Interviul COSMOFlash cu Hedi Hoka

Hedi Hoka este doctor în psihologie şi este autoarea bestseller-ului „Iubesc să fiu femeie“.

Dacă o întâlneşti pe Hedi Hoka, eşti norocoasă. Doctor în psihologie, psiholog principal consiliere psihologică şi educaţională şi autor al cărţii „Iubesc să fiu femeie – Ghidul femeii de nota zece“ (editura ALL), Hedi a călătorit foarte mult în Europa, dar şi în întreaga lume şi a cercetat diferenţele culturale şi comportamentale ale femeilor de peste tot. COSMO a stat de vorbă cu specialistul în interviul COSMOFlash de săptămâna aceasta:Unde crezi ca gresesc femeile intr-o relatie?

E greu să vorbim despre greşeli în relaţie, pentru că relaţiile sunt complexe şi diferite şi nu cred că există reţete. Cred însă că întrebarea asta poate fi abordată puţin invers – de ce ni se întâmplă într-o relaţie să fim nefericite? Pentru că dacă vorbim direct despre greşeli, cumva condamnăm relaţia. Însă dependenţa emoţională care se leagă într-o relaţie, mai ales dusă la extrem, nu e sănătoasă pentru cuplu. Când nu ne mai percepem ca persoane singulare, de sine stătătoare, atunci este o problemă. Cred că marea provocare pentru partenerii dintr-o relaţie este să fie mai întâi fericiţi cu ei însuşi, pentru ca împreună, în cuplu, să fie şi mai fericiţi. În schimb, violenţa sau trădarea încrederii sunt lucruri care pot duce relaţia într-o zonă disfuncţională.

iubesc-sa-fiu-femeie-ghidul-femeii-de-nota-10_1_fullsizeIn cartea ta spui ca femeile trebuie sa invete sa isi iubeasca propria companie. Cum faci asta?

Îmi place întrebarea asta, pentru că asta e noua mea descoperire. În sesiunile mele la cabinet observ tipare comportamentale, încerc să găsesc numitori comuni şi astfel, în cercetările mele, am observat un lucru: oricât de independentă financiară e o femeie, tot îşi doreşte în preajma unui bărbat să se simtă ajutată, să simtă că bărbatul e mai puternic decât ea. Nu e dificil să îţi găseşti partener din punct de vedere sexual, dar unul cu care să faci schimb de afecţiune, e mult mai complicat de găsit. Cred că pentru noi femeile cel mai dificil este să înveţi să te iubeşti pe tine însăţi şi să nu aştepţi confirmări din jur. Noi ne validăm din prisma celor din preajma noastră. Doar că uneori nu totdeauna primeşti lucruri frumoase – deci înseamnă că eşti condamnată la o viaţă nefericită? Nu. Şi atunci e cazul să treci pe „locul şoferului“, nu pe al celui din dreapta. Accepta ceea ce îţi spun ceilalţi, dar fără să ţi le atribui atât de tare, încât dacă sunt negative, să fii dărâmată. Tot ce înseamnă acceptarea de sine vine din interior spre exterior.

Ce inseamna exercitiile de mindfulness pe intelesul tuturor?

Mindfulness este un concept nou în România. Cele mai mari probleme pe care le avem se petrec în mintea noastră. Mintea este activitatea cerebrală a creierului. Respiraţia este cea care face legătura între minte şi corp. Dacvă vrem să ne liniştim creierul sau să facem o pauză la toate gândurile negative pe care le avem, cel mai bine este să ne controlăm respiraţia. Ea se întâmplă aici şi acum, nu? Deci noi concentrăm atenţia asupra felului în care respirăm, creierul neputând face atâtea lucruri deodată, aşa cum credem noi. Studiile experimentale au arătat că şi atunci când avem senzaţia că facem mai multe lucruri, doar un singur task este de fapt prioritar pentru creier. Deci când creierul se concentrează asupra respriaţiei, nu se poate gândi la altceva. Atenţia conştientă înseamnă să punem o pauză la gândurile neproductive pe care le avem, iar atunci mintea se goleşte. Iar senzaţia aceasta ne face să fim mai centrate în prezent, mai atente etc.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.