Introvertiții și extrovertiții își cheltuie diferit banii

Modul în care ne cheltuim banii depinde nu doar de bugetul, nevoile și dorințele pe care le avem, dar și de personalitatea noastră, în special de a fi introvertit sau extrovertit.

Un studiu efectuat în anul 2015, legat de personalitate și diferențele dintre indivizi, arată că persoanele extrovertite cheltuie mai mult și economisesc mai puțin decât cele extrovertite. Principalul motiv din spatele acestei diferențe interesante este că extrovertiții tind să aibă o dorință mai puternică pentru satisfacerea instantanee.

„Extrovertiții sunt mult mai sensibili la recompense; de aceea, le e mai greu să își depășească dorința de satisfacere imediată”, spune profesorul Jacob Hirsh, autorul studiului. Cu alte cuvinte, aceste persoane sunt mai dispuse să cheltuie banii pe lucruri sau experiențe care îi fac fericiți imediat. Din păcate, atunci când au loc astfel de cheltuieli impulsive, banii sunt cheltuiți mai repede, economiile se fac mai greu și se poate ajunge la datorii.

În schimb, introvertiții sunt mai puțin predispuși la cheltuieli impulsive și apreciază mai mult banii pe care îi vor avea în viitor. Mai mult, spre deosebire de exrovertiți, introvertiții nu sunt atât de atrași de bunurile scumpe, precum hainele de firmă.

Aflând aceste lucruri, ai putea crede că extrovertiții sunt în general mai nefericiți sau că nu au atât de mult succes. Totuși, alte studii arată că aceste persoane sunt în majoritate mai fericite și au locuri de muncă mai bune.

Ce poți face dacă ești extrovertit și vrei să economisești mai mult?

Nimeni nu se poate schimba peste noapte, iar pașii mici, dar siguri sunt cheia succesului. Începe prin a nota toate lucrurile pe care le cumperi, iar la finalul lunii trage linie și analizează-ți obiceiurile. Cel mai probabil și tu vei descoperii că irosești sume mari de bani pe lucruri de care nu ai neapărat nevoie și care nu te ajută pe termen lung.

Apoi, fă-ți un plan pentru bugetul personal – poți citi mai multe despre acest subiect aici. Mai departe, ai putea fi interesat de minimalism, care te va ajuta să apreciezi mai mult lucrurile cu adevărat importante. Nu îți face griji, să fii minimalist nu înseamnă să trăiești într-o casă goală, fără obiecte! Mai mult, nu trebuie să adopți neapărat acest stil de viață, însă poți fura câteva dintre secretele fericirii minimaliștilor.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.