mai greu a fost să aleg strategia pe care să o urmez și să trec peste frica de a pierde bani. Pe bursă, este o posibilitate reală de a pierde bani.

Puteți începe prin a urmări tutoriale și materiale gratuite pe Youtube. Primă mea regulă în investiții profitabile este să nu pierzi ceea ce ai investit. Nu lăsați pe nimeni să vă păcălească cu randamente mari, de genul dublul sumei de bani dacă investesc ei pentru voi.

Expertul nostru

Ioana Mărgineanu are 39 de ani și este pensionară de la 34 de ani. A lucrat 10 ani pe vase de croazieră, yachturi și vase de expediție iar de când a devenit mamă, trăiește din investițiile făcute, majoritatea în imobiliare. A devenit pasionată de bani și mai ales de administrarea lor eficientă după ce a citit Tată bogat, tată sărac, de Robert Kiyosaki, recomandată de mama ei în liceu. Acolo a aflat pentru prima oară despre active, cum pot lucra banii pentru tine, și așa a început să își dorească și să muncească așa încât să poată face doar ce vrea.

Prin blogul și canalul de Youtube Buget de familie, Ioana Mărgineanu le vorbește oamenilor despre ce o pasionează. Mai mult, crede că educația financiară este singurul lucru de care te vei lovi sigur în viată, dar care nu se învață la școală.

„Scriu pentru femei pentru că, statistic, câștigăm mai puțin, cariera noastră are pauze odată cu apariția copiilor, trăim mai mult decât bărbații. Totuși, acest subiect este cel de care ne preocupăm cel mai puțin. Și chiar dacă ne preocupăm, toata atenția se duce spre economisire și aproape deloc spre investiții, acestea fiind considerate un domeniu masculin. Iar femeia Cosmo este exact genul de femeie care doboară aceste preconcepții”, ne-a mărturisit Ioana Mărgineanu, expertul nostru în educație financiară.

Citește și: Totul despre trading: de ce merită să înveți să investești acum?

FOTO: iStock; Arhivă personală

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.