Harta corporala a emotiilor

By  | 

O ultimă dovadă în acest sens o constituie "harta corporală a emoţiilor", elaborată de cercetători finlandezi.

  • Lucruri ciudate de la care nu te aştepţi să te facă fericit
Lucrările ştiinţifice ale cercetătorilor finlandezi, publicate la sfârşitul lui decembrie în Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS), confirmă faptul că principalele emoţii umane, care sunt frica, tristeţea sau fericirea, sunt resimţite în acelaşi fel de către toţi oamenii, indiferent de cultura de origine a individului.
 
Echipa condusă de Lauri Nummenmaa, de la Facultatea de Ştiinţe din Aalto, s-a bazat pe mărturiile a 701 voluntari, cărora li s-au prezentat imagini statice sau filmări video ce stârneau o emoţie specifică. 
Participanţii la studiu urmau să prezinte pe o siluetă umană acele părţi ale corpului pe care le simţeau supra-activate sau, dimpotrivă, a căror activitate era diminuată.
Majorităţii emoţiilor numite "primare", cum sunt furia, frica sau surpriza, era asociată astfel o creştere a activităţii la nivelul pieptului, caracterizată prin "accelerarea ritmurilor respiratoriu sau cardiac", notează autorii studiului. Dimpotrivă, tristeţea se distinge printr-o slăbire a activităţii membrelor superioare. Senzaţiile gastro-intestinale şi la nivelul gâtului sunt proprii dezgustului.
 
Descoperă harta corporală a emoţiilor pe RomâniaTV.net
 
 

Comments

comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *