Halloween: Istoria sărbătorii și obiceiurile românilor și americanilor

Halloween se apropie cu pași repezi! Iată tot ce trebuie să știi despre această sărbătoare din ce în ce mai populară și în România.

Halloween: Tradiția

Unde și când a apărut prima dată Halloween?

Se crede că Halloween provine de la festivalurile recoltei ale celților, având origini păgâne, la fel ca multe alte sărbători (precum Crăciunul). Numele a apărut prima dată pe la 1745 și vine de la „hallowed evening” (seară sfântă). Sărbătoarea s-a răspândit în Statele Unite în secolul 19, prin intermediul imigranților irlandezi.

Pe ce dată se sărbătorește Halloween în România?

Ziua de Halloween se sărbătorește atât în România, cât și în alte țări, pe 31 octombrie.

Cât ține Halloween în România?

Deși are loc pe 31 octombrie, Halloween se poate sărbători și în alte zile. De exemplu, dacă 31 pică într-o luni, multe petreceri și alte evenimente sunt organizate pe 28, 29 sau 30 octombrie, în weekend.

Ce simbolizează Halloween?

Se spune că în această seară spiritele (atât cele bune, cât și cele rele) traversează granița dintre lumea noastră și cea de dincolo. Inițial, oamenii purtau cosume înspăimântătoare pentru a speria spiritele rele. Sărbătoarea nu are nicio semnificație satanică, așa cum cred mulți. În unele locuri (în special în România), însă, Biserica consideră că tinerii nu ar trebui să se îmbrace astfel, pentru că îl invită pe Diavol în țara noastră.

Halloween: Obiceiuri

Obiceiurile de Halloween în America

Printre cele mai cunoscute tradiții ale americanilor se numără sculptarea dovleacului, decorarea casei, purtarea de costume și mersul la colindat.

Dovlecii se sculptează pentru a avea rolul de felinare și era inițial asociată doar cu vremea recoltei. Odată ce sărbătoarea a devenit mai populară, „jack-o’-lanterns” au devenit un simbol al acesteia.

Multe persoane își decorează casa cu dovleci, sperietoare de ciori, fantome, vrăjitoare și monștri (cumpărate din magazin sau DIY), pânze de păianjen etc.

De asemenea, copiii poartă costume înfricoșătoare și merg la colindat („trick or treat”) în noaptea de Halloween. Ei „amenință” proprietarii că le vor face ceva rău dacă nu vor primi dulciuri.

Care sunt obiceiurile românilor de Halloween?

În România, obiceiul de a merge cu colindul nu este atât de popular. Uneori, câțiva copii dintr-un cartier se duc împreună pe la casa fiecăruia, iar părinții dăruiesc tuturor dulciuri.

În general, adolescenții și tinerii se deghizează pentru a merge la diferite petreceri tematice, însă multe persoane nu au un costum înfricoșător.

Halloween: Costume

Idei de costume de Halloween pentru cupluri

Multe cupluri vor să joace un rol împreună cu partenerul și, din fericire, există destule idei de costume de cuplu! Iată câteva sugestii:

A photo posted by Beatriz Pérez (@phbeatriz) on

A photo posted by Heidi Mae (@heidimaetrix) on

Idei de costume de Halloween pentru fete

Cum spuneam și mai sus, multe persoane nu mai ales costume înfricoșătoare, însă tocmai acesta este scopul deghizatului. Găsești mai jos câteva idei potrivite.

A photo posted by Ellie H-M (@ellie35x) on

Idei de costume de Halloween pentru băieți

Bineînțeles, am pregătit și câteva modele pentru băieți!

A photo posted by Ellie H-M (@ellie35x) on

Idei de costume de Halloween pentru copii

Iar mai jos găsești câteva idei pentru copii:

A video posted by Tya✨ (@tyavl) on

A photo posted by josygrossy (@josygrossy) on

Idei de machiaj pentru Halloween

Dacă vrei să îți faci un machiaj de Halloween înspăimântător, nu îți trebuie decât puțină îndemânare și tutoriale de pe YouTube!

Pentru primul machiaj, ai nevoie de primer, un creion de ochi negru, un eyeliner negru, fard de ochi negru intens, fard mov, mascara neagră, fard de ochi gri pentru contur, concealer și sânge fals. Urmărește clipul de mai jos pentru mai multe detalii.

Pentru al doilea machiaj, vei avea nevoie de șervețele sau hârtie igienică, lipici, primer, fard de ochi negru și roșu sau blush roșu), ruj roșu și puțin gross. Urmărește clipul de mai jos pentru mai multe detalii.

Pentru al treilea machiaj, vei avea nevoie de primer, fond de ten, pudră, fard de ochi argintiu, eyeliner negru, gene false dramatice și lentile de contact albe. Urmărește clipul de mai jos pentru mai multe detalii.

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.