Înapoi în casa părinților. Ghid COSMO de supraviețuire

Să fii nevoită să locuiești din nou cu părinții nu e situația ideală, dar e soluția la care apelează tot mai mulți tineri aflați într-un impas financiar. Iată cum supraviețuiești până ce te repui pe picioare.

E oficial: „tehnica bumerang (sau mutatul acasă după ce ai părăsit „cuibul”) este mai populară ca niciodată. Aproape jumătate dintre tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani locuiesc cu părinții, la fel 20% dintre cei cu vârste între 25 și 34 de ani. Deși trendul a devenit mai mult o decizie înțeleaptă și mai puțin o soluție disperată — un mod de a economisi bani cât timp studiezi sau îți cauți un loc de muncă mai bun — nu va fi foarte confortabil. Planul nostru în trei părți te ajută să trăiești armonios în același spațiu cu oamenii care ți-au schimbat scutecele.

  1. Finanțe

Banii sunt un subiect sensibil atunci când împarți totul cu ai tăi. Te ajutăm să depășești situațiile jenante.

„Stau cu părinții ca să economisesc, dar tot vreau să ies în oraș. Evident, primesc comentarii negative pe tema asta…”

Evident că părinții îți vor face observație — încearcă să nu pui la suflet. Dacă reușești să pui deoparte niște bani și să contribui la plata facturilor, restul deciziilor financiare îți aparțin. Locuiești acasă, nu într-o mănăstire.

„Nu plătesc chirie… și mă simt teribil de vinovată!”

Dacă părinții tăi nu au pretenția să plătești chirie, atunci consideră-te norocoasă. Totuși, contribuie la restul cheltuielilor, iar dacă ei îți spun că ar trebui să plătești pentru ceva anume, ține minte pentru data viitoare. E important să negociați termenii și să ajungeți la o înțelegere, astfel încât să existe cât mai puține conflicte.

„Hmm, tata se plânge că a cheltuit mult pe cumpărăturile de la supermarket…”

Mâncând acasă cu ai tăi economisești o grămadă de bani (mâncarea e scumpă!), dar adaugi la cheltuielile lor. Mulțumește-le propunând să faci tu cumpărăturile din când în când, pregătind cina o dată pe săptămână și spălând vasele cât de des poți.

  1. Sex

Cum să rămâi activă în timp ce le protejezi alor tăi sănătatea mentală

Situația

Ești la prima întâlnire. Cum îi dezvălui că locuiești cu ai tăi?

Planul: Nu minți, dar nici nu te lăuda din prima cu asta, spune expertul în relații Andrea Syrtash, autoare a He’s Just Not Your Type (and That’s a Good Thing). Dacă aduce vorba despre asta, spune: „Locuiesc cu ai mei, ca să economisesc”. Și, ține minte: tipul care te evită pentru că nu ai încă apartamentul tău nu-ți merită atenția.

Situația

Vrei să duci acasă un tip hot, dar nu e casa ta.

Planul: Oricât de tentant ar părea, evită un one night stand în casa alor tăi. Chiar dacă ești adult acum, tot trebuie să le respecți limitele, crede Syrtash. „Găsește o altă cale — mergeți la el sau retrăiți adolescența pe bancheta din spate a mașinii. L-ai adus acasă și ai fost prinsă? Cere-ți scuze și promite că nu se va mai întâmpla”.

Situația

E destul de jenant când iubitul petrece noaptea la tine.

Planul: S-ar putea ca părinții tăi să refuze să confrunte faptul că ai o viață sexuală, dar o conversație matură le va arăta că ai crescut și că știi ce faci. Anunță-i în avans despre vizitele partenerului tău.

  1. Decor

Reamenajează-ți camera: steluțele strălucitoare de pe pereți nu sunt demne de un adult.

Cu simț artistic

E simplu să-ți faci pereții „să cânte”  — fără postere cu Britney Spears. Folosește tablouri abstracte sau fotografii vechi cu rame vintage.

Iluminează

În liceu îți plăcea să creezi o atmoferă feerică folosind acele beculețe strălucitoare, dar acest look nu ți se mai potrivește. Alege o lampă simplă, care nu-i va dăuna portofelului și care va crea un look mai stilat.

Așternuturi classy

Scapă de cele cu desene animate și alege așternuturi simple, în culori neutre, precum bleu, bej sau chiar albe. Adaugă perne într-o nuanță puternică pentru mai multă personalitate.

O față nouă

Îți poți face obiectele vechi de decor să arate mai bine dându-le o nouă „față” — pușculița aceea din liceu va arăta mai bine dacă o sprayezi cu vopsea aurie metalizată. Sau folosește un umeraș ca suport pentru bijuterii.

Creează o atmoferă plăcută… pentru tine și ai tăi.

Foto: Guliver/Getty Images. De Sarah Z. Wexler, Julie Vadnal, Emily C. Johnson.

Traducere și adaptare: Teodora Tîrcă

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.