Interviu: Boris Brejcha, DJ-ul care și-a creat propriul gen muzical

Boris Brejcha este DJ și producător de muzică, dar nu numai atât – pe parcursul carierei sale, și-a dezvoltat propriul gen de muzică, un mix de particularități ale mai multor stiluri muzicale care rezultă într-un sound cu totul și cu totul unic. High-tech minimal, genul muzical nou creat de Boris, îmbină elemente house, techno și electronice, iar efectul este unul cât se poate de cool.

Cel mai recent single al lui Boris, Happinezz, cea de-a două piesă lansată în acest an, vine pe urma melancolicei Gravity, intens apreciată de către public, dar face un salt către polul opus. Happinezz pornește de la un beat antrenant, cu accente electro, curgând către o linie melodică emotivă, cu influențe trance, clădind calea către un climax euforic. Ascult-o AICI.

L-am prins pe Boris la festivalul Untold și am schimbat câteva vorbe cu el despre începuturile sale în industria techno, despre modul în care ia naștere o nouă piesă și despre ceea ce îl inspiră pentru a crea muzică.

Boris Brejcha

Ești DJ-ul care a introdus publicului conceptul de high-tech minimal – ne poți explica în câteva cuvinte despre ce este vorba, mai exact?

Boris Brejcha: High-tech minimal este, de fapt, chiar un gen de muzică – un mix între diferite alte genuri muzicale, asociate pentru a crea ceva nou. Nu e nici techno, nici house, nici trance. Pe scurt, e muzica lui Boris Brejcha” – e muzica MEA. Nu aș putea s-o compar cu nimic. Include baseline-uri dure cu bătăi grele, dar are și multe accente melodice cu elemente derivate din muzica trance. Uneori, include vocaluri soft, amestecate cu elemente techno. Din punctul meu de vedere, nu există un anume stil sau gen muzical în care să se încadreze perfect.

Cum ți-a venit ideea pentru high-tech minimal? Ce anume te-a inspirat să creezi un gen muzical nou?

Boris Brejcha: Am decis să-mi dezvolt propriul gen muzical pentru că lumea mereu vrea să îți pună o etichetă. Dar pentru că eu consider că muzica mea se mulează pe stilul meu personal, am considerat că e mai bine să aibă propria denumire. Vreau ca oamenii să creeze o etichetă nouă, numai pentru mine. Mi-aș dori ca lumea să asocieze sound-ul meu direct cu mine și să nu-l asocieze cu alt gen muzical. De asta am creat eu unul nou. Nu sunt nici DJ trance, nici DJ techno… Asta aș vrea să rețină lumea despre mine, că am propriul stil de muzică, care e numai și numai al meu.

Ne poți spune câte ceva despre backgroundul tău? Cum ai început în lumea aceasta a DJ-ingului și cum ai ajuns să te orientezi către muzica electronică?

Boris Brejcha: Când eram încă mic, un coleg a adus într-o zi la școală un CD Thunderdome. Pe atunci, Thunderdome era un mix celebru de muzică electronică hardstyle. Din acel moment, mi s-a aprins curiozitatea. Am început să mă întreb cum erau create acele sunete și, instantaneu, am vrut să încerc și eu să fac asta. Am creat prima mea piesă pe un PlayStation, într-un joc numit Music”. Din ziua aceea, să produc muzică adevenit preocuparea mea favorită.

Cine anume din industria muzicală te inspiră, pe cine admiri cel mai mult? De asemenea, cu cine ți-ar plăcea să colaborezi, dintre oamenii cu care nu ai apucat să lucrezi încă?

Boris Brejcha: Câțiva dintre oamenii care m-au inspirat de-a lungul timpului sunt Stephan Bodzin, „Der Dritte Raum“ și Hans Zimmer. Bodzin și Der Dritte Raum, în special, din punct de vedere muzical. Mi-a plăcut mereu stilul lor muzical extraordinar și m-a bucurat să pot să fac un remix la piesa „Hale Bopp“ a lui Der Dritte Raum din 2018. Hanz Zimmer e un compozitor de muzică de film incredibil și sunt un mare fan al lui. I-am văzut multe concerte și mi-aș dori și eu să creez muzică pentru jocuri video și filme într-o bună zi.

Cât timp durează să creezi o piesă, în medie – din momentul în care îți vine ideea și până când produsul final este gata?

Boris Brejcha: De regulă, dacă totul merge fără probleme, nu durează mai mult de o săptămână. Am un program prestabilit atunci când lucrez la câte o piesă nouă – vin cu idei noi marțea (pentru că lunea e ocupată cu treburi administrative, încep lucrul în studio abia marțea), aranjez piesa miercurea și aplic ultimele retușuri joia, iar vinerea e deja gata de pus în club. Deseori, când îmi aud propria piesă la un party în weekend, se întâmplă să reperez câteva detalii legat de care nu sunt pe deplin satisfăcut, așa că le corectez săptămâna următoare.

Uneori, întregul proces poate dura mai mult decât atât, alteori chiar mai puțin. Dar dacă ajung să simt că am petrecut deja prea mult timp pe o piesă și nu mai știu ce să îi mai fac, o șterg pur și simplu fără niciun fel de regret. Dar, ca să fiu sincer, pentru că am avut atâtea show-uri, întâlniri de business și treburi administrative anul acesta, abia am avut vreme să stau în studio.

Ai declarat într-un interviu mai vechi că uneori, chiar și activități simple – să petreci timp cu prietenii tăi sau să ieși în oraș în weekend – te inspiră să creezi piese noi. Poți să ne explici pe scurt acest proces și cum are el loc?

Boris Brejcha: Pai, după părerea mea, tot ceea ce văd, orice moment la care sunt de față, tot ce aud și tot ceea ce simt, sunt factori care mă influențează la nivel subconștient și care se reflectă în ceea ce produc pe plan muzical. Experiențele din călătorii sau de la ieșirile cu prietenii mei nu au o influență directă asupra unei anume piese, să spunem, sau asupra liniei melodice, în schimb, tot ceea ce mi se întâmplă pe parcursul a câteva săptămâni va impacta starea mea de spirit și mindsetul meu.

Cred că poți determina cu ușurință în ce stare de spirit eram când am compus o anumită piesă, numai ascultând-o. Creez muzică bazat pe ceea ce simt. De exemplu, dacă sunt trist și e o zi ploioasă când mă aflu în studio, o să folosesc o linie melodică melancolică. Când sunt vesel și plin de energie, piesele ajung să fie și ele însuflețite și pline de bună dispoziție. Acesta e, de fapt, modul prin care mediul în care mă învârt îmi influențează muzica.

Ce sfat ai da tinerilor care își doresc să fie DJi sau producători de muzică, dar sunt abia la început în această piață deja suprasaturată a muzicii electronice?

Boris Brejcha: În momentul de față, când oricine poate fi cu ușurință DJ, e foarte important să te detașezi de to restul. Ai nevoie de un trademark, un element care este doar al tău, care să te facă recognoscibil, iar acest lucru e imposibil de egalat. Poate fi vorba despre un anumit stil muzical, sau un stil vestimentar, sau chiar și o mască sau o culoare de păr neobișnuită. Orice lucru care atrage atenția e un pas către a fi recunoscut. Pe lângă asta, e important să îți produci propria muzică, cred eu. Muzica pe care o faci tu însuți nu aparține nimănui altcuiva, așa că dacă oamenii vor să o asculte, trebuie să vină să te vadă pe tine. Asta te scoate automat în fața DJ-ilor care pun toți aceleași piese.

Boris Brejcha

Labelul tău se numește Fckng Serious – cum ai ajuns la această denumire plină de originalitate?

Boris Brejcha: În 2015, am creat o piesă împreună cu Deniz Bul, colegul meu de label, care îmi e și cel mai bun prieten, care include o conversație lungă. Discuția respectivă include replica „why are you so fcking serious?“, iar „R U Fckng Serious“ este chiar numele melodiei. La vremea respectivă, tocmai ne căutam un nume pentru label, și ne-am gândit să fie chiar acesta. Am convenit că „Fckng Serious“ e o denumire extraordinară pentru un label, și mai e și ușor de reținut.

Recent, ai avut un show la festivalul Untold – ai avut ocazia să participi la vreunul dintre show-urile celorlalți artiști?

Boris Brejcha: Sunt, într-adevăr, foarte mulți artiști prezenți la Untold, însă, ca să fiu sincer, eu de fapt nu prea am amici DJ. Îi cunosc, bineînțeles, personal pe unii și mă bucur să îi văd când ne nimerim să avem show-uri pe aceeași scenă într-o seară, dar pentru că eu mereu ajung cu numai o oră înainte de propriul meu set și plec imediat după (din motive de relaxare), nu apuc să mă conectez cu foarte mulți oameni. M-am întâlnit de data asta cu Solomun acolo, e un tip foarte isteț și cool și mereu avem conversații interesante când ne vedem, dar cred că e singurul artist cu care am apucat să vorbesc în acea seară la Untold.

Muzica ta este adesea descrisă drept „muzica inteligentă a viitorului”. La Untold, show-ul tău a avut loc pe Galaxy stage, scena creată în colaborare cu Samsung . Cum a fost experiența ta acolo – pe scenă, dar și în mare, la festival?

Boris Brejcha: Scena Galaxy s-a potrivit perfect cu muzica mea, pentru că designul ei era unul foarte futurist. A fost un background extraordinar, ador să mi se ofere ocazia de a pune muzică într-un setting cu design parcă desprins din viitor. M-am simțit super să pun muzică la Untold!

Care a fost cea mai memorabilă experiență din cariera ta în DJ-ing?

Boris Brejcha: Un moment important pentru mine a fost show-ul de debut în cadrul festivalului Tomorrowland, care s-a întâmplat anul trecut, în iulie. A fost prima dată când am cântat la acest festival și mi-a dat un sentiment special, de unitate. Atât de mulți oameni din atât de multe țări se adună pentru o mare petrecere, practic, și atmosfera e foarte intensă. Anul trecut show-ul meu a avut loc într-un cort, ceea ce oricum a fost foarte special, iar anul acesta, am pus pentru prima dată muzică la scena principală și a fost un moment incomparabil cu orice altceva.

Să văd atât de mulți oameni care au călătorit din diverse locuri pentru a ajunge în Belgia ca să petreacă toți laolaltă un weekend de distracție acolo, a fost un sentiment extraordinar pentru mine. A fost una dintre cele mai cool petreceri la care am fost. Era foarte multă lume acolo și energia era uimitoare și toți oamenii agitau stegulețe și dansau ca și când n-ar mai fi existat ziua de mâine. A fost incredibil!

Ce planuri ai pentru viitorul apropiat? Care sunt proiectele pentru restul anului 2019?

Boris Brejcha: Am avut o noapte la Hï Ibiza pe 14 august, am mers în Croația pentru un show de o noapte la festivalul Sonus, iar acum mă întorc în Ibiza. După aia, plec în Statele Unite, unde o să am o serie de show-uri. Pe lângă toate acestea, o să mai fie multe concerte anul acesta , care vor include show-uri de lumini și multe alte surprize – totul face parte din turneul de promovare pentru noul meu album. De asemenea, vor fi lansate foarte multe noi single-uri pe parcursul următoarelor luni. Am planificate o mulțime de lucruri interesante pentru restul lui 2019, așa că fiți pe fază! ;)

Foto: PR Boris Brejcha

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.