Încinge atmosfera de Crăciun cu lumânări parfumate

Nimic nu inspiră atmosfera de Crăciun mai bine decât niște lumânări parfumate.

În fiecare an, împodobirea bradului reprezintă un pretext numai bun să achiziționez noi decorațiuni, dar și… lumânări parfumate asortate. Dar dincolo de potrivirea cromatică, aromele sunt cele care-mi influențează alegerile. Și nu mi-e deloc ușor să aleg: sunt atât de multe încât mă îndoiesc că mă voi rezuma la două-trei, și atât de arătoase, că pot pune pariu că unele vor rămâne nearse.

Note gurmande de vanilie, scorțișoară ori caramel, acorduri lemnoase de brad și santal sau arome florale senzuale îmi gâdilă nările pe măsură ce le adulmec în magazine. Mai nou, făcând cumpărături virtuale, îmi folosesc imaginația pentru a-mi alege lumânările parfumate: orez cu lapte, fructe de pădure, dovleac copt sau turtă dulce, toate poftele-mi sunt îndeplinite cu un simplu click. Apoi, mai sunt cele pe care le primesc în dar, mereu o surpriză plăcută.

Ce așteptări am de la o lumânare parfumată? Evident, foarte mari, pe măsura prețului plătit. Doar că nu costul ar trebui să criteriul principal atunci când alegi lumânări parfumate. Calitatea materiei prime, aromele, recipientul, dar și brandul, influențează costul acestora și garantează atât persistența mirosului chiar și după ce ai stins flacăra, cât și faptul că lumânarea este sigură pentru sănătate și prietenoasă cu mediul.

Lumânări parfumate cu parafină sau ceară vegetală/minerală? Categoric, a doua variantă; confecționate în general din ceară de albine, soia ori cocos, lumânările vegetale sunt preferabile celor pe bază de parafină (aceasta este obținută din petrol) care emană chimicale periculoase, regăsite și în gazele de eșapament, iar expunerea prelungită la acestea poate contribui la dezvoltarea unor probleme de sănătate precum cancer, dereglări hormonale, afecțiuni pulmonare, alergii sau astm. Lumânările din ceară minerală sunt cele mai prietenoase cu mediul și durează mai mult.

De asemenea, și suporturile metalice ale fitilurilor ar putea fi periculoase pentru sănătate atunci când sunt încălzite, din cauza conținutului de plumb. Chiar și fitilul este important, recomandate fiind cele din hârtie, bumbac sau lemn, cu o lungime de 0,5 cm (taie-l tu dacă e mai lung, pentru a evita formarea de fum). Mai nou, lumânările pot avea mai multe fitiluri, ceea ce împiedică formarea unei găuri mari în centru și asigură arderea optimă, prelungind totodată durata de viață a lumânării. De asemenea, e bine să-ți achiziționezi și un accesoriu pentru stingerea lumânărilor (îl vei întâlni sub denumirea de „clopoțel” sau mucarniță); suflatul produce fum înecăcios și împrăștie ceara topită.

Deci, câte să iau ca să-mi ajungă pentru toată perioada Sărbătorilor? Ei bine, nu intervalul precizat pe recipient e important, cât greutatea sa. Dacă vrei ca aroma să se simtă optim în încăpere, nici prea slabă, nici prea puternică, ar trebui să aloci în medie 200g pentru fiecare 10 metri pătrați ai camerei. E secretul cel mai prețios, după calitatea lumânărilor. Și nu judeca intensitatea parfumului lumânărilor decât după minim o oră de ardere (dar nu mai mult de 4-6 ore), pentru ca aromele să se poată evapora.

Desigur, poți „trișa” folosind bețișoare parfumate sau difuzor de cameră din aceeași gamă, dacă vrei ca mirosul să fie mai persistent ori mai puternic. Și oricât ar fi de tentantă ar fi o anumită aromă, ar fi bine să optezi pentru note diferite în fiecare altă cameră; alegerea aromelor depinde și de destinația încăperii în care le vei folosi: în camera de zi se pretează notele lemnoase, ce duc cu gândul la șemineul aprins, aromele florale își au locul în dormitor, iar cele fresh pot fi folosite în baie. În bucătărie, ai ghicit, merg notele ce-ți lasă gura apă: prăjituri, turtă dulce, mere coapte cu scorțișoară, etc.

Faptul că unele arome te atrag irezistibil e una, dar este important să iei în calcul efectul pe care acestea îl au asupra dispoziției tale. Pentru o senzație de revigorare și energie, optează pentru citrice (portocala, neroli sau bergamotă). Sau poate vrei să creezi o atmosferă liniștită și relaxantă; atunci alege tămâia, lavanda, teiul sau mușețelul. Pentru un fond olfactiv romantic și seducător, aromele gurmande și condimentate (în special cardamom) sunt cele mai potrivite. Dar dată fiind puterea aromelor de a evoca amintiri, fiecare dintre noi percepe altfel mirosul emanat de către lumânările parfumate. Și, din fericire, oferta e mai mult decât generoasă…

 

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.