Interviu în exclusivitate cu Cecilia, autoarea romanului Hud Ranat

Cecilia este o scriitoare română care trăiește în Germania și recent a debutat cu un roman excelent, Hud Ranat. Am stat de vorbă cu ea pentru a afla mai multe despre cartea sa de debut, despre lucrurile care o inspiră și despre multe altele pe care le veți afla citind rândurile de mai jos. 

De Luisa Ene

Cum și când  a început dragostea ta pentru literatură?

Dragostea pentru literatură a început în copilărie. Oarecum m-au influențat și școala și părinții, care mă obligau mai mult sau mai puțin să citesc. Cu timpul am descoperit că începe să-mi placă.

Hud Ranat este debutul tău literar. Când și  cum a început  povestea cărții?

Povestea  s- a născut în sufletul meu, cam pe când eu aveam vreo 36 de ani. Cu ocazia zilei mele de naștere am primit cadou și am citit pentru prima oară cartea Micul Prinț de Antoine Exupery. Mi-a plăcut așa de mult, încât o visam și noaptea. M-a inspirat pentru cartea mea, Hud Ranat.

În cartea ta echilibrul care vine din iubire, viața personală și succesul profesional, joacă un rol important. Ce te-a făcut să scrii despre acest subiect?

Frământările proprii, ale mele și ale altor prieteni și cunoștințe, din anturajul apropiat. Am lucrat mai mulți ani într-un spital de psihiatrie din Germania, iar acolo am întâlnit mulți oameni cu probleme și frământări asemănătoare.

Tu cum echilibrezi viața personală și cea profesională?

Cu greutate,  cu sacrificii și cu ajutor extern. Din păcate, în cele mai multe cazuri, are ori viața profesională, ori cealaltă de suferit.  Și mă pot lăuda că printre achizițiile de mare preț de pe parcursul vieții mele  se numără  și un Burnout.

Hud Ranat
Hud Ranat

Și apropo de asta, consideri că „profesia” ta este cea de scriitor, acum că ai debutat? Ce înseamnă de fapt să fii scriitor? Ce reprezintă  asta pentru tine?

Da, presupun că dacă voi continua să scriu și să public, aș putea considera că sunt de profesie printre altele și scriitoare. Altfel cred că probabil  cu o floare nu se face primavară. Este destul de greu, pentru că în ziua de astăzi nu prea se mai câștigă bani cu literatură, ceea ce înseamnă pentru majoritatea scriitorilor, că trebuie în paralel cu asta, să lucreze altceva, și să scrie în timpul liber… Nu spun că avem și familie, copii de crescut, ș.a.m.d. Deci nu e simplu deloc. Mai mult e o provocare, decât un vis împlinit. Ideal ar fi ca cei ca mine, să ne putem câștiga existența cu scrisul, ceea ce de regulă nu se prea întâmplă. 

Cecilia: „Însă e greu și să renunți, atunci când ai un foc care îți arde în suflet.”

Ce te insipră în scrisul tău, viața sau mai degrabă ficțiune?

Din viață mă inspir atunci când scriu.

Citește și: „Hud Ranat”, cartea care îți arată că iubirea depășește orice bariere

Cât din ceea ce citim în Hud Ranat reprezintă  ideile și crezul tău despre viață și cât ficțiune?

Nu aș scrie, dacă nu aș crede cu tărie în ceea ce scriu. Sigur că romanul este o poveste, dar  după părerea mea și pentru mine, cartea este o poveste care poate fi adevărată , și care ascunde anumite adevăruri, în care eu cred.

Protagonistul cărții este pus în fața unei alegeri dificile: succesul profesional sau iubire. Tu la ce ai fi dispusă să renunți pentru iubire?

Sunt dipusă să renunț  la tot. Iubirea e singura care merită cu adevărat.

Crezi  în iubire? Ce este iubirea de fapt pentru tine?

Iubirea  cea adevărată și profundă este har dumnezeiesc, ce deține puterea absolută de a ne schimba, de a produce în sufletele noastre o metamorfoză, de ne face mai buni.

Ce autori te inspiră și la ce tip de scriitură aspiri?

Autori care mă inspiră pe mine sunt o listă întreagă, nu o să-i menționez aici pe toți.

În ultimii ani am reînceput să citesc filozofie. De exemplu filozofi ca Marcuse, Erich Fromm, Eliade, Bulgakov. De asemenea mă atrag mult  domeniile astronomic și cosmologic, precum și cel metafizic, unde pot să citez pe scriitori ca  Len Fisher, Volker J. Becker.

Cecilia: ″Eu aspir să scriu filozofie.”    

Lucrezi la o nouă carte? Ce ai de gând să mai publici, ce subiecte și teme te atrag?

Da, sunt în curs de pregătire a unei noi cărți de ficțiune, și a alteia cu eseuri filozofice în jurul temei „Iubire”.

Care a fost cea mai interesantă reacție din partea apropiaților, după ce au citit cartea ta de debut?

Cea mai interesantă reacție a fost că unii s-au dat la fund.

Visai să devii  scriitoare sau ai dobândit acest țel pe parcurs?

Nu am visat să devin scriitoare. Când am fost adolescentă  aș fi vrut să studiez teologia, la fel ca bunicul meu.  Dorința de a deveni scriitoare s-a conturat pe parcursul vieții.

Cum a fost procesul  de a scrie această carte?

În special pentru prima parte a cărții, a fost necesar să fac niște cercetări mai amănunțite înainte de a scrie.  Mă refer la partea în care sunt descrise ideile științifice și metodele folosite de cercetătorul german în timpul experimentelor sale.  Pentru aceasta a fost necesar să mă inițiez în noțiuni de astrofizică și fizică cuantică. De asemenea am purtat discuții cu cercetători ai Universității de fizică și chimie din Hamburg, Germania, pentru a afla amănunte ale felului în care ei își desfășoară activitatea. Restul a venit după aceea de la sine.   

Ce carte citești acum, ce ai pe noptieră?

Pe noptieră am acum o carte de Platon și Adrian Marica – despre Eros.

Un gând/ idee cu care vrei să rămână cititorii acestui interviu despre cartea ta.

Să aibă curajul să iubească din toată inima.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.