6 trăsături ale inteligenței emoționale

Inteligența emoțională înseamnă să ne înțelegem sentimentele, să fim autentici și să ne găsim calea proprie cu ajutorul emoțiilor.

Să recunoaștem, sentimentele ne încurcă deseori, mai ales dacă sunt dureroase, precum tristețea, furia, invidia sau iubirea neîmpărtășită. Ele ne perturbă atenția și gândurile, așa că nu-i de mirare că oamenii care se lasă conduși de emoții sunt considerați slabi și infantili.În schimb, cei raționali sunt văzuți ca puternici și de succes. Deseori însă, acestea sunt doar aparențe. În realitate, bogăția sentimentelor și complexitatea lumii afective ne fac umani. Fără emoții am fi învelișuri goale și identice, care ar acționa precum niște roboți care respectă cadrul social și biografic dat.

Oribilă perspectivă! Oamenii care își gestionează eficient sentimentele se recunosc datorită următoarelor șase trăsături.

Citește și: Ce tip de inteligență te caracterizează?

Acceptă toate sentimentele

Oamenii cu o mare inteligență emoțională știu că nimic în viață nu durează o veșnicie, nici norocul, nici suferința. Ei se folosesc de perioadele fericite pentru a-și întări forțele, încrederea în sine și curajul și trec astfel mai ușor prin episoadele nefericite. Ei știu că nu grija, frica și durerea indică faptul că sunt pe drumul greșit, ci indiferența și apatia.

Cunosc diferența dintre sentimente și realitate

Oamenii cu inteligență emoțională mare sunt conștienți că sentimentele lor sunt reacții personale la ceea ce percep din realitate și că ele depind de experiențele, dispoziția și valorizările lor. Drept urmare, nu se simt niciodată neputincioși. Nu dau niciodată vina pentru emoțiile lor pe alții sau pe context, ci își asumă responsabilitatea. În felul acesta, prin asumare și responsabilizare, preiau controlul asupra lumii lor interioare.

Sunt empatici și se interesează de alți semeni

Oamenii cu mare inteligență emoțională îi respectă pe ceilalți și îi privesc ca pe niște ființe autonome, cu simțire și gândire, la fel ca ei înșiși. Ei știu că empatia, considerația și compasiunea întăresc comunitatea și că oamenii se inspiră și se ajută unii pe alții. Persoanele de acest fel consideră că bunătatea este o forță, nu o slăbiciune.

De asemenea, nu simt nevoia să-și impună voința sau controlul asupra celorlalți, au un mare respect nu doar față de alți oameni, ci și pentru mediul înconjurător și știu să arate acest respect, să-l exprime prin acțiuni și comportamente civilizate, responsabile, firești și prietenoase.

Merg pe calea lor

Oamenii cu mare inteligență emoțională observă că nu ne formăm singuri atitudinea și reprezentările despre lume și viață, ci le preluăm aproape automat din societate. Așa se întâmplă, de exemplu, cu idealurile de frumusețe, cu scopurile pe care ni le stabilim în viață, precum bunăstarea, succesul profesional, o familie cu doi copii etc. Drept urmare, acești oameni își pun sub lupă ideile și principiile, se întreabă de unde provin ele și se eliberează deseori de ideile și reprezentările pe care le recunosc ca fiindu-le străine.

Acești oameni învață de mici să gândească cu propria minte, să nu ia de bun ce le spune comunitatea sau societatea, să-și pună întrebări despre ce vor să facă în viață. De multe ori, au principii ferme și valori solide. Nucleul lor emoțional este puternic, sigur și suplu; de obicei, acești oameni știu cine sunt și ce vor. Sunt persoane care nu pot fi înșelate de aparențe, care nu pot fi atrase în scheme dubioase, care au capacitatea de a-i „citi“ pe ceilalți tocmai pentru că nu se mint pe sine și sunt în contact cu propriile emoții.

Citește și: A fi zen – remediu pentru orice suferință psihică și fizică

Îi evaluează corect pe ceilalți

Cum aminteam deja, oamenii cu o mare inteligență emoțională au un simț foarte fin când vine vorba de a-și evalua colegii, prietenii, cunoscuții. Știu foarte bine în cine să aibă încredere și în cine nu, știu față de cine să fie deschiși și față de cine să păstreze distanța. Tocmai pentru că se cunosc bine pe ei înșiși și își recunosc emoțiile și valoarea proprie în evaluarea altora, își dau seama din primele minute când fac cunoștință cu cineva dacă persoana în cauză este de încredere sau nu.

În mod frecvent, refuză relațiile care le fură energia. Se simt bine în compania oamenilor empatici, plini de compasiune, generoși, liberi și fideli. Își prețuiesc foarte mult timpul și, ca atare, nu încearcă să-i schimbe pe ceilalți, dar nici nu acceptă parteneriate în care să se simtă folosiți, epuizați, păcăliți.

Se pun pe locul întâi

Cei care își recunosc emoțiile își recunosc și își onorează/respectă propriile trebuințe, drepturi și interese. Ei știu că nimeni nu este răspunzător pentru ei înșiși, nimeni nu-i cunoaște atât de bine și nimeni nu poate avea grijă de ei mai bine. Acești oameni înțeleg foarte clar și devreme în viață că, dacă nu au grijă de ei înșiși, devin o povară pentru alții la un moment dat, lucru pe care nu-l pot accepta. Sunt oameni independenți, autonomi, responsabili și integri.

 

Text: Dana Verescu

Sursă foto: iStock

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.