Cum să alegi încălțămintea pentru cățărat

Echipamentul de escaladă este extrem de important, el oferindu-ți protecția necesară pentru a preveni accidentările. Deși există mai multe stiluri de cățărare, pentru parcurgerea oricărui traseu de escaladă sportivă sunt necesare aceleași accesorii de bază. Printre acestea se numără, coarda, hamul, sacul de magneziu și buclele de asigurare. Încălțămintea adecvată nu poate lipsi nici ea din arsenalul de cățărare; este important de știut că pantofii de escaladă trebuie să aibă anumite caracteristici și nu este recomandat să folosești încălțăminte convențională. Dacă te pasionează această activitate, îți spunem cum să alegi încălțările pentru cățărat. 

Sistemul de închidere

Ca și în cazul pantofilor sport sau a celor eleganți, poți opta pentru diverse tipuri de espadrile de cățărare, în funcție de sistemul lor de închidere. În principiu, ai trei variante din care poți alege, respectiv:

  1. Espadrile cu șiret;
  2. Espadrile cu arici;
  3. Espadrile cu slipper;

În timp ce produsele din prima categorie îți oferă o mai bună precizie în ajustarea pantofului în funcție de conformația piciorului, ultimele două opțiuni au avantajul de a fi mai simplu de încălțat și descălțat. 

Forma pantofului 

Și în ceea ce privește forma espadrilelor ai diverse variante; astfel, poți să alegi dintre:

  • Espadrile cu talpă dreaptă, care respectă fidel anatomia piciorului;
  • Espadrile cu talpă ușor asimetrică, un model care facilitează aderența în momentul efectuării prizelor;
  • Espadrile cu talpă asimetrică agresivă; sunt ușor de recunoscut după vârful îndreptat în jos, de formă convexă. 

Pentru a-ți fi mai ușor să iei cea mai bună decizie în ceea ce privește forma încălțărilor de cățărat ia în calcul nivelul la care te afli în practicarea acestei activități. Cele cu talpă dreaptă sunt ideale dacă ești începător, iar cele asimetrice și agresive sunt perfecte pentru profesioniști. 

Poți găsi numeroase modele de încălțări pentru diverse activități sportive în secțiunea de încălțăminte bărbați pe epantofi.ro

Flexibilitatea tălpii 

Un alt criteriu în funcție de care să îți alegi espadrilele de escaladă este flexibilitatea tălpii. Așa cum spuneam mai devreme, există pantofi de cățărare cu talpă dreaptă, ușor asimetrică și asimetrică, însă acestea nu sunt singurele detalii pe care trebuie să le știi. O talpă mai flexibilă este ideală pentru cățărarea pe fețe căzute, la fel și pentru mișcările dinamice. Prin urmare, dacă practici cățăratul indoor și buldering, alege acest tip de pantof. Pe de altă parte, dacă te cațeri pe stânci sau dacă ești adeptul traseelor multi-pitch, alege încălțări cu o talpă rigidă. 

Materialul 

Trebuie să știi că espadrilele pentru alpinism se mulează mai mult sau mai puțin pe picior și în funcție de materialul din care sunt realizate. Astfel, dacă vei alege pantofi din sintetic, materialul nu se va întinde; pe de altă parte, dacă alegi pielea căptușită vei câștiga în plus un sfert de număr pe măsură ce vei purta încălțările, iar pielea fără căptușeală se întinde cu jumătate de număr. 

Ține cont de toate aceste criterii atunci când îți alegi pantofii de escaladă. Aceștia sunt o componentă esențială din echipamentul de cățărare, deoarece îți susține efortul fizic și, mai mult decât atât, te ferește de accidentări.

 

Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: pexels

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.