Inima ta merită o asigurare de sănătate!

Data de 29 septembrie marchează o zi importantă la nivel global, fiind dedicată inimii și sănătății acesteia. Lansată în anul 2000 la inițiativa Federației Mondiale a Inimii şi aflată sub patronajul Organizației Mondiale a Sănătății și al UNESCO, Ziua internațională a inimii are rolul de a atrage atenția asupra factorilor de risc cardiovascular și de a ridica gradul de conștientizare asupra acțiunile de prevenire de care fiecare persoană este responsabilă.

Prezentarea la doctor pentru controlul anual, dar și atunci când apar simptome ale unor probleme de sănătate este sarcina pe care o avem față de noi înșine, dar și față de cei din viață noastră. Costurile pentru programarea la doctor și realizarea analizelor deseori sunt provocatoare din punct de vedere financiar, însă pot fi acoperite de o asigurare medicală privată. Astfel, preocuparea pentru sănătate devine singura grijă a pacientului.Anul acesta, ziua internațională are loc sub o promisiune simplă pentru inima mea, pentru inima ta, pentru toate inimile noastre, de a avea un stil de viață sănătos, de a nu fuma și de a deveni mai activi. Pe 29 septembrie se promovează măsurile preventive pentru a reduce riscul bolilor cardiovasculare, dintre care cele alimentare vizează:

 1. Consumul de fructe, nuci, semințe, legume – 2-3 porții pe zi
 2. Limitarea consumului de zahăr și de boabe rafinate
 3. Eliminarea cărnii procesare
 4. Consumarea a 2-3 porții de pește pe săptămână, precum: sardine, hering, ton, somon, macrou, păstrăv
 5. Reducerea consumului de carne roșie la 2-3 porții pe săptămână

În fiecare an, aproximaiv 17,5 milioane de persoane mor din cauza bolilor cardiovasculare, inclusiv a problemelor cardiace și a accidentelor vasculare. În România, 60% dintre bolnavi mor anual din cauza problemelor de inimă, procent care reprezintă peste 140,000 de persoane. Statisticile arată faptul că 4 din 10 români nu merg la cardiolog după manifestarea unui simptom al bolii. Mai mult decât atât, 80% dintre decese cauzate de afecțiunile cardio-vasculare pot fi prevenite printr-un stil de viață sănătos și prin analize periodice care să identifice posibilele probleme de sănătate.

Printre principalele motive pentru care românii aleg să nu meargă la doctor, chiar și în condiții de maximă necesitate este lipsa cadrelor medicale calificate pe care să și le permită și a timpului îndelungat pe lista de așteptare. În acest context, o soluție echitabilă este investiția într-o asigurare de sănătate privată care îi va oferi posibilitatea alegerii doctorului și a spitalului în care își dorește să fie consultat. Astfel, acesta are certitudinea faptului că boala sa este prioritizată și că are acces la cele mai înalte standarde de îngrijire. Dintre principalele beneficii pe care un pacient asigurat cu probleme de sănătate le are în momentul în care își dorește o programare la cardiolog,  se amintesc:

 1. Suma pe care pacientul va trebuie să o acopere va fi mult mai mică decât a bolnavului care nu beneficiază de o asigurare de sănătate
 2. Acoperirea costurilor pentru operație, parțial sau total, în funcție de planul agreat inițial cu compania asiguratoare
 3. Spitalizare și personal calificat
 4. Transplant, dacă asigurarea de sănătate înglobează această măsură
 5. Asistență pe tot parcursul perioadei de convalescență

Afecțiunile cardiovasculare sunt o problemă de sănătate dependentă atât de factori ușor de controlat, cât și de elemente imposibil de schimbat precum: vârsta – riscul dezvoltării bolilor de inimă crește odată cu vârsta și sexul – estrogenul protejează femeile de bolile cardiovasculare, dar crește șansele în cazul pacienților cu diabet. De asemenea, un alt factor este etnia – unele grupuri sunt mai predispuse la bolile de inimă și istoricul familiei – șansele de a avea probleme cardiovasculare cresc dacă în familie există un membru care a avut o afecțiune la o vârstă fragedă.

Statisticile arată faptul că riscul de a suferi o boală cardiovasculară este mare, însă prin aplicarea unei strategii nutriționale, care să pună bazele unui stil de viață sănătos, acest pericol poate fi redus. Așadar, evitarea problemelor cardiace viitoare se face prin alegerile sănătoase făcute în fiecare zi:

 1. Practicarea unui sport pentru minim 30 de minute

Exercițiile fizice și menținerea greutății optime sunt vitale pentru reducerea tensiunii arteriale și pentru prevenirea bolilor de inimă.

 1. Consumarea alcoolului într-o cantitate redusă și renunțarea la fumat

Alcoolul crește tensiunea arterială și adaugă calorii suplimentare dietei, în timp ce tutunul deteriorează inima și vasele de sânge, ducând la îngustarea arterelor datorită acumulării de plăci (ateroscleroză).

 1. Gestionarea eficientă a stresului

Stresul este cauza numeroaselor afecțiuni cardiace întrucât poate crește tensiunea arterială și poate provoacă infarct chiar și în cazul celor mai sănătoase persoane.

 1. Prioritizarea somnului

Lipsa odihnei cauzează hipertensiune arterială, obezitate și diabet, iar acești 3 factori cauzează probleme cardiovasculare.

În concluzie, menținerea unui stil de viață sănătos, investiția într-o asigurare de sănătate privată și informarea despre prevenție sunt responsabilitățile pe care le avem atât față de inima noastră, cât și față de cei dragi.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.