În vacanță cu Autorulota

Haideți să aflăm împreună ce înseamnă mai precis să mergi în vacanță cu Autorulota, dar și cum poate o astfel de pasiune să devină o afacere de succes. Ne spun chiar Manuela și Răzvan, owneri Joy2Wander.

Cu Autorulotele am avut o relație du-te-vino care în sfârșit a prins contur. Inițial, mă raportam la ele prin prisma unei povești pe care tata și-o imaginează de câțiva ani buni raportat la momentul când se va pensiona: îmi tot spune că visul lui de după pensionare este să își cumpere o Autorulotă, din când în când să conducă în pijamale și să exploreze natura alături de nepoți. Poate de aceea, până nu demult, o astfel de exepriență mi se părea numai bună pentru când voi ieși la pensie. Doar că eram într-o mare erorare, am aflat de curând.

Apoi, cu mult timp înainte să o sun pe Manuela, cu rugămintea de a ne povesti mai multe despre pasiunea ei devenită un business, am descoperit pe site-ul Joy2Wander câteva poze… și, bineînțeles, așa cum intuiți, o vacanță cu Autorulota și cei doi câini ai mei a devenit un vis care, de-a lungul timpului, preocupată de tot felul de alte aspecte cotidiene, s-a disipat.

Citește și: Arta de a călători

În timpul pandemiei, prin prisma siguranței pe care o garantează, mass media a făcut din Autorulotă aproape un trend care continuă să fie o opțiune de călătorie pentru din ce în ce mai mulți dintre noi, dar mai ales, așa cum chiar Manuela ne-a mărturisit, pentru tinerii cu copii și/sau animale de companie, care vor să aibă o foarte mare libertate de mișcare.  Așa, cam de anul trecut se repetă următoarele scenarii: o prietenă m-a rugat să merg din când în când să îi ud florile pentru că pleacă în vacanță cu Autorulota, o altă prietenă mi-a trimis poze din Grecia, stând pe un șezlong, lângă o Autorulotă, o alta din mijlocul unui apartament mai frumos decât cel pe care l-am avut eu — doar că, după câteva secunde, am realizat că era pe roți.

Câțiva prieteni m-au surprins cu câteva postări în social media, perfect instagramabile (în mijlocul pădurii, chiar lângă un pârâu, undeva prin România), alții în timp ce exploatau împrejurimile unuia dintre cele mai frumoase orașe din lume, Malaga (e doar o părere subiectivă pentru că mă leagă de el tot felul de amintiri) și tot așa, am realizat că a merge în vacanță în această formă este unul dintre cele mai frumoase fenomene reinventate în ultima perioadă, și printre puținele lucruri bune pe care pandemia ni le-a readus în viața noastră. Iar acum, după ce am aflat de la Manuela care sunt avantajele, dar și care pot fi micile neplăceri și cum le putem gestiona așa încât să avem o vacanță după sufletul nostru, a rămas doar să revin la visul meu de altădată și să îl materializez cât mai curând.


O ALTFEL DE VACANȚĂ

Ce înseamnă din perspectiva voastră „călătorii altfel” așa cum oferă Joy2Wander?

Este altfel pentru că nu poți compara vacanța cu Autorulota cu variantele clasice de turism. Este o modalitate de a îți petrece timpul în natură, dar totuși în confort, poți fi spontan, liber și creativ în același timp. Este vorba despre o experiență pe care o poți configura foarte mult tu. Este vorba despre timp petrecut cu cei dragi, despre apropiere față de ei și de natură, o conexiune greu de prins în cuvinte, dar cu siguranță memorabilă. Nu este pentru oricine, este pentru cei care sunt activi, curajoși, curioși și pentru care relaxarea vine la pachet și cu asumarea unor responsabilități.

Care este profilul celor care au ales până în prezent cel puțin experiențele Joy2Wander?

Deși inițial am crezut că cei care vor pleca cel mai des vor fi tinerii aventuroși, petrecăreți și sportivi, în realitate cei care pleacă cel mai des cu Autorulotele sunt familiile cu copii, care vor să-i educe orientați către descoperirea naturii și respectarea resurselor acesteia.

Care sunt cele mai importante beneficii pentru un astfel de tip de vacanță?

Esența călătoriei cu autorulota este liberatea. Îți poți face programul după preferința zilnică, poți alege să te trezeșți în fiecare dimineață altundeva sau, atunci când nu-ți vine să mai pleci, poți rămâne. Vei petrece timp valoros alături de cei dragi, așa cum nu ai mai făcut în nici o altă vacanță. Nu există altă modalitate mai bună de a călători atât de aproape de natură având aproape același confort ca acasă.

Practic Autorulota, prin tehnologia de ultimă generație, recreează în miniatură căsuța ta, cu living, dormitor, baie și bucătărie. Poți îmbina ușor vizitarea unor locuri unice cu sporturile și activitățile tale preferate. Ai loc suficient să îți depozitezi: bicicletele, kite-ul, placa de surf, placa de snowboard, caiacul, barca pentru rafting, etc. Un alt aspect important e că îți poți reconfigura mereu traseul în funcție de condițiile meteo.

Care sunt acele aspecte de care ar trebui să ținem cont atunci când mergem în vacanță cu o autorulotă ca să evităm posibile neplăceri?

Autorulota este totusi o mașină mare și grea, este important ca fiecare să trateze cu foarte mare atenție indicațiile de manevrare a acesteia pentru a preîntâmpina diverse accidente. Nu poți intra pe drumurile înguste, cu diferențe mari de nivel, cu gropi, nisipoase, etc. Recomandarea noastră este ca fiecare să se informeze în prealabil despre starea drumurilor și zonele de campare.

De asemenea, un alt aspect foarte important este folosirea eficientă a resurselor, care desigur sunt limitate: apa, vasul de toaletă, electricitatea și gazul. În România din păcate nu există o infrastructură dezvoltată în acest domeniu, cu greu găsești un loc de deversare a apei uzate și a toaletei sau de alimentare cu apă, însă încercăm să le punem clienților la dispoziție cât mai multe informații în acest sens: hărți, site-uri și aplicații de specialitate, și să configurăm la cerere trasee.

Noi ne asigurăm ca fiecare client să cunoască toate informațiile importante înainte să ia o decizie în a pleca sau nu cu Autorulota — altfel evităm posibile neplăceri și desigur pierderea unui client.

Care au fest cele mai lungi călătorii pe care clienții voștri le-au avut cu autorulotele? Dar care a fost cel mai lung drum al vostru?

Dacă vrei să simți cu adevărat spiritul acestor călătorii, noi recomandăm minimum 2 săptămâni, am avut și clienți care au plecat 3 săptămâni în tururi mai lungi ale Europei, în funcție de anotimp, ori în țările sudice calde, ori în țările nordice. Noi, din păcate, mai mult de 3 săptămâni în Europa nu am putut pleca niciodată, însă visul nostru este ca peste 3 ani să plecăm cu Autorulota într-un tur inițiatic de 1 an cu fetele noastre care atunci vor avea 6, respectiv 7 ani.

Care ar fi primele experiențe pe care le-ai împărtăși cu cineva care și-ar dori să plece într-o astfel de vacanță pentru prima oară?

Considerăm că oricine bine informat poate să plece liniștit cu Autorulota în vacanță. În acest sens noi povestim destul de mult cu fiecare client despre ceea ce își dorește, ce așteptări are și experiența existentă. De asemenea, le transmitem tuturor înainte cu o săptămână tutoriale video pentru a se familiariza cu aspectele tehnice, la predarea Autorulotei facem un instructaj de minimum o oră pentru conducerea și folosirea acesteia, și în timpul călătoriei oferim asistență telefonică 24/ 24.

Iar pentru siguranță avem suplimentar un contract de asistență rutieră 24/ 24. Dorim să împărtășim în siguranță, către cât mai multe familii, pasiunea noastră pentru acest tip de călătorie, de aceea am ales să ne promovăm cel mai mult prin recomandările clienților noștri și să fidelizăm cât mai mulți clienți, încercând astfel să construim o comunitate de oameni frumoși cu respect față de oameni și natură!

DE LA PASIUNE LA BUSINESS

În 2016, Manuela și Răzvan, doi corporatiști cu experiență de peste 10 ani în vânzări și analiză financiară, au cumpărat o Autorulotă…

Cum a fost drumul de la prima voastră autorulotă luată în leasing până în prezent?

Deși am prins un context favorabil de dezvoltare al acestui segment de călătorii în România, noi am decis să creștem organic, în primii 2 ani cu doar 3 Autorulote și apoi în 2018-2020 am ajuns la 10 Autorulote. În primii ani am testat ce înseamnă acest business, ne-am așezat procesul și abia apoi am decis să creștem. Inițial planul nostru a fost configurat pentru 10 Autorulote minim, deoarece acest gen de servicii are o marjă de profit destul de mică și doar prin volum poți atinge niște indicatori care pot justifica un business plan bazat pe servicii de calitate, stabile și de durata.

Ce v-a determinat să alegeți, personal, o vacanță cu Autorulota și nu cu avionul sau la hotel, de exemplu?

Suntem o familie activă, cu 2 copii mici și un câine, călătorim mult, ne plac sporturile în natură și suntem spontani în planurile noastre iar, de cele mai multe ori, nu găseam cazare sau prețurile la avioane erau prea mari. Astfel, într-o vară când ne pregăteam să plecăm la kitesurf într-o insulă mai pustie din Turcia, unde cel mai frumos e să locuiești direct pe plaja sălbatică, am căutat să închiriem o Autorulotă, și pentru că vara cererea era prea mare nu am găsit nicio Autorulotă liberă.

La câteva luni după, am studiat fenomenul și am decis să ne luăm prima Autorulotă și să o promovăm printre prietenii noștri. Deoarece tot prietenii ne-au îndrumat să gândim big, am creat de la început conceptul Joy2Wander așa cum este și acum, inițial doar ca un joc de imaginație proiectat pe următorii 15 ani (nu întâmplător, asta fiind diferența de evoluție în acest domeniu între noi și restul Europei). Am uitat să vă spunem că suntem doi corporatiști cu experiență de peste 10 ani în vânzări și analiză financiară.

Cum s-a schimbat dinamica după ameliorarea restricțiilor din timpul pandemiei, și ce crezi că va urma?

Într-adevăr, pandemia a împins mult mai multă lume să aleagă această modalitate de a călători. Am fost printre cei favorizați deoarece, deși două luni, mai-iunie, am oprit activitatea pentru siguranța noastră și a clienților, am reușit ulterior să rezervăm totul și să închidem anul fără pierderi. Totuși nu a fost un an ușor, deoarece am fost nevoiți să investim în mult mai multe produse de igienizare specializate, lămpi cu UV pentru dezinfectare, să adaptăm fluxurile de curățenie și predare a autorulotelor, pierzând zile de închiriere, fiind nevoie de minimum 2 zile libere între închirieri.

Desigur, ne-am bucurat mult să vedem atât de multă lume care a descoperit, cu această ocazie, călătoria cu Autorulota, iar in acest sens ne-a ajutat foarte mult mass media promovând-o ca o variantă sigură și inedită. În 2021, ca urmare a cererii mari de anul trecut, au apărut foarte multe firme noi de închiriere care și-au achiziționat 2-3 Autorulote, însă părerea noastră e că anul trecut a fost un context deosebit, iar anul acesta lucrurile au revenit la normal și cererea mare de închiriere rămâne doar pentru cele 3 luni de sezon. Un astfel de business devine sustenabil atunci când atingi un număr mai mare de zile de închiriere pe an atât în sezon, cât și în extrasezon, după calculele noastre minimum 130 zile/an.

Din păcate anul 2021 vine și cu primele efecte negative, promovare agresivă, multe companii nu au reușit să închirieze 100% în sezon și câteva companii mici care renunță. Probabil abia în 2-3 ani piața se va așeza și vor rămâne undeva la câteva zeci de firme mari care vor putea oferi servicii integrate și durabile în acest domeniu.

Manuela și Răzvan, Joy2Wander recomandă:

Evenimentele Wander

Anul trecut am descoperit acest concept, după ce am discutat cu multe persoane interesate de vacanțele în afara tarii, însă care nu aveau curaj să se aventureze singure. Astfel, atunci cand noi am plecat în prima vacanță, i-am întrebat și pe ei dacă vor să meargă cu noi, anunțând pe paginile noastre de social media. Prima ieșire a fost în Turcia de 1 decembrie 2020, noi și încă 3 Autorulote. A fost o vacanță de 10 zile minunată și inedită pentru toată lumea, pe blogul nostru am povestit în amănunt traseul și experiența. De atunci, am mai plecat de câteva ori în Turcia, Grecia și România cu un număr din ce în ce mai mare de Autorulote și prietenii. Pe 1 Octombrie plănuim următorul eveniment Wander, 16 zile în Toscana și Bella Italia, unde deja suntem 4 Autorulote.

Călătorii extrasezon

Noi de regulă călătorim cel mai mult în lunile de extrasezon, deoarce nu este foarte cald, este mai liber, mai ieftin și ne putem bucura de natură în liniște. În septembrie și octombrie recomandăm: un tur al orașelor mari din Europa (Italia, Franța, Spania), insule din Grecia si Turcia, Croația pentru litoral și orașele ei, Podgoriile de vii din Italia, Franța, dar nu în ultimul rând tomnatica Românie pitorească, cu satele ei uitate de lume.

Pentru rezervări sau mai multe detalii, accesați www.joy2wander.com

Foto: PR, Joy2wander

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.